Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

UNWTO: Matkailu on elpynyt harppauksin

UNWTO:n viimeisimmän Maailman matkailubarometrin mukaan kansainvälinen matkailu elpyi vahvasti vuoden 2022 viiden ensimmäisen kuukauden aikana, jolloin kirjattiin lähes 250 miljoonaa kansainvälistä saapumista.

Vertailukohtana on 77 miljoonaa saapumista tammi-toukokuussa 2021, mikä tarkoittaa, että ala on saavuttanut lähes puolet (46 %) vuoden 2019 pandemiaa edeltäneestä tasosta.

“Matkailun elpyminen on päässyt vauhtiin monissa osissa maailmaa, ja se on selvinnyt sen tiellä olevista haasteista”, totesi UNWTO:n pääsihteeri Zurab Pololikashvili. Hän kuitenkin muistuttaa varovaisuuteen ottaen huomioon “taloudelliset vastatuulet ja geopoliittiset haasteet, jotka voivat vaikuttaa alaan loppuvuonna 2022 ja sen jälkeen”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eurooppa ja Amerikka edelläkävijöinä elpymistessä

Eurooppaan saapui yli neljä kertaa enemmän kansainvälisiä matkustajia kuin vuoden 2021 ensimmäisinä viitenä kuukautena (+350 %), mikä johtui vahvasta alueen sisäisestä kysynnästä ja kaikkien matkustusrajoitusten poistamisesta yhä useammassa maassa.

Erityisen vahva kehitys oli huhtikuussa (+458 %), mikä heijasteli vilkasta pääsiäistä.

Amerikassa saapumiset yli kaksinkertaistuivat (+112 %). Voimakas elpyminen on kuitenkin suhteutettu vuoden 2021 heikkoihin lukuihin, ja saapumiset ovat noin 40 % vuoden 2019 tasoa alhaisemmat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sama trendi on nähtävissä muilla alueilla. Lähi-idän (+157 %) ja Afrikan (+156 %) voimakas kasvu jäi 54 % ja 50 % vuoden 2019 tasosta, ja Aasian ja Tyynenmeren alueen saapumiset lähes kaksinkertaistuivat (+94 %), vaikka ne jäivät 90 % vuoden 2019 tasosta, koska jotkin rajat pysyivät suljettuina muilta kuin välttämättömiltä matkustajilta. Rajoitusten viimeaikaiset lieventämiset näkyvät täällä huhti- ja toukokuun tulosten paranemisena.

 

 

Matkailutulot kasvussa

Matkailutulojen kasvu tärkeimmillä markkinoilla on yhteneväiset havaitun elpymisen kanssa. Ranskasta, Saksasta, Italiasta ja Yhdysvalloista saapuvien matkailijoiden matkailutulot ovat nyt 70-85 prosenttia pandemiaa edeltävästä tasosta, kun taas Intiasta, Saudi-Arabiasta ja Qatarista tulevat tulot ovat jo ylittäneet vuoden 2019 tason.

Kansainvälisten matkailutulojen osalta yhä useampi maa – Moldovan tasavalta, Serbia, Seychellit, Romania, Pohjois-Makedonia, Saint Lucia, Bosnia ja Hertsegovina, Albania, Pakistan, Sudan, Turkki, Bangladesh, El Salvador, Meksiko, Kroatia ja Portugali – on täysin palautunut pandemiaa edeltävälle tasolle.

Kasvavista haasteista huolimatta

Pohjoisen pallonpuoliskon kesäkauden vahvan kysynnän odotetaan vahvistavan myönteistä kehitystä, etenkin kun yhä useammat kohteet lieventävät tai poistavat matkustusrajoituksia. Heinäkuun 22. päivään mennessä 62 matkakohteessa (joista 39 Euroopassa) ei ollut voimassa COVID-19:ään liittyviä rajoituksia, ja yhä useammassa Aasian matkakohteessa rajoituksia on alettu lieventää.

Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) mukaan kansainvälisen lentokapasiteetin kokonaisvähennys vuonna 2022 rajoittuu 20-25 prosenttiin lentoyhtiöiden tarjoamista paikoista vuoteen 2019 verrattuna. Vastaava näkyy myös hotellien käyttöasteissa. STR:n tietojen perusteella maailmanlaajuiset käyttöasteet nousivat 66 prosenttiin kesäkuussa 2022, kun ne tammikuussa olivat 43 prosenttia.

Odotettua vahvempi kysyntä on kuitenkin luonut merkittäviä operatiivisia ja työvoimahaasteita, ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, inflaation ja korkojen nousu sekä pelko talouden hidastumisesta muodostavat edelleen riskin elpymiselle.

Kansainvälinen valuuttarahasto arvioi maailmantalouden hidastuvan 6,1 prosentista vuonna 2021 3,2 prosenttiin vuonna 2022 ja sitten 2,9 prosenttiin vuonna 2023.

UNWTO jatkaa tiivistä yhteistyötä Maailman terveysjärjestön (WHO) kanssa seuratakseen pandemiaa sekä uusia kansanterveydellisiä hätätilanteita ja niiden mahdollisia vaikutuksia matkailuun.

Alueelliset skenaariot vuodeksi 2022

UNWTO:n toukokuussa 2022 julkaistujen tulevaisuusskenaarioiden mukaan kansainväliset saapumiset saavuttavat 55-70 prosenttia pandemiaa edeltävästä tasosta vuonna 2022.

Tulokset riippuvat kehittyvistä olosuhteista, lähinnä muuttuvista matkustusrajoituksista, jatkuvasta inflaatiosta, mukaan lukien korkeat energian hinnat, ja yleisestä taloustilanteesta, Ukrainan sodan kehityksestä sekä pandemiaan liittyvästä terveystilanteesta. Viimeaikaisemmat haasteet, kuten henkilöstöpula, lentokenttien vakava ruuhkautuminen sekä lentojen myöhästymiset ja peruutukset, voivat myös vaikuttaa kansainvälisen matkailun määrään.

Alueittaisten skenaarioiden mukaan Eurooppa ja Amerikka saavat parhaat matkailutulokset vuonna 2022, kun taas Aasian ja Tyynenmeren alueen odotetaan jäävän jälkeen tiukemman matkailupolitiikan vuoksi. Kansainväliset matkailijamäärät Euroopassa voivat nousta 65-80 prosenttiin vuoden 2019 tasosta vuonna 2022 eri olosuhteista riippuen, kun taas Amerikassa ne voivat nousta 63-76 prosenttiin kyseisestä tasosta.

Afrikkaan ja Lähi-itään saapuvat matkailijat voisivat saavuttaa noin 50-70 prosenttia pandemiaa edeltävästä tasosta, kun taas Aasiassa ja Tyynenmeren alueella saapuvat matkailijat jäisivät parhaassa tapauksessa 30 prosenttiin vuoden 2019 tasosta tiukempien rajoitusten vuoksi.

Lähde: UNWTO

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.