
Tunnetko satakuntalaisen ruokamatkailun sykkeen?
Onko satakuntalainen ruokamatkailu sinulle tuttu käsite? Jos vastaus on ”ei”, et ole yksin. Mutta kenties nyt on juuri oikea hetki tutustua siihen – ja antaa makujen viedä matkalle läpi Satakunnan!
Ruoka on paljon enemmän kuin vain ravintoa – se on tarina, elämys ja ikkuna paikalliseen kulttuuriin. Suomen vuonna 2024 valmistuneen ruokamatkailustrategian mukaan ruokamatkailu perustuu paikalliseen ruokaan ja juomaan liittyviin aktiviteetteihin, jotka tarjoavat matkailijoille syvemmän yhteyden alueen perinteisiin, historiaan ja vahvuuksiin. Vahvoja esimerkkejä ruokamatkailun kehittämisestä löytyy esimerkiksi Taste Saimaa sekä Turun profiloituminen ruokakaupungiksi.
Ruokamatkailun kehittäminen ei ole vain yksittäisten yrittäjien tai ravintoloiden asia – se vaatii laajaa alueellista yhteistyötä. Satakunta on myös lähtenyt mukaan ruokamatkailun kehittämiseen: vuoden 2024 lopulla valmistui maakunnan oma ruokamatkailustrategia, jonka luomisessa olivat mukana alueen ruokamatkailuyrittäjät, kehittäjät sekä Gurmeeta-hanke. Hankkeilla, kuten Gurmeeta, on ollut keskeinen rooli ruokamatkailun kehittämisessä Satakunnassa.
Rahoituksen riittävyys sekä sen kohdentaminen asettavat kuitenkin haasteita ruokamatkailun jatkokehittämiselle. Lisäksi hankerahoituksella pystytään kehittämään ruokamatkailua tiettyyn pisteeseen asti, mutta myös yritysten pitää sitoutua siihen panostamalla esimerkiksi tuotteistamiseen ja markkinointiin. Jokainenhan syö matkoillaan, joten ei ole samantekevää, mitä matkailijoille tarjotaan.
Mutta mitä satakuntalainen ruokamatkailu oikeastaan on? Se on makuja, joilla on historia ja tarina. Sen juuret ulottuvat 1600-luvulle, ja vaikutteita on saatu Hämeestä, Varsinais-Suomesta sekä naapurimaasta Ruotsista. Satakunnan ruokamatkailun sydän sykkii meren äärellä. Alueen monipuoliset kalaruoat, nahkiaiset ja tietysti tyrni ovat ainutlaatuisia elementtejä paikallisessa ruokakulttuurissa. Maakunnan kartanot ja ruukit kertovat tarinoita menneiltä vuosisadoilta, yhdistäen historian, arkkitehtuurin ja gastronomian elämykselliseksi kokonaisuudeksi. Satakunta on vahva elintarvikemaakunta, jossa sopimusviljelijät ja jatkojalostajat takaavat tuoreet ja vastuullisesti tuotetut raaka-aineet ravintoloiden ja matkailijoiden lautasille.
Satakunnassa ruokamatkailu ei ole vain kaupunkien ravintolakokemuksia, vaan se on paljon muutakin. Matkailija voi nauttia lähiruokaa maaseudun idyllisissä ruokapaikoissa, kahviloissa, tilamyymälöissä ja viinitiloilla tai yhdistää ruokaelämykset luontoon. Taste Satakunta -brändi kokoaa alueen ruokakulttuurin ja -elämykset yhteen ja tarjoaa matkailijoille valmiita reittejä ja kohdevinkkejä. Tutustumisen Satakuntaan voi aloittaa Visit Satakunnan Taste Satakunta -verkkosivujen kautta.
Vaikka satakuntalainen tunnetusti sanoo, ettei meillä täällä mitään ole, eikä minun takiani tarvitse kahvia keittää, niin miten olisi – lähtisitkö tutustumaan satakuntalaiseen ruokamatkailuun?
Terja Wahlberg
Projektipäällikkö Terja Wahlberg työskentelee Satakunnan ammattikorkeakoulun Matkailun kehittämiskeskuksessa.
Kolumni on julkaistu Ikkunapaikassa 2/2025
Jaa artikkeli: