Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Suomen matkailutulot selvästi jäljessä muita Pohjoismaita

Matkailutulojen suhde BKT:hen on Ruotsissa ja Tanskassa palautunut kutakuinkin pandemiaa edeltäneelle tasolle. Suomessa, jossa matkailutulojen suhteellinen määrä on aiemminkin ollut vähäisempi, se on lähes puolittunut.

”Vuonna 2019 matkailuviennin suhde BKT:hen oli 1,4 %, viime vuonna vain 0,8 %. Rahassa erotus tarkoittaa reilua 1,5 miljardia euroa. Lisäksi tulevat vielä kuljetuspalveluiden tulonmenetykset”, toteaa Paltan pääekonomisti Martti Pykäri.

Vaikka esimerkiksi työmatkojen on arvioitu vähentyneen etätyöskentelyn vuoksi, saapuneiden matkailijoiden määrä on Suomea lähellä olevissa maissa palautunut, ja paikoin jopa ylittänyt, vuoden 2019 tason. Suomen majoituskohteisiin on kuitenkin vielä kuluvan vuoden alussa saapunut noin 20 % vähemmän matkailijoita kuin vuonna 2019.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen kuljetus- ja matkailutaseen alijäämä oli viime vuonna 4,8 miljardia euroa ja 1,8 % suhteessa BKT:hen. Ruotsissa alijäämä oli puolet pienempi. Tanskassa kuljetuspalveluiden tase on huomattavan ylijäämäinen mutta myös matkailutase oli viime vuonna plussalla.

Jotta saapuneiden matkustajien määrissä päästäisiin vuoden 2019 tasolle ilman venäläisten matkailijoiden määrän kasvua, muualta tulevan matkailun pitäisi kasvaa noin 30 %. Muualta kuin Aasiasta ja Venäjältä saapuvien matkailijoiden määrä oli vuodenvaihteen sesongilla 7 % kasvussa, joten kurottavaa riittää.  Tilanne ei ole mahdoton mutta ei tule tapahtumaan itsestään.

Vuonna 2022 Suomen palveluviennin arvo oli 32,3 miljardia euroa, mikä vastasi 27 % koko viennin arvosta. Palveluviennin odotetaan edelleen toipuvan erityisesti alamaissa olleen matkailun osalta.

Vuosina 2023-2027 palveluviennin volyymi kasvaa Etlan ennusteen mukaan keskimäärin 5,9 prosenttia vuodessa. Ennusteessa palveluiden osuus kokonaisviennin arvosta palautuu vuoteen 2025 mennessä takaisin 32 prosenttiin, mitä se oli myös ennen pandemian alkua. Palveluviennin ennakoidaan siis kasvavan tavaravientiä nopeammin myös jatkossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Lähde: Palta, Martti Pykäri

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.