Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

UNWTO: Matkailu palautuu paikoittain ennalleen jo tänä vuonna

Vuoden 2022 odotettua voimakkaamman elpymisen jälkeen kansainväliset matkailijamäärät saattavat tänä vuonna palata pandemiaa edeltävälle tasolle Euroopassa ja Lähi-idässä. Matkailijoiden odotetaan kuitenkin etsivän yhä enemmän vastinetta rahalle ja matkustavan lähempänä kotimaata haastavan taloustilanteen vuoksi.

UNWTO:n vuotta 2023 koskevien tulevaisuusskenaarioiden perusteella kansainväliset matkailijamäärät voivat tänä vuonna saavuttaa 80-95 prosenttia pandemiaa edeltäneestä tasosta riippuen muun muassa talouden hidastumisen laajuudesta, Aasian ja Tyynenmeren alueen matkailun jatkuvasta elpymisestä ja Venäjän hyökkäyksen kehityksestä Ukrainassa.

Kaikki alueet elpyvät

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

UNWTO:n uusien tietojen mukaan yli 900 miljoonaa turistia matkusti kansainvälisesti vuonna 2022, mikä on kaksinkertainen määrä verrattuna vuoteen 2021, mutta edelleen 63 prosenttia pandemiaa edeltävästä tasosta.

Kaikki maailman alueet kirjasivat huomattavaa kasvua kansainvälisten matkailijoiden määrässä. Suhteellisesti voimakkain kasvu oli Lähi-idässä, jonne saapuvien matkailijoiden määrä nousi 83 prosenttiin pandemiaa edeltäneestä määrästä.

Eurooppa saavutti lähes 80 prosenttia pandemiaa edeltävästä tasosta, kun sinne saapui 585 miljoonaa matkailijaa vuonna 2022.

Afrikka ja Amerikka saivat molemmat takaisin noin 65 prosenttia pandemiaa edeltäneestä kävijämäärästä, kun taas Aasian ja Tyynenmeren alueella saavutettiin vain 23 prosenttia, mikä johtuu pandemiaan liittyvistä tiukemmista rajoituksista, joita on alettu poistaa vasta viime kuukausina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

UNWTO:n pääsihteeri Zurab Pololikashvili: “Uusi vuosi tuo lisää aihetta optimismiin maailmanlaajuisen matkailun kannalta. UNWTO odottaa alalle vahvaa vuotta, vaikka haasteet, kuten taloustilanne ja jatkuva geopoliittinen epävarmuus, ovatkin moninaisia. Taloudelliset tekijät voivat vaikuttaa siihen, miten ihmiset matkustavat vuonna 2023, ja UNWTO odottaa, että kotimaan ja alueellisten matkojen kysyntä pysyy vahvana ja edistää alan laajempaa elpymistä.”

Kiinalaiset matkailijat palaavat

UNWTO ennakoi elpymisen jatkuvan koko vuoden 2023 ajan, vaikka ala kohtaa taloudellisia, terveydellisiä ja geopoliittisia haasteita. COVID-19:ään liittyvien matkustusrajoitusten äskettäinen poistaminen Kiinassa, maailman suurimmalla lähtevän matkailun markkinalla vuonna 2019, on merkittävä askel matkailualan elpymiselle Aasiassa ja Tyynenmeren alueella sekä maailmanlaajuisesti. Lyhyellä aikavälillä Kiinasta tulevan matkailun uudelleen aloittaminen hyödyttää todennäköisesti erityisesti Aasian kohteita. Tähän vaikuttavat kuitenkin lentomatkojen saatavuus ja kustannukset, viisumimääräykset ja COVID-19  liittyvät rajoitukset kohteissa.  Tammikuun puoliväliin mennessä yhteensä 32 maata oli asettanut Kiinasta tuleville matkustajille erityisiä matkustusrajoituksia, lähinnä Aasiassa ja Euroopassa.

Samaan aikaan Yhdysvalloista tuleva vahva kysyntä, jota tukee vahva Yhdysvaltain dollari, hyödyttää edelleen matkakohteita Yhdysvalloissa ja sen ulkopuolella. Yhdysvalloista suuntautuu edelleen runsaasti matkustajia Eurooppaan, mikä johtuu osittain euron heikkenemisestä Yhdysvaltain dollariin nähden.

Kansainvälisen matkailun tulot ovat kasvaneet huomattavasti useimmissa kohteissa, ja useissa tapauksissa kasvu on ollut suurempaa kuin saapuvien matkailijoiden määrän kasvu. Tätä on tukenut keskimääräisten matkakohtaisten hintojen kasvu, joka johtuu pidemmistä oleskeluajoista, matkailijoiden halukkuudesta käyttää enemmän rahaa matkakohteessa ja inflaatiosta johtuvasta matkakustannusten noususta. Taloudellinen tilanne saattaa kuitenkin johtaa siihen, että matkailijat suhtautuvat varovaisemmin vuoteen 2023, jolloin kulutusta vähennetään, matkat lyhenevät ja matkustetaan lähempänä kotimaata.

Lisäksi Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen ja muiden kasvavien geopoliittisten jännitteiden aiheuttama jatkuva epävarmuus sekä COVID-19:ään liittyvät terveyshaasteet luovat myös riskejä, jotka voivat haitata matkailun elpymistä tulevina kuukausina.

UNWTO:n viimeisin luottamusindeksi osoittaa varovaista optimismia tammi-huhtikuussa, mikä on enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2022. Tätä optimismia tukevat Aasian avautuminen ja vahvat rahankulutus vuonna 2022 sekä perinteisiltä että nousevilta matkailun lähdemarkkinoilta, joista Ranska, Saksa ja Italia sekä Qatar, Intia ja Saudi-Arabia ovat kaikki saavuttaneet vahvat tulokset.

 

Lähde: UNWTO

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.