TEMin alueellinen matkailutilinpito julkaistu

TEM on julkaissut Alueellinen matkailutilinpito : Matkailun alueelliset talous- ja työllisyysvaikutukset 2017–2018.

Sen mukaan vuonna 2018 Suomen matkailun kokonaiskysynnästä yli puolet, yhteensä 8 miljardia euroa, kohdistui Uudellemaalle ja lähes 1,1 miljardia euroa Lappiin.

Matkailutoimialoilla työskentelevistä henkilöistä 40 prosenttia työskenteli Uudellamaalla.

Vuoden 2017 vahvistetut sekä vuoden 2018 ennakkotiedot käyvät ilmi työ- ja elinkeinoministeriön tänään julkistamasta Alueellinen matkailutilinpito -raportista.

Matkailutilinpito, tai matkailun satelliittitilinpito (TSA, Tourism Satellite Accounts), on tilastojärjestelmä, jossa matkailun talous- ja työllisyysvaikutuksia kuvataan monipuolisesti ja kattavasti. Se on kehitetty laajassa kansainvälisessä yhteistyössä mm. YK:n, UNWTO:n (World Tourism Organization), OECD:n ja EU:n toimesta. Matkailutilinpidon laajentamisesta aluetasolle antaa yleisiä suuntaviivoja mm. UNWTO.

Alueellisen matkailutilinpidon tietosisältö on maakuntien välillä vertailukelpoinen ja sisällöltään vastaava kuin valtakunnallisessa matkailutilinpidossa, jota on nykymuodossaan tuotettu vuosilta 2011–2018. Päätulokset koostuvat vuoden 2017 maakuntakohtaisesta matkailukysynnästä, matkailun aikaansaamasta arvonlisästä eli bkt:sta sekä työllisyydestä matkailutoimialoilla. Mukana ovat lisäksi ennakkotiedot vuoden 2018 avainluvuista maakunnittain.

Yhteenveto vuoden 2018 tuloksista

• Koko maassa matkailun osuus bkt:sta oli noin 2,7 prosenttia. Osuus oli koko maan keskiarvoa suurempi vain Ahvenanmaalla (19,7 %), Lapissa (6,9 %), Kainuussa (3,8 %), Etelä-Savossa (3,7 %), Etelä-Karjalassa (3,2 %) ja Uudellamaalla (3,1 %).

• Matkailukysynnästä yli puolet kohdistui Uudellemaalle. Alueellisesti kysyntä painottui Uudenmaan (51 %) lisäksi erityisesti Lappiin (7 %), Pirkanmaalle (6 %), Varsinais-Suomeen (5 %) ja Pohjois-Pohjanmaalle (4 %).

• Ulkomaalaisten Suomeen suuntautuva matkailu kasvoi keskimäärin 12 prosenttia vuodessa 2015–2018. Ulkomaisen kysynnän kasvu kohdistui erityisesti Uudellemaalle, Lappiin ja Etelä-Karjalaan.

• Matkailutoimialoilla työskenteli koko maassa 142 100 henkilöä eli 5,4 prosenttia työvoimasta. Osuus oli tätä korkeampi vain Ahvenanmaalla (14,1 %), Lapissa (8,0 %), Uudellamaalla (6,2 %), Etelä-Karjalassa (5,6 %).

Alueellisen matkailutilinpidon taulukot on julkaistu Business Finland / Visit Finlandin tilastopalvelussa http://visitfinland.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/VisitFinland/

 

Lähde: TEM
Kuva: Visit Finland, Harri Tarvainen

 

 

 

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X