Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Uudenlaiset laivan potkurien lavat vähentävät merenalaista melua

Tallink on asentanut Baltic Queen -alukselle uudenlaiset, innovatiivisesti muotoillut potkurien lavat, jotka näyttävät vähentävän laivan polttoaineenkulutusta ja päästöjä sekä laivan tuottamaa vedenalaista melua vähintään 14 prosenttia.

Mittaustulokset osoittavat, että uusilla potkurin lavoilla 17,6 solmun nopeudella liikkuvan laivan melutaso on 20 – 20 000 Hz taajuuksilla 8 ± 5 dB matalampi, ja 40 Hz taajuudella jopa 16 ± 5 dB:ä matalampi.

Tallink mittasi laivan tuottamaa vedenalaista melua ja mittaustulokset osoittavat, että matalilla taajuuksilla veteen säteilevä akustinen paine on uusilla potkurien lavoilla vähintään kolme kertaa pienempi ja kaikilla taajuuksilla yhteensä vähintään kaksi kertaa pienempi vanhoihin verrattuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Laivojen tuottaman vedenalaisen melun vähentäminen on tärkeä ympäristökysymys, sillä vedenalainen melu häiritsee meressä eläviä kaloja ja muita eläimiä ja voi johtaa elinympäristön huononemiseen ja lajien vähenemiseen. Tekemämme mittaukset osoittavat, että laivan potkureita optimoimalla on mahdollista vähentää kavitaatiota ja näin ollen laivan aiheuttamaa vedenalaista melua, mikä on merkittävää ympäristön kannalta”, kommentoi Tallinnan teknillisen yliopiston Professor of Structural and Fluid Mechanics at the Institute of Civil Engineering and Architecture Aleksander Klauson.

 

Lähde: Tallink
Kuva: Marko Stampehl

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.