Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Sveitsin Valais uskoo Matterhorn-vuoren vetovoimaan

Valais on yksi Sveitsin 26 kantonista. Se sijaitsee Lounas-Sveitsissä rajanaapureinaan lännessä Ranska ja etelässä Italia. Valaisin alueella peräti 45 vuorenhuippua yltää yli 4000 metrin korkeuteen. Sveitsin korkeimmat vuoret löytyvät täältä.

Valais´n tunnuksessa on kuuluisa Matterhorn-vuori, jonka päällä loistaa kirkas tähti. Matterhornin huippu on terävän pyramidin muotoinen ja hyvin haastava vuorikiipeilijöille.

Valais´n matkailuväki uskoo vahvasti, että Matterhorn on maailman valokuvatuin vuori.  Matkailu onkin alueen pääelinkeino. Valais´n pohjoisosassa on Bernin Alpit ja etelässä Valais´n Alpit ja niiden väliin ja Rhône-joki vehreine laaksoineen. Joki saa alkunsa Valais´n jäätikköalueilta ja virtaa kantonin halki kohti länttä Ranskan puolelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Matthias Albrecht, Julia Stövander ja Lucie Guntern vierailivat Suomessa kertomassa Valais´n alueen matkailutarjonnasta. Mathhias ja Julia työskentelevät Sveitsin turistitoimistossa ja Julia Valais´n matkailutoimistossa.

Matkailutarjonta on huimaa

Valais´n jylhät vuoret tarjoavat mahtavat puitteet aktiiviseen lomailuun niin kesällä kuin talvellakin. Alueella on 40 000 hehtaaria luonnonpuistoja, 8 000 kilometriä vaellusreittejä, 2 000 km pyöräilyreittejä ja 2 000 km laskettelurinteitä. Ja kun  on aika levähtää, tarjolla on viisi mineraalikylpyläaluetta ja kahdeksan Michelin-tason ravintolaa.

Valais on myös Sveitsin tärkein viinialue. Rhône-jokeen laskevilla vuorten rinteillä tuotetaan kolmasosa koko Sveitsin viineistä. Rhône-joen laaksoissa on erikoinen mikroilmasto kuiva ja hyvin aurinkoinen, yli 300 aurinkoista päivää vuodessa. Lisäksi täällä puhaltavat keväisin ja syksyisin föntuulet, jotka tuovat lämmintä ilmaa Välimereltä. Osa alueen viinitarhoista on jopa yli kilometrin korkeudessa.

Suomesta Valais´n alueella pääsee parhaiten lentämällä Zürichiin tai Geneveen ja jatkamalla junalla vajaa kolme tuntia. Sveitsissä voi hankkia Swiss Travel Passin, jolla saa liikkua määrättömästi junalla, bussilla ja laivalla. Myös kuuluisat panoraamajunat sisältyvät passiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Antti Haukkamaa

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.