Hyppää sisältöön
· Leena

Unescon kohteita vaarassa

Unescon maailmanperintölistan kohteilla on tärkeä markkinointiarvo kansainvälisessä matkailuteollisuudessa, oli kyse sitten maa- tai kaupunkikohtaisesta markkinoinnista.

Myös risteilyvarustamot käyttävät listaa entistä enemmän markkinoinnissaan, varsinkin kun kyse on useamman kuukauden maailmanympäriristeilyistä, jonka aikana risteilijä vierailee useissa kymmenissä kohteissa.

Unescon maailmanperintölistalla on tällä hetkellä yhteensä 54 kohdetta, jotka Unesco on jouduttu syystä tai toisesta liittämään uhanalaisten kohteiden listalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun rakennetaan uutta, pitäisi muistaa myös historia.

Tämän on saanut huomata esimerkiksi Wien, jonka historiallisen keskustan kaupunkissuunnittelun on myös Unesco huomannut. Siitä syystä Unesco on joutunut merkitsemään Wienin keskustan uhanalaisten kohteiden listalle.

Kolmen uskonnon pyhässä kaupungissa Jerusalemissa huolen aiheena vastaavasti ovat sen vanhakaupunki ja muurit. Myös Kosovon keskiaikaiset monumentit ovat uhattuina.

Floridassa sijaitseva Evergladesin kansallispuisto on ollut jo pitkään uhattujen kohteiden listalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Syynä siihen ovat muun muassa hydrologisen järjestelmän muutokset sekä läheisen kaupunki- ja maatalousalueen laajentuminen.

Viimeisempänä kohteena uhanalaisten listalle on lisätty Kenian Turkanajärvi. Se on maailman suurin vakinaisella aavikolla sijaitseva järvi.

Etiopian rakentama suurpato on vaikuttanut häiritsevästi järven ekosysteemiin.

 

Timo Kauppinen
Leena