Hyppää sisältöön
· Leena

Syysretki kiehtoville Aarresaarille

Helsingin edustan saaret, Aarresaaret, avautuvat asiantuntevan oppaan avulla.

Päiväretkelle Helsingin edustan saarille; Vallisaareen, Kuninkaansaareen, Lonnaan ja Isosaareen kannattaa pakata reppuun Aarresaaret-opaskirja.
Oppaan kirjoittaja Jarmo Nieminen on saariopas ja palkittu luonto-opas sekä entinen maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian laitoksen johtaja. Helsingin edustan saarten sotahistoriallinen merkitys avautuukin Niemisen teksteissä kiehtovana kokonaisuutena.
Kirjassa sivutaan Suomenlinnan lähestulkoon tragikoomista antautumista Krimin sodassa vuonna 1855. Mutta myös Vallisaaren ja sen kyljessä olevan Kuninkaansaaren sekä Isosaaren ja Lonnankin merkitys niin aikoinaan Venäjän kuin sittemmin Suomenkin puolustusvoimille on ollut merkittävä.

Upea luonto

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puolustusvoimia on kiittäminen siitä, että niin moni Helsingin edustan saari on säilynyt luonnollisessa tilassa aina näihin päiviin saakka. Vaikka armeijan vetäytyessä saarilta sinne on jäänyt suuria määriä kaikenlaista romua, on luonto saanut rehottaa vallattomasti. Saarilta löytyykin sellaisia kasviharvinaisuuksia, mitä mantereen puolelta ei löydy.
Päiväretki saarille kannattaa ehdottomasti. Perillä voi lähteä joko opastetulle kierrokselle (14 euroa) tai kuljeskella itsekseen Niemisen upeasti kuvitetun oppaan avulla.
Etenkin Isosaareen mentäessä meno-paluu-lippu on hyvä varata etukäteen. Lautat kulkevat kerran tunnissa ja iltapäivän lautat takaisin Helsinkiin ovat kauniina päivinä erittäin täysiä.

Leena