Suomen Liikematkayhdistyksen syyskokouksessa pohdittiin tekoälyn mahdollisuuksia

Suomen Liikematkayhdistys ry FBTA kokosi väkensä 29. marraskuuta Helsingin Yliopiston päärakennuksen vastauudistettuun pieneen juhlasaliin. Päivän aloittivat ostaja- ja partnerijäsenet omilla ryhmäkokouksillaan.  Koko jäsenkunnalle yhteinen kokousohjelma käynnistyi iltapäivän puolella sääntömääräisellä kokouksella. Asialistalla olivat vuoden 2024 toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen, jäsenmaksuasiat, mm. tulevan toimintakauden hallituksen henkilövalinnat erovuoroisten tilalle sekä iltapäivän ajankohtaisseminaari.

Syyskokous käynnistyi FBTA:n toiminnanjohtaja Sari Viljamaan ja kokouspaikan puitteet tarjonneen Helsingin Yliopiston hankinta-asiantuntija ja FBTA-aktiivi Satu Lerssin avauksilla. Kuvassa yllä vasemmalta uudelle kaksivuotiskaudelle valittu FBTA:n puheenjohtaja Mirja Kivimaa, Outokumpu Oyj ja sääntömääräisessä syyskokouksessa puheenjohtajana toiminut Taina Saarikoski, Trimble Solutions  sekä sihteerin tehtävät  hoitanut FBTA:n toiminnanjohtaja Sari Viljamaa.
Kokousagendan sääntömääräiset asiat, toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä jäsenmaksujen säilyttäminen ennallaan hyväksyttiin soraäänittä.

FBTA:n toimintaa jäsenkunnan ja sen ammattitaidon kehittymisen hyväksi kanavoidaan kahden toimikunnan, matkahallintotoimikunnan sekä kokous- ja tapahtumahallintotoimikunnan kautta. Pohjoismainen DBTA, NBTA, SBTA- sekä kansainvälinen eli globaali GBTA- ja uusimpana eurooppalainen BT4Europe –yhteistyö on myös tärkeä osa yhdistyksen toimintaa. FBTA oli yksi Brysselissä toimivan BT4Europen perustajajäsenistä.

Hallituksen kokoonpano 2024 alkaen

FBTA:n hallituksen puheenjohtajan tehtävässä jatkamaan valittiin Mirja Kivimaa,  Outokumpu Oyj. Erovuorossa olleet ostajajäsenet Harriet Lemberg, Valio ja Satu Lerssi, Helsingin Yliopisto valittiin uudelle kaksivuotiselle toimikaudelle ja niinikään  Minna Torppa, Puolustusministeriö kaksivuotiselle toimikaudelle ostajajäsenten edustajana. Partnerijäsenet valtuuttivat Janne Aarniovuoren, Amadeus sekä Gabriela Suortin, Amex GBT jatkamaan edustajinaan vuoden 2024 hallituksessa.

FBTA:n kunniajäseneksi kutsuttiin yhdistyksen monivuoitinen hallituksen jäsen ja hallituksen puheenjohtaja Pia Kari, Sanoma Media. Hänet kukitti toiminnanjohtaja Sari Viljamaa.

Kokouksessa myönnettiin yhdistyksen kunniajäsenyys FBTA:n monivuotiselle hallituksen jäsenelle ja hallituksen aikaisemmalle puheenjohtajalle  sekä Nordic Steering Groupin puheenjohtajalle Pia Karille, Sanoma Media.

Seminaariohjelman polttopisteessä tekoäly

Iltapäivän seminaariohjelman aihe oli tekoäly, artificial intelligence AI  ja sen näkyminen liiketoiminnassa ja työnteon muutoksissa. Lennokkaan key-note puheenvuoron käytti tekoälyn parissa  Google, Microsoft, Accenture, Siemens, Mercedes Benz ja P&G työnantajinaan  jo useita vuosia työskennellyt nykyinen yrittäjä ja  tietokirjailija Antti Merilehto  otsikolla ’Tekoälyn perusteet ja mahdollisuudet yritysten matkahallinnossa’. Seminaariohjelmaa luotsasi ja toi siihen käytännön tason näkökulmaa Amadeus Finland Oy:n Janne Aarniovuori.

”Jos näppäimistö on osa työtäsi, se työ tulee muuttumaan”, sanoi Merilehto. ”Valkoisen paperin asemesta tekoäly antaa rungon, johon voi päivittää detaljeja.” Matkahallinnossa sen käyttöalueiksi hän listasi mm. matkavarausten hallinnan, matkustustiedon tarjoamisen ja analysoinnin, matkustuskäytäntöjen toteuttamisen ja kehittämisen, trendien tunnistamisen ja viestinnällisten tekstien tuottamisen.

Merilehto valotti uusia kehityskulkuja keskustelevien käyttöliittymien kuten ChatGPT:n, Bing chatin tai Google Bardin toimintojen kuvaamiseksi. Niillä voidaan saada tukea, tehoa ja tuottavuutta arkielämän työskentelyyn, toimintojen automatisointiin, sisällön tuottamiseen.

”Mutta syötä tekoälytyökaluihin vain tietoa, jonka voisit jättää printtinä lounasruokalan pöytään”, ohjeisti ja varoitteli Merilehto.  Onkin varmasti totta, että rikollisten huijaukset, jopa feikkiäänet mahdollistuvat AI-työkaluilla, paitsi levikiltään laajempina myös ’hienostuneempina’, ts. etevämpinä väärennöksinä, joita on yhä vaikeampia erottaa aidosta ja oikeasta.

Merilehto uskoo vahvasti tekoälyn voittokulkuun samaan tapaan kuin aikanaan internet, älypuhelimet tai vaikkapa verkkokauppa yleistyivät. Ne eivät syntyneet   yht´äkkisesti yli yön vaan muutamien vuosien prosessin ja kehityskulun seurauksena, mutta ne, jotka hyppäsivät kelkkaan viivyttelemättä, saivat siitä itselleen etua. ”Vielä näillä lumilla tekoälyn saralla tapahtuu merkittävää uutta”, profetoi Merilehto, kun häneltä tivattiin ajallista kehitystä AI-asiassa.

FBTA:n hallituksen jäsenet ja muita FBTA-aktiiveja kukitettuna: Tarja Tikkanen (ylh. vas.), Pia Kari, Taina Saarikoski ja Satu Lerssi. Eturivissä vas. Harriet Lemberg, Sari Viljamaa, Minna Torppa, Mirja Kivimaa ja Janne Aarniovuori.

Käytännön sovelluksia

Seminaariohjelman päätteeksi SAP Concurin Maija Peiponen ja Virpi Vilén loivat katsauksen käytännön työtehtäviin, joissa AI:lla on jo rooli, mm. tiedonkulussa tai riskien hallinnan tehostamisessa. ”Kehitys on ollut melkoista jopa viimeksi kuluneen yhden vuoden aikana.”

FBTA:n toiminnanjohtaja  Sari Viljamaa kokosi päivän antia ja korosti  mm. tietoturvan roolia AI-maailmassa sekä Amadeuksen ja SAP Concurin esiintuomia konkreettisia esimerkkejä.

Lopuksi hän muistutti FBTA:n jäseniä seuraavasta tapaamisesta tammikuisten Matkamessujen ammattilaispäivän Hot Topic –aamussa torstaina 18. tammikuuta 2024 Helsingin Messukeskuksessa.

 

Eero Havia

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X