Taj Hotels & Resorts syntyi Intiassa ja kasvoi globaaliksi luksusbrändiksi

Intian kenties tunnetuin hotelli on ikoninen Taj Lake Palace Udaipurissa, Rajasthaninissa. Sen rakensi maharadža Jagath Singh rauhan tyyssijakseen vuonna 1743. Lontoon yli satavuotias St. James Court hotelli ja New Yorkin keskuspuiston laidalla sijaitseva The Pierre ovat olleet aristokraattien ja seurapiirien silmäätekevien suosittuja kokoontumispaikkoja kautta aikain. Näitä kaikkia hotelleja yhdistää paitsi se, että niitä ympäröi glamour, myös se, että ne kaikki ovat Taj Hotels & Resorts -hotelleja.

Taj Lake Palace Udaipurissa tuli maailmankuuluksi, kun James Bond -elokuva “Octopussy” kuvattiin siellä. Hotelli sijaitsee keskellä järveä ja tarjoaa jokaisesta huoneesta henkeäsalpaavat näkymät. Yö hotellissa maksaa noin 550 euroa.

Yhden maailman tunnetuimman ja arvostetuimman luksushotelliketjun perusti intialainen Jamsethi Tata. Tata-konsernin ensimmäinen hotelli, Taj Mahal Palace, avattiin Bombayssa vuonna 1903. Tatan perhe on edelleen omistajana globaalissa konsernissa, johon kuuluu yli 100 itsenäisesti toimivaa yritystä hotellien lisäksi muun muassa Tata Steel ja Tata Chemicals sekä catering- ja ravintolatoimintaa. Lokakuussa Tata Group osti Intian valtiolta Air Indian ja aikoo kääntää lentoyhtiön toiminnan kannattavaksi.
Tata-suvun päämiehet ovat olleet kautta aikojen yhtiön johdossa. Yhtiö kertoo ideologiakseen, ei niinkään voiton tavoittelemisen, vaan työntekijöistään huolehtimisen. Se tuo tulleessaan menestystä. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Ratan Tata tiivistää ideologian ”jos haluat kulkea nopeasti, kulje yksin. Kun haluat kulkea pitkälle, kulje yhdessä”.

Malediivien Taj Exotica Resort & Spa on sijaitsee kätevästi vain parinkymmenen minuutin venematkan päässä lentokentälle. Pitkän lennon jälkeen loma alkaa lähes välittömästi.

Useita brändejä

The Indian Hotels Company Limited (IHCL) ja sen tytäryhtiöt ovat tuotemerkkejä jotka vaalivat perinteistä intialaista vieraanvaraisuutta ja huippuluokan palvelua.
Taj on vieraanvaraisuuden ikoninen tunnusmerkki. Luksusketjuun kuuluu 91 hotellia, 59 kohteessa.
SeleQtions-brändin 16 hotellia sijaitsevat kaikki Intiassa ja sopivat hyvin myös perheille.
Vivanta-brändiä kuvataan hienostuneena ensiluokan hotelliketjuna. Hotelleja on 36 ja ne sijaitsevat pääasiassa Intiassa, mutta sillä on hotellit myös Nepalissa ja Malesian Langkawissa.
Ginger-brändi edustaa edullista, nuorekasta ja modernia linjaa. Kaikki ketjun 79 hotellia sijaitsevat Intiassa.
Yhteensä IHCL:llä on 221 hotellia, 12 maassa ja yli 100 paikkakunnalla. Yhtiöllä on parhaillaan 55 hotellia rakenteilla neljällä mantereella.

Bhutanin unenomainen Taj Tashi sijaitsee pääkaupunki Thimphun kupeessa.

Ainutlaatuisia kokemuksia

Suurin osa Taj-hotelleista sijaitsee Intiassa ja naapurimaissa Nepalissa ja Bhutanissa. Etenkin Intiassa ketju on kunnostanut vanhoja palatseja, joissa vieraat pääsevät kokemaan maharadžojen ylellistä ja kauneuden ympäröimää elämää.

Yhdysvalloissa New Yorkin lisäksi ketjulla on hotelli San Franciscossa ja Englannissa kaksi hotellia Lontoossa. Dubaissa on kaksi hotellia ja Afrikassa hotellit Sambiassa ja Etelä-Afrikan Kapkaupungissa.
Suurkaupunkien lisäksi hotelleja on, kuten ketju itse sanoo, maailman romanttisimmissa paikoissa, kuten Intian kauneimmissa historiallisissa kohteissa, Andamaanien saaristossa, Sri Lankassa ja Malediiveilla.

The Pierre Hotel sijaitsee New Yorkin parhaalla paikalla, keskuspuiston laidalla.

Ikonisia hotelleja

Atlantic Link edustaa Taj Hotels & Resorts -ketjua Pohjoismaissa. Karin Gert Nielsenin mukaan suomalaisetkin ovat löytäneet Taj-hotellit. Aina asiakas ei välttämättä tajuakaan asuvansa Taj-hotellissa, sillä muun muassa Lontoon 51 Buckingham Gate ja St.James Court sekä New Yorkin The Pierre kulkevat perinteisillä nimillään.
Malediiveista on pandemian aikaan tullut erityisen suosittu. Oleskelu omalla pienellä saarella on turvalliselta, kun sekä työntekijöiltä että vierailta edellytetään täyttä rokotussuojaa. Malediiveilla Taj-ketjulla on kaksi hotellia. Taj Exotica Resort & Spa sijaitsee vain parinkymmenen minuutin venematkan päässä lentoasemalta ja tarjoaa täydellisen get-awayn talven keskellä. Täällä oma butler järjestää niin snorklausvälineet kuin intiimin illallisen omalla terassilla.
All-inclusive Taj Coral Reef Resort & Spa sijaitsee myös venematkan päässä lentokentältä. Pitkän lentomatkan jälkeen pääsee nopeasti pulahtamaan mereen ja lepäämään riippukeinuun.
”Taj-hotelleissa kunnioitetaan ja vaalitaan paikallisia tapoja ja vieraille halutaan antaa aitoja kokemuksia. Majoittuminen Taj-hotellissa on vieraille unohtumattoman ylellinen kokemus, jonka muistaa pitkään. Hotellit ovat maailmankuuluja pyyteettömästä intialaisesta vieraanvaraisuudestaan, ja palvelutaso on yksinkertaisesti vertaansa vailla”, tiivistää Gert Nielsen.

Taj-ketju on entisöinyt monia arvokkaita, vanhoja palatseja entiseen loistoonsa.

Takaisin yhteisölle

IHCL jatkaa perustajansa Jamsetji Tatan viitoittamalla tiellä ja haluaa mahdollistaa toimeentulon myös vähemmän etuoikeutetuille ryhmille. Hotellit pyrkivät kouluttamaan paikallisia ihmisiä ja tarjoamaan heille työtä. Se kunnioittaa paikallista kulttuuriperintöä ja tukee lähialuetta ylläpitämällä julkisia tiloja, matkailukohteita ja kulttuuriperintökohteita.
Hotelleissa pyritään jatkuvasti optimoimaan energian- ja vedenkulutusta sekä vastuullista jätehuoltoa.
Konsernin on myös oma rahasto, joka tukee Intian köyhiä muun muassa avustamalla koulutuksessa, terveydenhuollossa ja ruokahuollossa.

 

 

 

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Haluatko kirjautua ulos?
X