Hyppää sisältöön
· Leena

Tripadvisor osti Bókunin

Tripadvisor on ostanut islantilainen matkailualan ohjelmistoalustan tarjoavan Bókunin. Suomessa mm. useat palveluntarjoajat ja sen lisäksi myös Finnair ja Stopover.fi hyödyntävät Bókunin kehittämää digitaalista jakelu- ja inventaarinhallintaa.

Ala konsolidoituu, sillä vain muutamaa päivää ennen Tripadvisorin ilmoitusta Booking Holdings (ent.Priceline Group) ilmoitti ostaneensa toisen vastaavan yrityksen, FareHarborin.

Bókun on pilvipohjainen myynti-, sopimus- ja varauksenhallinta-alusta matkailuteollisuuden käyttöön. Bókunin käyttäjäyritykset voivat alustan avulla myydä tuotteitaan ja palveluitaan verkossa, tehdä yhteistyötä, seurata varaustilannetta reaaliaikaisesti, yhdistää tuotteitaan toisten toimijoiden tuotteisiin ja seurata komissio – ja maksuliikennettä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Varausjärjestelmä mahdollistaa yritysten tarjoamien tuotteiden suoramyynnin asiakkaille ilman toisia välikäsiä. Yritykset pystyvät nyt paketoimaan itse eri tuottajien tarjoamia palveluja, kuten ohjelmapalveluja ja sisäänpääsyjä.

Bókunin käyttöönoton sopimuskumppaneita Suomessa ovat mm. Tietotalo ja Airtouch.

Tietotalon roolina on toimia Bókunin teknisenä implementointikumppanina ja tuoda näin pitkä matkailualan liiketoiminta- ja teknologiaosaaminen Bókunin asiakaskohtaisten käyttöönottojen tueksi. Tietotalo keskittyy alueellisiin kokonaistoteutuksiin sekä Bókunin API-ratkaisujen toteuttamiseen. Airtouch puolestaan tarjoaa yrityksille käyttöönottoihin liittyvää tukea muun muassa digitaalisen tuotekehityksen, jakeluteiden ja markkina-alueiden osalta.

Bókun on toiminut tähän saakka kuukausiveloitusperiaatteella. Se on laskuttanut järjestelmän käyttäjiltä noin 100 euroa kuukaudessa. Tripadvisorin myötä kustannus muuttuu komissiopohjaiseksi. Tulevaisuudessa yhtiö veloittaa Bókunin varausjärjestelmää käyttäviä yrityksiä 0.1 prosenttia per varaus.  Sen uskotaan olevan indikaatio siitä, että Bókunin toimintaa halutaan merkittävästi laajentaa ja kehittää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tripadvisorin oman Viator toiminnon tueksi hankittu Bókun varmistaa että pienten ja  keskisuurten toimijoiden mukaan saaminen digitaaliseen jakeluun lisääntyy.

Leena