Hyppää sisältöön
· Leena

Suomi pyrkii viisinkertaistamaan terveysmatkailualan arvon

Terveysmatkailun edistäminen on osa Visit Finlandin Matkailu 4.0 -kokonaisuutta, jossa terveysteeman ympärille muodostetaan palveluekosysteemiä ja palveluketjun toimivuutta kehitetään suomalaisten terveys-, hyvinvointi- ja matkailutoimijoiden välillä. Projekti on jatkumoa Business Finlandin edeltäjäorganisaatiossa Finprossa vuosina 2011–2017 käynnissä olleelle FinlandCare-ohjelmalle.

“Tavoitteenamme on tukea alan yrityksiä selkeästi tuotteistettujen palvelupakettien luomisessa ja helpottaa yritysten pääsyä tärkeimpiin jakelukanaviin kohdemarkkinoilla”, terveysmatkailusta vastaava project manager Päivi Antila Visit Finlandilta kertoo.

Suomella on hyvä tilaisuus profiloitua terveysmatkailussa pohjoismaisella tasolla, koska Norja, Ruotsi ja Tanska eivät ole vielä aktivoituneet alalla. Kysyntä on kovassa kasvussa: venäläisen analytiikkakeskuksen NAFI:n vuoden 2019 alussa tekemän tutkimuksen mukaan vuonna 2018 terveysmatkalle lähti 3 % venäläisistä matkailijoista, kun vuonna 2019 terveysmatkaa suunnittelee jo 7 % kaikista matkailijoista. Myös Kiinassa kiinnostus terveysmatkailua kohtaan kasvaa erittäin nopeasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“Kiinalaiset potilaat matkustavat hoitoon Japaniin, Yhdysvaltoihin, Intiaan ja Etelä-Koreaan. Markkina on jo olemassa ja Suomi voi hyvin ottaa siitä oman siivun. Suomessa tarjotaan esimerkiksi erittäin korkeatasoista seulontaa ja syöpähoitoa, mikä kiinnostaa kiinalaisia. Suomen terveyspalveluita ei kuitenkaan vielä tunneta hyvin Kiinassa, joten tarvitaan intensiivisempää tunnettuuden parantamista sekä palveluiden räätälöimistä kiinalaisille asiakkaille. Seulontapalvelut voidaan myös yhdistää luontomatkailuun”, toteaa Yi Jessica Xie, Healthcare Specialist, Hohot Consulting Oy:stä.

Valtion vetoapu tuo uskottavuutta ja Suomi-brändi uutta liiketoimintaa

Visit Finland osallistuu myös aktiivisesti terveysalan palvelutuottajien helmikuussa 2018 perustaman Suomen Terveysmatkailu ry:n toimintaan.

“Strategiset tavoitteet ja taktiikat terveysmatkailun edistämiseksi on yhdessä pohdittu. Tämä on ollut erittäin hyvää julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuutta. Palveluiden tuotteistamista tehdään nyt ammattimaisemmin kuin aikaisemmin. Esimerkiksi meillä ulkomaalaisten asiakkaiden tuoma liikevaihto kasvoi viime vuonna 70 prosenttia edellisestä vuodesta”, kertoo Docrates Syöpäsairaalan toimitusjohtaja Ilpo Tolonen, joka toimii myös Suomen Terveysmatkailu ry:n puheenjohtajana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuopion yliopistollisen sairaalan FinnHealth Manager Helena Länsimies kuvailee terveysmatkailun edistämistä maratonilajiksi, jossa valtion pitkäjänteinen tuki on ensiarvoisen merkittävää.

” Suomi-brändin esilletuominen terveysmatkailun näkökulmasta on todella iso ja tärkeä tehtävä. Siitä on selkeää hyötyä, kun Visit Finland hehkuttaa positiivista Suomi-kuvaa ja Suomen vahvuuksia maailmalla. Projekti on myös alaa yhteenkokoava taho, joka ylläpitää keskustelua terveysmatkailusta Suomessa”, sanoo Länsimies.

Myös Savonlinnassa toimivan Klinikka Helenan kehitysjohtajan Ivanna Kokin mukaan Visit Finlandin mukaantulo terveysmatkailun edistämistyöhön oli ilouutinen alan toimijoille, koska luottamus on tärkein tekijä erikoissairaanhoidon myynnissä.

Punkaharjulla kuntoutus- ja hyvinvointipalveluja tarjoavan Kruunupuiston näkökulmasta terveysmatkailuprojekti on antanut arvokasta tukea verkostojen ja kumppanuuksien kehittämiseen niin Suomessa kuin kohdemarkkinoilla. Myös Visit Finlandin järjestämät tutustumismatkat Suomeen antavat lisäpotkua liiketoiminnan kasvattamiseen.

” Maaliskuun alussa meillä vieraili Business Finlandin kutsumana terveysmatkoja tarjoavien matkatoimistojen tutustumisryhmä Shanghaista ja Pekingistä – eli täysin sitä kohderyhmää, jota yritämme tavoittaa Kiinan markkinoilta”, sanoo Kruunupuiston kansainvälisen liiketoiminnan kehityspäällikkö Meri Tiirinki.

 

Lähde: Business Finland

Leena