Uudet matkustusnormit

FBTA järjesti eilen ajankohtaisen webinaarin lähes sadan hengen kuulijakunnalle: Lentomatkustus koronarajoitusten purkautuessa.

Finavian markkinointi- ja viestintäjohtaja Katja Siberg ja Finnairin Suomen myynnistä ja globaalista yritysmyynnistä vastaava Sari Fairchild kertoivat matkustuksen uusista normeista.

Kuvaavaa viime kuukausien matkustuksesta on se, että Helsinki-Vantaan lentokentällä on ollut päivittäin noin 1 200 matkustajaa, kun se normiaikana on noin 57 000 matkustajaa päivässä.
Finnairin normaalikapasiteetista on ollut liikenteessä vain 5 %.

”Viime vuonna Helsinki-Vantaan läpi kulki 26 miljoonaa matkustajaa, tänä vuonna toivomme päästävän 10 miljoonaan”, kertoi Siberg.

Lentokentältä operoivat tällä hetkellä supistettua liikennettä Finnair, Lufthansa aloitti lennot Frankfurtiin 20.4., KLM aloitti lennot Amsterdamiin 11.5., airbaltic aloitti lennot Riikaan 25.5. ja SAS aloittaa Tukholman lennot 8.6.
Heinäkuussa Finnair lisää lentojaan moneen kohteeseen ja Ryanair aloittaa lennot. Lauda suunnittelee Helsinki-Wien lentoja.

Siberg muistuttaa, että jo lentokentällä tulee käyttää maskia, niin henkilökunnan kuin matkustajienkin. Lähtöselvitys kannattaa tehdä jo kotona, vaikka lähtöselvitysautomaatteja on auki myös kentällä, mutta vain joka toinen.
Lähtöselvitysvirkailijoiden ja matkustajien väliin on asennettu pleksit.

Mikäli siirtyminen lentokoneeseen tapahtuu bussilla, niin ne täytetään vain puoliksi.

Finnairin Sari Fairchild kertoo, että matkustajat istutetaan koneisiin mahdollisimman väljästi. Koneiden täyttäminen alkaa koneen perältä ja vastaavasti perille saavuttaessa koneen tyhjennys aloitetaan etupäästä. Bisnesluokan asiakkaiden ja tasoasiakkaiden priority-palvelu on toistaiseksi pois käytöstä.

Jokaisen matkustajan tulee tuoda oma maski mukanaan. Suositus on, että maski vaihdetaan neljän tunnin välein. ”Maski voi olla myös kankainen ja itse tehty”, Fairchild huomauttaa.

Hän myös muistuttaa, että virusten leviäminen lentokoneessa ei ole kovin todennäköistä. ”Matkustamon ilma vaihtuu kolmen minuutin välein. Ilma kiertää tehokkaiden hepa-suodattimien läpi, joka poistaa 99,97 % kaikista hiukkasista, bakteereista ja viruksista. Puhdas ilma virtaa koneisiin ylhäältä ja poistuu alhaalta, eikä kulje koneen päästä päähän.”

Lennonaikaista ruoka- ja juomatarjoilua on karsittu, mutta mikäli syöt tai juota, maskin ottaminen pois on tietenkin sallittua.

Koneiden siivousta on tehostettu ja erityisesti pinnat desinfioidaan joka lennon jälkeen. ”Matkustajille jaetaan myös desinfiointipyyhkeitä, joilla voi vielä itse pyyhkäistä pöydän. Öisin koneet desinfioidaan perusteellisesti”, Fairchild kertoo.

IATAn antamat uudet ohjeet ovat voimassa ainakin elokuun loppuun saakka.

”Finnairin lisää lentojaan asteittain. Heinäkuussa lennetään 30 % kapasiteetista ja vuoden loppuun mennessä 60 %”, Fairchild kertoo. ”Mutta seuraamme kysyntää jatkuvasti sekä tautitilanteen kehitystä. Mikäli toinen aalto tulee ja rajoja taas suljetaan, niin liikenneohjelma elää sen mukaisesti.”

Finnairin lennot heinäkuusta alkaen.

Finnairin tietoa uusista käytännöistä.

Finavian ohjeistukset.

IATAn ylläpitämät matkustusrajoitukset löytyvät täältä.

 

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X