Hyppää sisältöön
· Leena

Teemavuosi tuo Nepaliin jopa kaksi miljoonaa turistia

Nepalissa vietetään ensi vuonna Visit Nepal 2020 -teemavuotta.

Viime vuonna Nepalissa vieraili 1,2 miljoonaa turistia; nyt tavoitteena on pari miljoonaa matkailijaa ja kasvattaa oleskelun pituutta ja päivittäistä kulutusta 75 dollariin.

Helsingissä vieraili kansallisesta koordinaatiokomiteasta Suraj Vaidya kertomassa ensi vuoden suunnitelmista. Nepalille tärkeimpiä kohdemaita ovat naapurit Kiina ja Intia. Tavoite on kasvattaa turistien määrää näistä maista kolminkertaiseksi. Suomi ja Skandinavian maat eivät matkailijoiden määrässä ole suuria, mutta muutama vuosi sitten tutkimuksessa Suomi oli ykkönen turistin majoitukseen ja palveluihin käyttämässä rahamäärässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nepalista tiikerien valtakunta

Luonto on tärkeässä osassa matkailua. Esimerkiksi tiikereiden määrän uskotaan kasvavan kaksinkertaiseksi, jolloin Nepal olisi tiikeritiheydessä suurin maa. Uutena kohteena ovat luostarioleskelut, jolloin matkailija voi rauhoittua itsekseen temppeliin sopivaksi ajaksi. Himalajan lumimiestäkään ei ole unohdettu, ainakaan taiteessa. Infrastruktuuria parannetaan ja palveluja kohennetaan. Uusia kansainvälisiä lentokenttiä on tulossa, Lumbini ensi vuonna, Pokhara 2022.

Suraj Vaidya haluaisi saada Suomesta jääkiekkojoukkueen pelaamaan Nepaliin ensi vuonna, vaikka vastusta ei ehkä sieltä löytyisikään. Nepal on nimennyt teemavuotta varten joitakin tunnettuja hyväntahdonlähettiläitä. Suomesta tehtävään nimitettiin entinen vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Finnair lentää Katmanduun?

”Ongelmamme on, että nuoret lähtevät pois, töihin esimerkiksi Lähi-idän maihin. Tarvitsemme osaavaa palveluhenkilökuntaa matkailualalle”, Vaidya murehtii. Hän on tunnettu liikemies ilman matkailualan taustoja, mutta hänellä on laaja-alainen kokemus liike-elämästä Nepalissa.

Kesällä uutisoitiin Nepalissa ja Suomessa Finnairin kiinnostuksesta aloittaa lennot Helsingin ja Katmandun välille. Keskustelut jatkuivat nyt Suraj Vaidyan vierailun aikana. Euroopasta ei ole suoria lentoyhteyksiä Katmanduun, ellei oteta lukuun lentoja Istanbulista, jonka uusi kenttä on kyllä juuri ja juuri Euroopan puolella.

 

Reijo Härkönen
Leena