Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Timo Saranpää: Matkatoimistoasiakkaiden kuluttajansuoja ei toteudu, ellei lakiin tullutta virhettä korjata

Lakia matkapalveluyhdistelmien tarjoajista muutettiin viime syksynä nopealla aikataululla. ”Väliaikaisen lainmuutoksen tarkoitus oli turvata matkatoimistojen asiakkaiden koronaperuutuksista johtuvat saatavat konkurssitapauksissa”, kertoo Kon-Tiki Toursin toimitusjohtaja Timo Saranpää.  ”Lakimuutoksen perusteluiden mukaan valtio takaa koronan takia peruttujen matkojen ja niistä annettujen vouchereiden maksut asiakkaille. Merkittävä taustatekijä oli Euroopan komission tulkinta, jonka mukaan koronaperuutuksista johtuvat saatavat eivät ole normivakuuksien piirissä.”

”Varsinaiseen lakitekstiin jäi kuitenkin virhe, joka aiheuttaa ongelmia alan yrityksissä ja hämmennystä asiakkaiden keskuudessa”, harmittelee Saranpää syntynyttä tilannetta.

Lain soveltamisesta sanotaan seuraavasti: ”Lakia sovelletaan maksusuorituksiin, jotka on tehty 16. päivänä maaliskuuta 2020 tai sen jälkeen.” Lain tarkoituksena oli kuitenkin turvata suoritukset, jotka on tehty ennen 16.3.2020 eli ennen kriisin puhkeamista. ”Mikä on järkeenkäypää”, toteaa Saranpää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lain perusteluteksti vastaa aiottua tarkoitusta. Myös työ- ja elinkeinoministeriön ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) edustajat ovat suullisesti vahvistaneet tulkinnan tuon mukaiseksi, vaikka hyväksytyn lain sanamuoto johtaa toiseen tulkintaan. KKV on myös muuttanut sivujensa ohjeistuksen vastaamaan lain perustelutekstien ja alkuperäisen tarkoituksen mukaista tulkintaa.

”Lain kattavuuteen ja perusteluiden pitävyyteen on vaikea luottaa, kun lakiteksti kertoo muuta. Kuluttajansuojan toteutuminen aiotulla ja vaadittavalla tasolla edellyttää lain korjaamista. Edellistä hallitusta moitittiin toistuvasti lainvalmistelun virheistä. Korjaako nykyinen hallitus selvät virheet vai jäikö se odottamaan, että aika hoitaa asian?”, kysyy Saranpää.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.