Hotelli- ja ravintolamuseon uusi näyttely kuljettaa 1970-luvun vahvojen, rohkeiden ja värikkäiden ruokakuvien, mutkattomien ruokaohjeiden sekä makumuistojen maailmaan. Tiistaitarjotin ja perjantaipullo avautuu Hotelli- ja ravintolamuseossa Helsingin Kaapelitehtaalla 28.1.
Uutuuksien 70-luku
1970-luvun Suomessa elettiin hyvinvointivaltion rakentamisen ja Kekkosen aikaa. Sadattuhannet suomalaiset muuttivat työn tai koulutuksen perässä maalta kaupunkeihin. Perheenäidit lähtivät ansiotöihin kodin ulkopuolelle, mikä vähensi kotitöihin ja ruoanlaittoon käytettyä aikaa. Arkiruoka piti valmistaa helposti ja nopeasti, mutta silti kaikki valmistettiin alusta alkaen itse. Arkea helpottamaan hankittiin monitoimikoneita ja pakastimia.
Keittiöihin tulvi uutuuksia 1970-luvulla: ruokia, ruoka-aineita ja erilaisia keittiökoneita. Kauppojen valikoimat täydentyivät maustetuilla jogurteilla, paprikoilla, kiinankaalilla, katkaravuilla ja kirjolohella. Kotikeittiöiden suosikeiksi nousivat nopeasti pitsat, sämpylät, lämpimät voileivät, paistettu broileri ja fonduet. Uusi asioita opeteltiin innokkaasti ja lehdistä ja televisiosta tuttujen Kasarin, Patakakkosen ja Tiistaitarjottimen ohjeita kokeiltiin ennakkoluulottomasti.
Tiistaitarjotin
Tiistaitarjotin on Aamulehden vuosina 1974–78 julkaisema ruoka-artikkelisarja, jossa jaettiin ruokaan liittyviä neuvoja, ateriaehdotuksia ja ruokaohjeita viikon jokaiselle päivälle. Artikkelia toimittivat kotitalousopettaja Eeva Junkkari-Riekkola puolisonsa valokuvaaja Juhani Riekkolan kanssa.
Tiistaitarjottimessa valokuvan pääasiallinen tehtävä oli näyttää lukijalle selkeästi ja houkuttelevasti, mistä aineksista annos koostui ja miten se oli toteutettu. Kuvat ovat värikkäitä ja mutkattomia. Riekkolan valokuvat kiinnittivät sanomalehdessä aivan erityistä huomiota, sillä ne erottuivat tyyliltään ja väriltään sen ajan sanomalehtikuvista. Kuvat olivat kuin karanneet aikakauslehdestä sanomalehden sivuille. Riekkolan ruokakuvat julkaistiin Aamulehdessä suurikokoisina ja värillisinä – ja ainoina värikuvina koko lehdessä.
Perjantaipullo
Arkena pöydässä oli ruokajuomana maitoa, piimää ja kotikaljaa. Virvoitusjuomat kuuluivat juhliin tai niillä saatettiin juhlistaa myös tuolloin yleistynyttä viisipäiväistä työviikkoa ja uutta lauantaivapaata. Keskiolutlaki toi vuodesta 1969 alkaen III-vahvuisen oluen paitsi ruokakauppoihin, myös moniin kahviloihin ja baareihin maaseudulle. IV-olut oli kuitenkin anniskeluravintoloiden hanajuomista suosituin.
Tiistaitarjotin ja perjantaipullo on muistoja herättelevä matka 1970-luvun ruokapöytään. Näyttely on Museokeskus Vapriikin tuottama ja sitä on täydennetty juomakulttuurin osalta Hotelli- ja ravintolamuseossa.
Näyttely on esillä Helsingin Kaapelitehtaalla Hotelli- ja ravintolamuseossa 28.1.2022—8.1.2023.
Lähde: Hotelli- ja ravintolamuseo
Jaa artikkeli: