Tervetuloa Helsinkiin!

Helsinkiläiset toivottavat matkailijat tervetulleiksi kotikaupunkiinsa.
Joistakin maailman suurista matkailukaupungeista kuului ennen pandemiaa kummia, kun niiden asukkaat myönsivät avoimesti katsovan kaltoin kaupunkejaan valloittavia turisteja ja nousivat jopa barrikadeille turismia vastaan. Helsingissä on kaikki toisin.

Helsingin matkailusäätiö teki kesällä kyselyn, josta käy ilmi, että kaupunkilaiset suhtautuvat matkailijoihin vieraanvaraisesti, ja matkailulla koetaan olevan positiivisia vaikutuksia kaupunkiin ylipäätään sekä erityisesti sen talouteen. Kyselyn tuloksista huokuu ylpeys omaa kotikaupunkia kohtaan: 84 prosenttia kertoo olevansa ylpeitä siitä, että matkailijat haluavat tulla juuri Helsinkiin.

79 prosenttia kaupunkilaisista kertoo auttavansa ja opastavansa mielellään kaupunkiin saapuvia matkailijoita. Luku pärjää kansainvälisessä vertailussa hyvin ja on korkeampi kuin esimerkiksi Pariisissa, missä turisteihin oli jo kyllästytty.

Yli 80 prosenttia helsinkiläisistä nostaa esiin kaupungin upean, lähellä olevan luonnon, ja sitä halutaan esitellä myös matkailijoille. Heidän mielestään saaristokohteiden saavutettavuutta pitäisi parantaa ja luontokohteisiin suuntautuvia opastettuja retkiä pitäisi järjestää enemmän.

Vain 17 prosenttia helsinkiläisistä kokee, että kaupungin matkailupolitiikka ottaa huonosti huomioon matkailun vaikutukset paikallisväestöön. Esimerkiksi Kööpenhaminassa (24 %) ja Pariisissa (32 %) luvut ovat Helsinkiä korkeampia.

”Helsinki on hyvin vieraanvarainen kaupunki. Tätä ei kuitenkaan pidä ottaa itsestäänselvyytenä, vaan on tärkeä tehdä töitä sen eteen, että matkailu Helsingissä on jatkossakin kestävää ja hyvässä tasapainossa paikallisen elämän kanssa. Näin takaamme, että haluamme tulevaisuudessakin ottaa matkailijat avosylin vastaan”, sanoo Helsingin matkailusäätiön puheenjohtaja Mikko Leisti.

Helsingin matkailusäätiön teetti kesäkuussa tutkimuksen TAK Researchilla ja siihen vastasi 1 057 yli 15-vuotiasta helsinkiläistä.

 

Lähde: Helsingin matkailusäätiö
Kuva: Visit Finland, Julia Kivelä

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X