Kesällä avatun Helsinki Grand Hansa -hotellin tornin lanterniin on avautunut klassisista cocktaileista ja pohjoisesta luonnosta inspiroitunut, kansainvälisen drinkkimaailman huipulle tähtäävä cocktailbaari.
Uudelle Ylioppilastalolle sähköä ja lämpöä tuottaneen voimalan piipun suojana ja opiskelijoiden yksityisenä bilepaikkana toimineen Kupolin 360 asteen panoraamamaisemat avautuvat nyt ensi kertaa suurelle yleisölle. Kupoli yhdessä hotellinsa kanssa kuuluu rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin kohteisiin ja sillä on merkittävä kaupunkikuvallinen merkitys.
Klassikoita pohjoismaisilla vaikutteilla
NH Collection Helsinki Grand Hansan juomatuotteesta vastaa Mika Koivula, joka on yksi Suomen cocktail-kulttuurin pioneereista ja maamme arvostetuimmista baarimestareista. Koivulan vastuulla ovat Hansa Café Bar & Brasserien katutason aamusta iltaan auki oleva baari, Ylioppilasaukion 80-paikkainen kesäterassi sekä elokuussa avattu Uuden Ylioppilastalon kupolin lanternissa sijaitseva Kupoli-cocktailbaari.
“Kupoli on täysverinen maailmanluokan cocktailbaari, joka ammentaa klassikoista. Me muokkasimme niitä talollemme tyypillisesti pohjoismaisilla vaikutteilla. Raaka-aineet ovat sesonkien mukaisia, mutta pohjoisen kasvukautta pidennetään keräämällä ja säilömällä luonnon aineksia perinteisin menetelmin, kuten maitopesulla ja pikkelöinnillä. Perinteinen reseptiikka ja ainesosat purettiin osiin, joista jokaista jalostettiin erikseen nykytekniikoita hyödyntäen. Prosessissa klassikot löysivät toki uuden muodon, mutta cocktailien perusidea pysyi samana. Lopputuloksena on helposti tunnistettavia moderneja klassikoita, joiden uskon saavan cocktailkansan arvostuksen”, kertoo Mika Koivula.
Koivula on ollut yksi avaintekijöistä cocktail-ilmiön luomisessa ja tuomisessa Suomeen. Hän on konseptoinut ja pyörittänyt baareja, kouluttanut ja kirjoittanut alan teoksia sekä edistänyt suomalaisen cocktail-kulttuurin mainetta ulkomailla.
”Olen koko urani tähdännyt suomalaisen baari- ja cocktailkulttuurin edistämiseen ja kehittämiseen. Kupolin konseptin rakentaminen ja lanseeraaminen on tässä looginen askel, sillä baari itsessään on jo merkkiteos. Gastronomia on NH Collection -brändin DNA:ssa ja siihen panostetaan todella paljon. Hotelliyhtiöstä löytyy myös muita huippuluokan cocktailbaareja, kuten nhow Amsterdam RAI -hotellin Sonora ja NH Collection Copenhagen -hotellin ROOF. Taustatiimiltämme onkin saatu täysi tuki visiollemme rakentaa myös Kupolista kansainvälisesti tunnustettu cocktailbaari”, sanoo Koivula.
Luonnonmukaisesti Helsingin huipulla
Luonto tulee sisälle paitsi cocktailien raaka-aineissa, myös kupolin lasi-ikkunoista ja kupolitornin ympäri kiertävältä parvekkeelta. Valaistus on luonnon armoilla, joten tunnelma on kesällä läpi yön valoisa ja talvella hämyisen tunnelmallinen.
”Haluamme luoda jokaisesta Kupoli-käynnistä kokemuksen. Kannustamme vieraitamme nauttimaan juomasta, näkymistä ja toistensa seurasta loppuun asti mietityillä yksityiskohdilla ja palvelupolullamme. Tavoite on, että meillä ollaan läsnä, sillä tätä elämystä ei voi etänä saada tai suorittaa”, summaa Koivula.
Lähde ja kuva: NH Collection Helsinki Gran Hansa