Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

UNWTO: Vuoden 2023 alku osoittaa, että matkailu on elpymässä vauhdilla

Kansainvälinen matkailu on hyvää vauhtia palaamassa pandemiaa edeltävälle tasolle, sillä vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä maailmalla matkusti kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2022.

UNWTO:n vuoden toinen Maailman matkailubarometri osoittaa, että alan nopea elpyminen on jatkunut vuonna 2023. Barometrin mukaan:

  • Kansainväliset saapumiset saavuttivat 80 prosenttia pandemiaa edeltäneestä tasosta vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä.
  • Arviolta 235 miljoonaa turistia matkusti kolmen ensimmäisen kuukauden aikana, mikä on yli kaksinkertainen määrä vuoden 2022 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.
  • Tarkistettujen vuoden 2022 tietojen mukaan viime vuonna yli 960 miljoonaa turistia matkusti kansainvälisesti, mikä tarkoittaa, että kaksi kolmasosaa (66 %) pandemiaa edeltäneestä määrästä oli palautunut.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Elpyminen alueittain vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä:

Lähi-itä oli vahvin alue, sillä se ylitti ainoana alueena vuoden 2019 matkailijamäärät (+15 %) ja ylitti ensimmäisenä alueena pandemiaa edeltävät luvut ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.

Eurooppa saavutti 90 % pandemiaa edeltäneestä tasosta, mikä johtui vahvasta alueen sisäisestä kysynnästä.

Afrikka saavutti 88 % ja Amerikka noin 85 % vuoden 2019 tasosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aasian ja Tyynenmeren alue nopeutti elpymistään ja saavutti 54 prosenttia pandemiaa edeltäneestä tasosta, mutta noususuuntaus kiihtyy nyt, kun useimmat kohteet, erityisesti Kiina, ovat jälleen avanneet ovensa.

Monissa paikoissa olemme lähellä pandemiaa edeltävää tasoa tai jopa sen yläpuolella.

UNWTO:n tutkimuksessa analysoidaan elpymistä myös osa-alueittain ja matkakohteittain:
Välimeren alueen Eurooppa ja Pohjois-Afrikka ovat myös saavuttaneet pandemiaa edeltäneen tason vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä, kun taas Länsi-Eurooppa, Pohjois-Eurooppa, Keski-Amerikka ja Karibia ovat kaikki lähellä näitä tasoja.

UNWTO:n pääsihteeri Zurab Pololikashvili mukaan: “Alkuvuosi on jälleen osoittanut matkailun ainutlaatuisen kyvyn palautua. Monissa paikoissa matkailijamäärät ovat lähellä pandemiaa edeltävää tasoa tai jopa sen yläpuolella. Meidän on kuitenkin edelleen oltava valppaina, kun on kyse geopoliittisesta epävarmuudesta, henkilöstöpulasta ja elinkustannusten nousun mahdollisista vaikutuksista matkailuun.”

Kansainvälisen matkailun tulot saavuttivat 1 biljoonan Yhdysvaltain dollarin rajan vuonna 2022, ja ne kasvoivat reaalisesti 50 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna, mikä johtui kansainvälisen matkailun merkittävästä elpymisestä. Kansainvälisten matkailijoiden menot saavuttivat 64 prosenttia pandemiaa edeltävästä tasosta (-36 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna). Alueittain tarkasteltuna Euroopassa saavutettiin parhaat tulokset vuonna 2022, kun matkailutulot olivat lähes 520 miljardia euroa eli 87 prosenttia pandemiaa edeltävästä tasosta. Afrikka sai takaisin 75 prosenttia pandemiaa edeltäneistä tuloista, Lähi-itä 70 prosenttia ja Pohjois- ja Etelä-Amerikka 68 prosenttia. Pitkittyneiden rajasulkujen vuoksi Aasian kohteet saivat noin 28 prosenttia tuloista.

 

Kansainvälisen matkailun tulot:

 

Katse tulevaan:

Vuoden 2023 ensimmäisen vuosineljänneksen tulokset ovat linjassa UNWTO:n tulevaisuuteen suuntautuvien skenaarioiden kanssa, joiden mukaan kansainväliset matkailijamäärät palautuvat 80-95 prosenttiin pandemiaa edeltävästä tasosta. UNWTO:n asiantuntijapaneeli ilmaisi luottavansa vahvaan huippusesonkiin (touko-elokuu) pohjoisella pallonpuoliskolla, mikä näkyy UNWTO:n viimeisimmässä luottamusindeksissä, jonka mukaan kauden tuloskehitys on jopa parempi kuin vuonna 2022.

Matkailun elpymiseen liittyy kuitenkin myös joitakin haasteita.  UNWTO:n asiantuntijapaneelin mukaan taloustilanne on edelleen tärkein kansainvälisen matkailun tehokasta elpymistä vuonna 2023 hidastava tekijä, sillä korkea inflaatio ja öljyn hinnannousu johtavat kuljetus- ja majoituskustannusten nousuun.  Tämän seurauksena matkailijoiden odotetaan etsivän yhä enemmän vastinetta rahalle ja matkustavan lähempänä kotimaata. Venäjän Ukrainaan kohdistuvasta hyökkäyksestä ja muista kasvavista geopoliittisista jännitteistä johtuva epävarmuus aiheuttaa myös edelleen riskejä.

Kansainväliset matkailijamäärät, maailma ja alueet

 

Lähde: UNWTO

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.