Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

UNWTO mukana ilmastotalkoissa

UNWTOn pääsihteeri Zurab Pololikashvilin mukaan ilmastokriisi on suurempi uhka matkailulle kuin COVID-19 pandemia.

Maailman matkailuorganisaatiot allekirjoittivat Glasgow’ssa sitoumuksen puolittaa päästöt vuoteen 2030 mennessä ja saavuttaa nollapäästöt viimeistään vuoteen 2050 mennessä.

Glasgow’n julistuksessa todetaan, että nyt tarvitaan kiireellisesti maailmanlaajuisesti johdonmukainen suunnitelma matkailun ilmastotoimia varten. Allekirjoittajat sitoutuvat mittaamaan ja vähentämään hiilidioksidipäästöjä, elvyttämään ja lisäämään rahoitusta. Lisäksi jokainen allekirjoittaja sitoutuu laatimaan konkreettisen ilmastotoimintasuunnitelman tai päivitetyn suunnitelman 12 kuukauden kuluessa allekirjoittamisesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

UNWTO:n pääsihteeri Zurab Pololikashvili korosti COP26-konferenssissa, että vaikka monet yksityiset yritykset ovatkin olleet edelläkävijöitä ilmastotoimien edistämisessä, tarvitaan kunnianhimoisempaa koko sektorin kattavaa lähestymistapaa, jotta voidaan varmistaa, että matkailu vauhdittaa ilmastotoimia merkittävällä tavalla. Hän lisäsi, että “Glasgow’n julistus on väline, jonka avulla voidaan kuroa umpeen kuilu hyvien aikomusten ja merkityksellisten ilmastotoimien välillä”.

Julistuksen on allekirjoittanut jo yli 300 matkailualan sidosryhmää, joiden joukossa on alan johtavia toimijoita, matkakohteita, maita ja muita matkailualan sidosryhmiä suurista pieniin. Glasgow’n julistus kehitettiin UNWTO:n, YK:n ympäristöohjelman (UNEP), Visit Scotlandin, Travel Foundationin ja Tourism Declares a Climate Emergency -järjestön yhteistyönä osana One Planet Sustainable Tourism -ohjelmaa, jonka tavoitteena on nopeuttaa kestäviä kulutus- ja tuotantomalleja.

Lähde: UNWTO

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.