Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Utsjoella yöpymismäärät kasvoivat viime vuonna  

Lapissa rekisteröitiin 2,1 miljoona yöpymistä, mikä oli noin kolmasosan vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Vielä alkuvuonna 2020 matkailu oli vahvassa kasvussa, tammikuussa +12 % ja helmikuussa +7 %. Maaliskuussa matkailurajoitusten astuttua voimaan yöpymiset vähenivät 40 %, ja siitä eteenpäin laskua edelliseen vuoteen verrattuna kirjattiin joka kuukausi.

Kesän ja syksyn aikana kotimainen matkailu elpyi kohtuullisesti, mutta kansainvälisten asiakkaiden puuttuminen piti kokonaiskehityksen selkeästi negatiivisena koko loppuvuoden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lapin markkinaosuus kuitenkin kasvoi prosentin verran vuonna 2020 ja myyntitulo käytettävissä olevaa huonetta kohden (RevPar) oli selkeästi Suomen keskiarvoa korkeampi.

 

Lapin matkailualueiden välillä oli merkittäviä eroja yöpymismäärien kehityksessä. Eniten laskua rekisteröityi Rovaniemellä, Meri-Lapissa, Kittilässä ja Inarissa. Vähiten laskua puolestaan oli Sallassa ja Torniolaaksossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Utsjoella kirjattiin jopa yöpymismäärien kasvua.

Koronapandemia siis katkaisi Lapin matkailusektorin pitkään jatkuneen positiivisen kehityksen. Viime vuosikymmenen aikana (2010–2019) kansainvälisten asiakkaiden yöpymiset Lapissa kaksinkertaistuivat. Tuolla aikavälillä viisi eniten kasvanutta markkinaa olivat Iso-Britannia, Ranska, Kiina, Saksa ja Alankomaat, ylivoimaisesti nopeinta kasvu on ollut Kiinasta.

 

Lähde: House of Lapland
Kuva: Visit Finland

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.