Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Tuotemyynti Euroopassa loppuu, tiiviimpää yhteistyötä Nesteen kanssa

Finnair on julkistanut kunnianhimoisen vastuullisuussuunnitelman: yhtiö aikoo puolittaa nettopäästönsä vuoden 2025 loppuun mennessä vuoden 2019 tasosta, ja saavuttaa hiilineutraaliuden viimeistään vuoden 2045 loppuun mennessä. 

Strategiaan kuuluu yksityiskohtainen suunnitelma Finnairin toimintojen muuttamisesta niin, että yrityksen hiilijalanjälki pienenee nopeasti merkittävästi ja pitkällä aikavälillä häviää kokonaan. Päästöjen vähentämiseen liittyvät päätoimet ovat:   

  • Finnairin pääomamarkkinapäivänään marraskuussa julkistama 3,5–4,0 miljardin euron laivastoinvestointi, joka vähentää hiilidioksidipäästöjä Finnairin Euroopan liikenteessä 10–15 %.   
  • 60 miljoonan euron investointi vastuullisuustoimiin strategiakautena 2020-2025.  
  • Lentojen painon vähentäminen, mukaan lukien lennonaikaisen tuotemyynnin lopettaminen EU:n sisällä 29.4.2020 ja keskittyminen ennakkotilausmyyntiin.   
  • Polttoainetehokkuuden parantaminen jokaisella lennolla lentomenetelmiä kehittämällä.  
  • Yhteistyösopimus Nesteen kanssa uusiutuvien lentopolttoaineiden käytön lisäämiseksi.  
  • Yrityssopimusasiakkaiden lentojen hiilidioksidipäästöjen hyvittäminen.  
  • Asiakkaiden kutsuminen tekemään vastuullisia valintoja ja heidän päästöhyvitys- ja biopolttoainepanostuksiensa palkitseminen Finnairin tekemillä vastaavilla biopolttoaineostoilla.   
  • Kertakäyttömuovien vähentäminen puoleen vuoden 2022 loppuun mennessä.  
  • Ruokajätteen puolittaminen catering-toiminnoissa vuoden 2022 loppuun mennessä.   

Finnair vie myös vastuullisuuden suoraan yrityksen ytimeen eli Finnairin yhtiöjärjestykseen, ja ehdottaa yhtiökokoukselle yhtiöjärjestyksen muutosta niin, että Finnair voi osallistua toimintaan, joka lisää positiivisia vaikutuksia ja vähentää negatiivisia vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan.   

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“’Lentoliikenne on nopeatempoinen monien muutosten ala, johon vaikuttaa kaikki. Pitkän tähtäimen tavoitteen pitää meillä kuitenkin olla kirkkaana kaikkina aikoina, kaikissa markkinatilanteissa. Nyt julkistettu suunnitelma vie meitä kohti seuraavaa 100 vuotta Finnairin tulevaisuudessa”, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.   

Tärkein tavoitteemme on omien hiilidioksidipäästöjen vähentäminen uuteen lentokoneteknologiaan investoimalla, lentämällä polttoainetehokkaasti, vähentämällä koneiden painoa ja lisäämällä uusiutuvien lentopolttoaineiden käyttöä. Investoimme myös innovaatioon ja tutkimukseen, joilla rakennetaan pitkän tähtäimen hiilineutraaliustavoitettamme tukevia ratkaisuja.”  

Finnair investoi strategiakaudella 2020–2025 yhteensä 3,5–4,0 miljardia euroa laivastonsa kasvuun ja uudistamiseen. Tämä investointi tulee vähentämään Finnairin Euroopan-liikenteen päästöjä 10–15 %.   

Lisäksi Finnair investoi strategiakaudella 2020–2025 vastuullisuustoimiin 60 miljoonaa euroa. Tämä on EU:n päästökauppavelvoitteiden ja muiden ympäristöperusteisten maksujen lisäksi, joiden yhteissumma oli vuonna 2019 yli 35 miljoonaa euroa.  

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhteistyötä Nesteen kanssa

Finnair on solminut yhteistyösopimuksen maailman suurimman jätteistä valmistetun uusiutuvan lentopolttoaineen tuottajan Nesteen kanssa. Kumppanuus Nesteen kanssa lisää merkittävästi Finnairin uusiutuvan lentopolttoaineen käyttöä, ja se myös tukee uusiutuvien lentopolttoaineiden tuotantoa Suomessa, mikä on keskeistä uusiutuvien lentopolttoaineiden käytön laajentamiselle ja hinnan laskemiselle Finnairin tulevaisuuden lentotoiminnan tarpeisiin.   

Lentojen painon ja polttoainetehokkuuden hallinta on tärkeässä roolissa Finnairin lentotoiminnan hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Finnair on tehnyt suunnitelman lentojen painon systemaattiseen vähentämiseen ja lentojen polttoainetehokkaampaan operointiin. Tavoitteena on vähentää polttoaineen kulutusta 15 000 tonnilla vuodessa.   

Osana tätä suunnitelmaa Finnair lopettaa lennonaikaisen tuotemyynnin lennoillaan (pois lukien ruokamyynti) EU:ssa huhtikuun 29. päivä alkaen ja keskittyy ennakkotilausmyyntiin. Tämä vähentää jokaiselta EU:n sisäiseltä lennolta keskimäärin 50-100 kg painoa, ja tuottaa 70 000 kg:n polttoainesäästön vuodessa, mikä tarkoittaa 220 000 kg:n hiilidioksidisäästöä.   

Finnair kutsuu asiakkaansa mukaan matkalle kohti hiilineutraalia lentämistä, ja hyvittää yrityssopimusasiakkaidensa lentojen hiilidioksidipäästöt 1.9.2020. Finnair myös kannustaa yksityisasiakkaita tekemään vastuullisia valintoja, ja esittelee myöhemmin tänä vuonna lipputyypin, jonka myötä asiakkaat voivat hyvittää päästöjään tai tukea biopolttoaineen käyttöä. Finnair tulee itse tekemään asiakkaiden panostuksia vastaavan määrän biopolttoaineostoja.   

Finnair poistaa 230 000 kg muovia lennoiltaan vähentämällä kertakäyttömuovin määrää puoleen vuoden 2022 loppuun mennessä. Vuonna 2019 Finnair vähensi 80 000 kg muovia lennoiltaan lisäämällä kierrätystä ja kehittämällä pakkausmateriaaleja. Seuraavaksi Finnair muun muassa korvaa muoviset kertakäyttöaterimet economy-luokassa vastuullisemmalla vaihtoehdolla, mikä vähentää lennoilta muovia noin 53 000 kg vuodessa.    

Finnairin strategian toteuttaminen edellyttää kansainvälistä lähestymistapaa, ja EU:n päästökauppa ja lentoliikenteen globaali päästövähennys- ja hyvitysjärjestelmä CORSIA ovat välttämättömiä osia Finnairin nettopäästöjen puolittamistavoitteessa.   

Finnair myös vähentää hiilidioksidipäästöjä ja vastaa asiakkaiden ruokatottumusten muutokseen tuomalla enemmän kasvispohjaisia vaihtoehtoja lentojensa ateriatarjontaan. Lisäksi Finnairilla on suunnitelma ruokajätteen määrän puolittamiseksi catering-toiminnoissaan vuoden 2022 loppuun mennessä.   

Finnair lisää uusiutuvan energian käyttöä muissa kuin lentotoiminnoissaan, kuten ajoneuvojen ja kiinteistöjen energianlähteenä. Tavoitteena on muiden kuin lentotoimintojen hiilineutraalius vuoden 2022 loppuun mennessä.   

Tänään kertomamme kunnianhimoiset tavoitteet ovat saavutettavissa konkreettisin hiilidioksidipäästöjä vähentävin toimin”, sanoo Finnairin vastuullisuusjohtajaAnne Larilahti. “Yhdessä asiakkaidemme, kumppanien ja henkilöstömme kanssa tartumme haasteeseen luottavaisina. Läheisessä yhteistyössä eri sidosryhmiemme kanssa voimme näyttää tietä ja tehdä aitoja muutoksia.” 

Lähde: Finnair

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.