Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Puumala ja Tahko liittyivät vastuullisuusmerkin saaneiden matkailualueiden joukkoon

Visit Puumalalle ja Tahkolle on myönnetty matkailualueille tarkoitettu vastuullisuudesta kertova Sustainable Travel Finland (STF) -merkki. Aikaisemmin vastaava aluemerkki on myönnetty vain Posiolle ja Kristiinankaupungille. STF-yritysmerkin on saanut jo yli 250 matkailuyritystä ympäri Suomen.

Sustainable Travel Finland on Visit Finlandin kestävän matkailun ohjelma, jonka avulla helpotetaan yritysten sekä alueiden kestävien toimintatapojen ja valintojen omaksumista ja viestitään kestävästä toiminnasta kansainvälisille matkailijoille. Ohjelman läpikäyneille ja sen kriteerit täyttäville yrityksille ja alueille myönnetään Sustainable Travel Finland -merkki.

Yksi Sustainable Travel Finland -ohjelman matkailualueelle osoitetuista kriteereistä on, että yli puolella alueen kansainvälisiä matkailijoita palvelevista yrityksistä täytyy olla STF-yritysmerkki. Yhteensä kriteereitä on seitsemän. Matkailualueen tulee muun muassa sitoutua kansallisiin kestävän matkailun periaatteisiin, tukea alueen yritysten kestävän kehityksen mukaisen toiminnan osaamisen kasvattamista, viestiä kestävän kehityksen mukaisesta toiminnasta monikanavaisesti ja laatia päivitettävä kehityssuunnitelma.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ennen Sustainable Tahko -hanketta lähtötilanne oli se, että vain parilla Tahkon alueen yrityksistä oli jokin ympäristösertifikaatti. Kolmessa vuodessa on alueella tehty hurjasti töitä vastuullisuuden eteen, kertoo TAHKOcom Oy:n toimitusjohtaja ja Tahkon toinen vastuullisuuskoordinaattori Isa-Maria Tervonen. “Tahkon alueen yritysten keskuudessa suosituin ympäristösertifikaatti on ollut Ekokompassi ja toiseksi suosituin Green Key -ympäristöjärjestelmä.

Tahkon matkailukeskuksessa STF-merkin saaneita yrityksiä ovat: Tahko Chalet, Break Sokos Hotel Tahko, Tahko 24H, Pehku Restaurant, Tahko Spa Hotel, Tahko Apartments, TiinanTuvat, Nuorisokeskus Metsäkartano, Tahko Mountain, Matkailukeskus Rauhalahti, SkiMac Tirol, Panorama Bar, Puustila Golf & Ski, Ravintola Rehti ja Central booking office Tahko. Lisäksi Kuopio-Tahkon matkailualueella STF-merkin ovat saaneet myös Nuorisokeskus Metsäkartano ja Matkailukeskus Rauhalahti.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Puumalassa on tällä hetkellä jo kuusi STF-merkin omaavaa yritystä: Pistohiekka Resort, Sahanlahti Resort, Okkolan Lomamökit, Saimaa Canoeing, Lakeland GTE ja Adverento Travel.

“Aluemerkin saavuttaminen vaatii yhteistä päämäärää ja laajaa yhteistyötä yrittäjien sekä kunnan kesken. Puumala ja Tahko ovat tehneet pitkäjänteistä työtä varmistaakseen toimialan menestymisen myös jatkossa. Kehittämällä matkailua kestävämmäksi varmistetaan, että alue säilyy haluttuna matkailukohteena myös tulevaisuudessa”, Visit Finlandin vastuullisen matkailun asiantuntija Virpi Aittokoski kommentoi.

Suomen kaupungeista ja kunnista destinaatiomerkkejä on aiemmin myönnetty Posiolle (2020) ja Kristiinankaupungille (2022). Yrityskohtaisia STF -merkkejä Suomessa on hieman yli 250. Sustainable Travel Finland -merkki uusitaan noin kahden vuoden välein.

 

Lähde: Visit Finland
Kuva: Tahko

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.