Hyppää sisältöön
· Leena

Tallink-konsernin matkustajamäärät kasvoivat, mutta nettovoitto heikkeni

Tallink-konserni on tänään julkaissut tilintarkastamattoman taloudellisen tuloksensa vuoden 2018 kolmannelta vuosineljännekseltä ja ensimmäisiltä yhdeksältä kuukaudelta.

Heinä-syyskuu

Kolmannella vuosineljänneksellä, eli heinä-syyskuussa konsernin aluksilla matkustaneiden kokonaismäärä kasvoi 1,2 prosenttia edellisvuoden samasta ajanjaksosta ja oli yhteensä 2,9 miljoonaa matkustajaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Konsernin liikevaihto kasvoi ajanjaksolla edellisvuodesta 0,9 miljoonaa euroa ja oli yhteensä 283,6 miljoonaa euroa.

Konsernin tilintarkastamaton nettovoitto oli 46,1 miljoonaa, ollen 3,6 prosenttia pienempi kuin vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä.

Kolmannella vuosineljänneksellä konsernin kuljettamien matkustajien ja rahtiyksiköiden määrä kasvoi kaikilla maantieteellisillä alueilla, mutta polttoainekustannusten nousu ja charterliikennetuottojen lasku ovat johtaneet tuottojen hienoiseen laskuun vuoden 2017 samaan ajanjaksoon verrattuna.

tammi-syyskuu

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Konsernin tilintarkastamattoman yhdeksän kuukauden alustavan tilinpäätöksen mukaan konserni kuljetti vuoden ensimmäisten yhdeksän kuukauden eli tammi-syyskuun aikana 7,5 miljoonaa matkustajaa eli noin 70 000 matkustajaa enemmän kuin vuoden 2017 samalla ajanjaksolla.

Konsernin ensimmäisten yhdeksän kuukauden nettovoitto on 41,8 miljoonaa euroa, joka on edellisvuoden samaan ajanjaksoon verrattuna 3,6 miljoonaa euroa vähemmän.

Konsernin tilintarkastamaton yhdeksän kuukauden liikevaihto pieneni edellisvuoden samalta ajanjaksolta 1,5 prosenttia ja oli 723,2 miljoonaa euroa.

”Tallink-konsernin ydintoiminnot kehittyivät myönteisesti tämän vuoden kolmannella neljänneksellä. Alustemme ja hotelliemme käyttökatteet kasvoivat kolmannella neljänneksellä, mutta tulosta heikensi chartertuottojen supistuminen tänä vuonna kahden Superfast-aluksen myynnin vuoksi”, sanoo Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene.

”Matkustajamäärämme ja Tallinkin aluksilla kuljetettujen rahtiyksiköiden määrä ovat jatkaneet kasvuaan sekä kolmannella vuosineljänneksellä että vuoden ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana. Lisäksi tämän vuoden kesä- ja heinäkuussa ilmoitimme kuljettaneemme enemmän matkustajia kuin koskaan ennen kumpanakaan näistä kuukausista. Tämä on hyvä tulos erittäin kilpailluilla kuljetus- ja matkailumarkkinoilla”, kertoo Nõgene.

Matkustajia on eniten Suomen ja Viron välisellä reitillä, jonka matkustajamäärä oli yli 3,9 miljoonaa vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana. Edellisvuoden samaan ajanjaksoon verrattuna lisäystä on 1,6 prosenttia.

Suomi-Viro -reiteillä kuljetettiin myös suurin määrä rahtiyksiköitä. Vuoden ensimmäisinä yhdeksänä kuukautena näillä reiteillä kuljetettiin 184 000 rahtiyksikköä, 7,3 prosenttia enemmän kuin samana ajanjaksona vuonna 2017.

Sekä matkustajien että rahtiyksiköiden määrä kasvoi eniten Latvia-Ruotsi -reitillä. Vuoden 2018 ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana matkustajien määrä nousi 8 prosenttia yli 623 000 matkustajaan ja rahtiyksiköiden määrä nousi 34,5 prosenttia yli 11 000 yksikköön.

”Tämänvuotisten matkustaja- ja rahtimäärien kasvua koskevista hyvistä uutisista huolimatta tosiasiaksi jää, että

polttoaineen hinnat ovat nousseet huomattavasti ja chartertulot ovat pienentyneet

on ollut kovaa kilpailua ja yhden aluksemme telakointijakso vuoden ensimmäisellä neljänneksellä venyi suunniteltua pitemmäksi, ja nämä kaikki yhdessä ovat tuottaneet vuoden 2018 yhdeksältä ensimmäiseltä kuukaudelta nettovoiton, joka jää hieman vuoden 2017 saman ajanjakson tulosta pienemmäksi.  Siksi meillä on työtä tehtävänä loppuvuonna ja jatkamme ponnistuksiamme voidaksemme saavuttaa parhaat mahdolliset tulokset tältä tilivuodelta”, sanoo Nõgene.

Lähde: AS Tallink Grupp

Leena