Hyppää sisältöön
· Leena

Vallisaari aukeaa vappuna

Vallisaari on vakiinnuttanut paikkansa merellisen Helsingin yhtenä suosikkikohteista. Sen upea luonto ja monipuoliset palvelut sekä sotahistorialliset nähtävyydet houkuttelevat kävijöitä Helsingin Kauppatorilta kesäisin.

Vallisaari aukesi yleisölle 2016 oltuaan Puolustusvoimien hallinnassa kymmeniä vuosia.  Saari on Metsähallituksen omistuksessa ja pääyrittäjänä toimii Juva Shipping Oy. Vallisaaren palveluiden myynnistä ja operatiivisesta toiminnasta vastaa Juva Shippingin tytäryhtiö Sea Sales Finland Oy. Palveluihin kuuluvat ravintola-, aktiviteetti- ja tapahtumapalvelut, sekä retkisatama.

RAVINTOLA- JA KAHVILAPALVELUT

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Torpedolahden Satama-aukiolla, heti reittiliikennesataman yhteydessä voi kauniin merimaiseman lisäksi nauttia 200-paikkaisella osittain katetulla anniskeluterassilla saaristoon sopivia keittoja ja muita suolaisia sekä makeita herkkuja kesäjuoman tai vaikka vastajauhetun kahvin kyydittämänä.

Persoonallinen Jäätelökahvila Paja, n. 100 metriä Torpedolahdelta on jo parin vuoden aikana saavuttanut suuren suosion omintakeisella tyylillään. Terassi houkuttelee auringonpaisteella ja makunystyröitä hemmottelevat kahvilan omat jäätelöt, mm. lonkerosorbetti ja tummasuklaa-merisuola. Lentävän lettukioskin avulla on mahdollista tilata lettukestit saarella mihin vaan!

Yksityistilaisuuksiin voi varata tunnelmallisen Satamavajan, Pajan persoonallisen Garage-tilan tai rohkeimmille armeijatyyliin sisustetun SA-intin. Sopiva tila löytyy aina 200 henkilön cocktail-tilaisuuksiin asti! Monipuoliset tarjoilut tilaisuuksiin hoituvat näppärästi catering-yhteistyökumppaneidemme avulla. Suosittua onkin ollut yhdistää ruokailuihin tai illanviettoihin jokin Vallisaaren useasta aktiviteettimahdollisuudesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

AKTIVITEETIT

Vallisaaren mahtaviin nähtävyyksiin voi tutustua parhaiten osallistumalla opastetulle kierrokselle, joita tehdään sekä Vallisaaren että Kuninkaansaaren puolella. Kierrokset ovat pääsääntöisesti n. 1,5-3 tunnin mittaisia. Kierroksen voi varata yksityisesti omalle ryhmälle tai kesäsesonkina voi osallistua myös yleisöopastuksille.

Isommille ryhmille on varattavissa myös monenlaista puuhaa, kuten mm. leikkimielinen Vallisaari RACE -kisa, geokätköily, metsäjooga ja ohjattuja pihapelejä. Pienemmille ryhmille tai yksittäisille vierailijoille suosittelemme sup-lautailua tai kajakkimelontaa. Tämän kesän uutuutena avataan 18-reikäinen minigolfrata Pajan edustalla!

 

KULJETUS JA RETKISATAMA

Saareen pääsee usealla eri vesibussilla. Suomen Saaristokuljetus ajaa Kauppatorilta heti Suomenlinnan lautan vierestä suoraan Torpedolahden laituriin useamman kerran päivässä viikonloppuisin ja keskellä kesää joka päivä. Samalla kyydillä on mahdollisuus jatkaa retkipäivää myös Isosaareen ja takaisin! JT-Lines operoi edelleen päivittäistä liikennettä Kauppatorin, Vallisaaren, Lonnan ja Suomenlinnan välillä toukokuusta syyskuun loppuun. Tänä kesänä myös JT-Line ajaa suoraan Torpedolahdelle palveluiden äärelle!

Torpedolahden retkisatama palvelee omalla veneellä kulkijoita. 7€ päivähintaan voit jättää veneen 48-paikkaiseen satamaan ja nauttia saaren palveluista tai voit myös jäädä retkisatamaan yöpymään ja ihailemaan hiljentyvää kesäyötä 15€ maksua vastaan. Tänä kesänä saamme uuden laiturin myötä myös lisää retkisatamapaikkoja veneilijöille.

TENTSILE – ECOCAMP

Vallisaaressa voit yöpyä maailman ekologisimmassa, ”vähänhiilijalanjälkisessä” ekoleirissä. Puihin tukevasti ripustetuissa telttamajoiteissa saa tuulen tuudittamana loistavat yöunet, joita ei varmasti unohda.

MIRA MARE – KELLUVA KOKOUSTILA JA SAUNALAUTTA

Tänä kesänä saareen saapuvia ihmetyttää Vallisaaren Pohjoisrannassa, Luotsipihan laiturin kupeessa uusi kelluva kokoustila ja saunalautta, joka sisältää kokoustilan 20 hlölle sekä saunan. Tilaan on mahdollista varata myös pientä purtavaa tai saunamenu. Talo on hyvin energiaystävällinen ja muistuttaa 0-energiataloa ominaisuuksiltaan.

NÄHTÄVYYDET

ALEKSANTERINKIERROS 3 KM

Tämä luonnonkaunis saari on täynnä houkuttelevia nähtävyyksiä aina 1500-luvulta lähtien, kun Kustaanmiekkaan rakennettiin ensimmäiset suojavallit. Vuosisatojen ja eri sotien yhteydessä saareen on muodostunut ainutlaatuinen infrastruktuuri, joka käsittää upeita historiallisia rakennuksia eri aikakausilta, puhumattakaan muista luonnon muovaavista nähtävyyksistä, joita ovat mm. kallioluolastot, lehmuskujat ja suojeltu tervaleppäkorpi. Vallisaaresta ja sen lähialueilta on tavattu kymmeniä uhanalaisia, silmälläpidettäviä tai luontodirektiivin lajia.  Saari kuuluu myös Suomenlinnan Unescon maailmanperintökohteen suojavyöhykkeeseen.

Vallisaaren historia on monivaiheinen ja jännittävä. Saari on elänyt monenlaisia vaiheita 1700-luvulla alkaneesta luotsien aikakaudesta myöhempään puolustusvoimien herruuteen sekä 1937 saarella tapahtuneeseen tuhoisaan asevaraston räjähdykseen. Sen menneisyyden takia tänä päivänäkin saarella saa kulkea vain merkittyjä reittejä pitkin. Kaivuutyöt ja tulenteko ovat kiellettyjä koko saarella.

 

Leena