USA:n armeijan koe vahvistaa IATA:n tiedon: COVID19-tartunnan riski lennoilla on pieni

IATA:n lisäksi myös USA:n armeija on selvittänyt COVID19-viruksen tartuntamahdollisuutta lennoilla ja on todennut riskit vähäisiksi.

Elokuussa suoritetussa tutkimuksessa käytettiin United Airlinesin Boeing 767-300 ja 777-200 lentokonemalleja. Koe kesti kahdeksan päivää, jolloin simuloitiin COVID19-tartunnan saaneen henkilön välittämää aerosolialtistusta johtamalla matkustamoon yli 300 aerosoliannosta virusta.

Koe osoitti, että koneiden tehokas ilmanvaihto haihdutti tartuttavat aerosolit hyvin nopeasti – keskimäärin alle kuudessa minuutissa.

Molempien konemallien ilmanvaihtojärjestelmät hävittivät tartuttavat aerosolit 15 kertaa nopeammin kuin tavanomainen asuintaloissa käytettävä ilmanvaihto ja 5-6 kertaa nopeammin kuin sairaaloiden leikkaussali- ja eristyshuonetarkoituksiin suunniteltu ilmanvaihto.

Koe tehtiin simuloiden niin maskia käyttävää kuin ilman maskia matkustavaa tartunnan saanutta matkustajaa.

Myös Qatar Airways on tiedottanut, että helmikuun alusta 99.988 % yhtiön koneella lentäneistä matkustajista ei ole saanut tartuntaa koneesta. Yhtiön koneilla on kyseisenä aikana lentänyt 4,6 miljoonaa matkustajaa, 37 000 lennolla.

Vain muutama matkustaja on testattu positiiviseksi heti lennon jälkeen.

 

Lähde: IATA & Qatar Airways

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X