Valtio valmistelee Finavian pääomittamista

Lentoasemayhtiö Finavian matkustajamäärät ovat tänä vuonna romahtaneet, ja sen seurauksena yhtiön taloudellinen tilanne on heikentynyt merkittävästi. Suomen valtio valmistelee yhtiön pääomittamista 350 miljoonalla eurolla Finavian rahoitusaseman vahvistamiseksi.

Pandemian puhkeamisen jälkeen Finavian lentoasemien kautta on kulkenut noin 90 prosenttia vähemmän matkustajia kuin vuotta aiemmin. Sekä kansainväliset että Suomen sisäiset lentoyhteydet ovat Suomen kansantaloudelle välttämättömiä.

“Koronakriisin vaikutukset globaaliin lentoliikenteeseen ovat pitkittymässä. Finavian lentoasemien matkustajamäärät ovat suorastaan romahtaneet, eikä niiden valitettavasti odoteta palautuvan nopeasti pandemiaa edeltäneelle tasolle. Valtio pitkäjänteisenä omistajana haluaa kehittää Finavian kilpailukykyä ja siten varmistaa, että koko Suomessa on tulevaisuudessakin edellytykset hyviin kotimaisiin ja kansainvälisiin lentoyhteyksiin”, sanoo valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen.

Finavia on pitkäjänteisesti kehittänyt lentoasemiensa palveluita ja määrätietoisesti tavoitellut Helsinki-Vantaalle johtoasemaa vaihtolentokenttien kansainvälisessä kilpailussa. Yhtiön investoinnit Helsinki-Vantaan ja Lapin matkailun kehittämiseen ovat arvoltaan yhteensä yli 1,2 miljardia euroa.

”Helsinki-Vantaa on saavuttanut merkittävän aseman tärkeänä Aasian ja Euroopan välisenä lentoliikenteen solmukohtana. Helsinki-Vantaan kautta matkustavat asiakkaat tuovat Suomeen valtavasti tuloja ja työpaikkoja, ja suomalaisilla on poikkeuksellisen hyvät lentoyhteydet. Nykyinen asema on saavutettu pitkäjänteisellä työllä, ja sen uudelleenrakentaminen vie vuosia”, sanoo lentoasemayhtiö Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

Finavia käynnisti historiansa laajimman säästöohjelman maaliskuussa. Se sisältää pitkäkestoisia koko henkilöstöä koskevia lomautuksia sekä isoja kululeikkauksia operatiivisesta toiminnasta. Yhtiö tähtää yhteensä 200 miljoonan euron säästöihin.

 

Lähde: Finavia ja Valtioneuvosto
Kuva: Finavia

 

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X