Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Tallinnalainen apteekkari valloitti suomalaiset

Tallinnalainen apteekkari Melchior on valloittanut suomalaisten sydämet.

 

Melchior oli 1400-luvun maineikas ja nokkela apteekkari, joka ratkoi keskiaikaisessa hansakaupungissa tapahtuneita murhia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Vuonna 1970 syntynyt Indrek Hargla -nimellä kirjoittava virolainen kirjailija kirjoitti ensimmäisen Melchior-kirjansa vuonna 2010. Kirjoja on nyt seitsemän, joista viimeisimmäksi on suomennettu Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru.

Heti ensimmäinen lukemani Melchior-kirja vei mennessään. Hargla kuvaa värikkäästi 1400-luvun keskiaikaista Tallinnaa; kauppiaiden, raatimiesten, konnien ja kirkonmiesten elämää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Kirjat vievät aikaan, jolloin Piritan Pyhän Birgitan luostari oli juuri valmistunut. Vuoden 1433 suuressa palossa Tallinnasta tuhoutui suuri osa ja kaupunkia rakennettiin uudelleen. Kaupungissa asui vain kuutisentuhatta asukasta, paljon virolaisia ja saksalaisia kauppiaita, Tallinna oli vilkas hansakaupunki Novgorodin ja Lyypekin välillä ja kaupungissa kävi paljon ulkomaalaisia kauppiaita ja seikkailijoita.

 

Melchiorin mukana Tallinnan tutut paikat, raatihuoneentori ja historialliset kujat syttyvät kirjojen sivuilla uuteen elämään. Toompean mäen dominikaaniluostarista löytyy vastuksia moniin kysymyksiin.

 

Melchiorin apteekki sijaitsee Rataskaevulla, missä hän tarjoilee kuuluisaa apteekkarin snapsia ja kuulee kaupungin asukkailta mielenkiintoisia tarinoita, jotka vievät kohti murhaajan löytymistä.

 

Kirjat ovat loistavaa lukemista kaikille Tallinnaan kaipaaville. Sen ovat huomanneet monet suomalaiset, sillä muutama viikko sitten ne olivat kysytyimmät kirjat kirjastojen Helmi-lainaamossa.

 

Ensi kerralla Tallinnaan mennessä katselee kujia ja aukioita uusin silmin. Melchior-faniksi lukee itsensä myös Visit Estonian Malle Kolnes, joka vinkkasi, että tarinoita Tallinnan kiehtovasta historiasta voi käydä jo etukäteen kuuntelemassa täältä. Ja kun seuraava kerran menet Tallinnaan, katselet vanhaa kaupunkia uusin silmin.

Leena Aalto
Kuva: Visit Estonia, Kaupo Kalda

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.