Hyppää sisältöön
· Leena

Tukholma ja Tallinna ovat jouluristeilijöiden kestosuosikkeja

Viking Line, Tallink ja Eckerö Line tekevät tänäkin vuonna jouluisia risteilyjä Itämerellä. Kaikilla kolmella varustamolla on pöydät katettu jouluherkuilla. Tukholman ja Tallinnan tunnelmalliset joulutorit houkuttelevat risteilyvieraita pehmeillä käsitöillä, käsin valetuilla kynttilöillä ja mausteisilla glögeillä.
Tukholman Kansallismuseo on avattu mittavan remontin jälkeen. Upeisiin kokoelmiin pääsee tutustumaan maksutta.
Tallinnan Toompean mäen torneissa voi tehdä jännittävän kummituskierroksen.

  

 Tukholman kansallismuseo on kokenut täydellisen muodonmuutoksen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tukholman Blasieholmenin uudistetussa Kansallismuseossa keskiössä ovat taide ja ihmiset. Näyttelypinta-alaa on lisätty ja esillä on aikaisempaa enemmän taidetta. Kokoelmiin kuuluu taidetta kuudelta vuosisadalta, ja ne esitellään uusin tavoin. Museossa on myös vaihtuvia näyttelyjä ajankohtaisine teemoineen. Tiloihin pääsee runsaasti päivänvaloa, ja sisäilma on parempi sekä taiteelle että museon vieraille. Ravintola, myymälä ja veistospiha tarjoavat mahdollisuuden niin tekemiseen kuin lepoon ja pohdiskeluun.

Tallinnan Toompean mäen tornit ja tunnelit kiehtovat ja pelottavat
1300-luvulla rakennetun Tallinnan muurin torneista on jäljellä 26. Toompean mäen torneissa ja tunneleissa saattaa törmää linnoituksen kummituksiin. Tanskan kuninkaan puutarhan yhteyteen rakennetussa yläkaupungissa on hallintorakennuksia ja museoita sekä mm. Saksan ja Suomen lähetystöt. Saksan lähetystön edustalla ei ole lippua osoittamassa sijaintia. Saksalaiset soittelivat liiankin ahkerasti lähetystön ovikelloa päästäkseen wc-tiloihin, ne kun kuuluvat kansalaisten ”etuihin.”

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Viking Linen joulupöydässä on panostettu kasvis- ja vegaani vaihtoehtoihin. Siitä huolimatta joulun kunkku on kinkku, sitä menee sesongin aikana noin 15 000 kiloa. Joulupöydän ovat suunnitelleet omat keittiömestarit yhdessä Ruotsin kokkimaajoukkueen kanssa, joka nappasi joulukuussa World Culinary Awards -palkinnon eli kokkien maailmanmestaruuden. Tarjolla on mm. 7 ja 9 ruokalajin maistelumenut ja lapsille on tarjolla oma joulupöytä.

Tammikuussa UIT tuo ”Tuhansien Ämpärien Maan” Viking Gracelle, joten hauskaa on joulun jälkeenkin.

”Uusin aluksemme aloittaa liikennöinnin Turku-Ahvenanmaa-Tukholma välillä vuonna 2021. Alus on EU-yhteistyöhanke, ja tarkoituksena on edistää ympäristöystävällisempää meriliikennettä. Siihen on suunnitteilla kaksi roottoripurjetta,” kertoo tiedotuspäällikkö Christa Grönlund.

Turusta Tukholmaan roottoripurjehtii Viking Grace. Sähköllä pyörivä roottoripurje tuottaa ilmiön, joka työntää alusta eteenpäin. Viking Grace on ensimmäinen hybridialus, joka liikkuu yhdistelmällä tuulityöntövoimaa ja LNG:tä (nesteytettyä maakaasua).

Tallinkin laivojen joulupöytä on perinteinen, mutta kasvispainotteinen, vegaanisena löytyy mm. Waldorfinsalaatti. Uusia makuja ovat mango-inkiväärisilakka ja fenkolisilakka. Silja Serenadella kuluu joulun aikaan noin 1200 kiloa kinkkua ja noin 800 kiloa lanttulaatikkoa.

”Uudistetussa Silja Serenadessa muodonmuutoksen kokivat yökerho Starlight, Bon Vivant, Grill House ja Sea Pub. Matot ovat kierrätysmateriaaleista valmistettuja, uusimme hyttejä ja Commodore hyttien kylpyhuoneet,” kertoo viestintäjohtaja Marika Nöjd. Symphony kokee vastaavat uudistukset telakkakäynnillään tammikuussa. Vanhat kalusteet myydään hyväntekeväisyyshuutokaupassa.
MSC:n jäljitettävyyssertifikaatti kertoo asiakkaille, että tuotteet ovat peräisin kestävästä kalakannasta ja kalastusmenetelmät ovat vastuullisia.

Tallink listautui pörssiin joulukuussa ja laajentaa myös franchise toimintojaan Virossa ja Baltiassa. Uusia merkkejä ovat Esprit, Jack & Jones, Vero Moda ja United Colors of Benetton. by dSign Vertti Kiven johdolla tehtävä Tallink Spa & Conference -hotellin remontti valmistuu keväällä 2019.

Eckerö Linen buffet tuo joulun merelle, pöydässä on myös muita kuin jouluisia makuja, ja valikoimat sopivat myös vegaaneille. Punajuurissa maistuu piparkakku ja erikoisuuksia ovat portviinisilli sekä munakoisosta ja porkkanasta tehty vegaaninen ”lasimestarin silli.” Jälkiruokapöydässä on glögipäärynöitä ja pähkinäfudgea. Laivan luomukahvi on Kulta Katriinaa ja aamiaispuuro on aina luomukaurapuuro. Eckerö Line on ainoa Suomen lipun alla liikennöivä yhtiö Helsingistä Tallinnaan. ”Meillä on 400 henkilöä töissä laivalla ja maissa. Uusi aikataulu mahdollistaa kolme päivittäistä vuoroa. Matkustajia on tänä vuonna 1,8 miljoonaa, se on 24 % kasvu edellisvuoteen,” iloitsee Rauha Kiljunen-Ruotsalainen. Tammikuussa aluksella tehdään huoltotöitä ja parannetaan matkustusmukavuutta. Merivesi puhdistetaan, näin ehkäistään merialueilta toisille siirryttäessä vieraiden pieneliöiden ja vieraslajien leviäminen. Matkustajille näkyviä muutoksia ovat uusi sisäänkäynti, hyttien ja baarien uusi ilme, yleisten tilojen matot ja buffetin sisäänkäynti. Äänieristys paranee ja virtapistokkeita lisätään.

 

Tukholman joulutorit

Suurtorin joulumarkkinat vanhakaupunki joka päivä 24.11.-23.12.2018.

Skansenilla vanhanajan joulutunnelmaa la ja su 15.-16.12.2018

 

Tallinnan joulutori
Raatihuoneentorin joulumarkkinat 24.11.2018 – 5.1.2019

 

Punaisten laivojen jouluristeilyt

Gabriella Helsingistä Tukholmaan 23.-25.12.2018 ja 25.-27.12.2018

Mariella Helsingistä Tukholmaan 24.-26.12.2018

Viking Grace (30h) Turusta 24.-25.12.2018

Amorella Turusta Tukholmaan 24.-26.12.2018


Tallinkin jouluristeilyt

Silja Serenade Helsingistä Tukholmaan 23. – 25.12.2018

Silja Symphony Helsingistä Tukholmaan 24. – 2.12.2018

Baltic Princess Turusta Tallinnaan 24. – 26.12.2018

Europa kahden päivän jouluristeily Helsingistä Tallinnaan 24. – 26.12.2018


Eckerö Linen risteilyt
M/s Finlandian Juhlapöytä on täynnä jouluisia herkkuja 4.11.2018 – 1.1.2019

 

Teppo Viiperi
Leena