Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Varo näitä Airbnb-huijauksia

Airbnb:n suosio on maailmalla jatkanut kasvuaan.  Valitettavasti suosion kasvu on johtanut myös huijausten lisääntymiseen. Tuore analyysi Airbnb:n valituksista Twitterissä paljastaa, että lähes neljännes kaikista valituksista liittyy petoksiin.

Kuusi yleisintä huijausta ovat tässä:

Useampi listaus: Yksi Airbnb:n yleisimmistä huijauksista on, että asunto listataan sivustolle useampaan kertaan – eri hinnoilla. Asunnon vuokraaja ottaa vastaan useita varauksia samalle ajanjaksolle ja pitää korkeimmalla hinnalla varanneet ja peruuttaa edullisimman varauksen. Valitettavasti näin halvemman hinnan varanneet joutuvat etsimään uuden majoituspaikan, usein ilman ennakkoilmoitusta.
Vaikka Airbnb:n mukaan päällekkäiset ilmoitukset eivät ole sallittuja, sivustolla on silti monia esimerkkejä siitä, että sama majoituspaikka on ilmoitettu kahdesti. Hintasuodattimen poistaminen hausta voi auttaa tunnistamaan, mikäli majoituspaikka on listattu eri hintaluokissa, ja viittaa näin mahdolliseen huijaukseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Harhaanjohtavat tai epätarkat kuvaukset: Eräs vuokraaja oli mainostanut Roomassa sijaitsevaa remontoitua asuntoa, mutta vieraiden saapuessa paikalle he löysivät kellarikerroksessa sijaitsevan läävän, jonka katto oli kaksi metriä korkea ja jossa oli yksi pieni likainen ikkuna keittiössä. Tämänkaltaiset tarinat eivät ole harvinaisia, ja niiden vuoksi on tärkeää tehdä perusteellinen tutkimus ennen varauksen tekemistä. Lue aiemmat arvostelut läpi, jotta näet, mitä muut vieraat ovat sanoneet majoituspaikasta, ja jos olet vielä epävarma, lähetä isännälle viesti, jotta saat tarkempia tietoja mukavuuksista. Jos olet tietoinen osoitteesta ennen varauksen tekemistä, voit myös vertailla kiinteistöä Google Mapsissa tarkistaaksesi kuvauksen paikkansapitävyyden.

Muokattuja kuvia: Huijarit käyttävät usein väärennettyjä tai muokattuja kuvia saadakseen vuokra-asuntonsa näyttämään houkuttelevammilta kuin se todellisuudessa on. Tämä huijaus on melko helppo havaita; siirry arvosteluosion “Paikkansapitävyys”-kategoriaan. Lisäksi voit tehdä käänteisen kuvahaun ilmoituksen kuvista nähdäksesi, onko niitä käytetty muualla tai eri kohteissa. Joissakin kohteissa käytetään myös todennettuja kuvia, jotka Airbnb:n valokuvaaja on ottanut eikä vuokraaja ole toimittanut niitä. Nämä asunnot houkuttelevat varaajia keskimäärin 8,98 % enemmän.

Airbnb-tilin hakkerointi: Vaikka tilien hakkerointi on harvinaisempaa, se on erittäin kiusallinen huijaus. Huijarit saattavat huijata käyttäjiä antamaan kirjautumistietonsa ja salasanansa, jolloin he voivat varata majoituspaikkoja varastettujen tietojen avulla. Majoituksen varaajan tulisi aina tarkistaa verkkosivuston URL-osoite ennen kirjautumistietojensa syöttämistä. Laillisten Airbnb:n URL-osoitteiden pitäisi alkaa “https://www.airbnb.com”, eikä niissä saisi olla muita verkkotunnuksia.

Väärennetyt arvostelut: 0,71 prosenttia kaikista Airbnb:n valituksista Twitterissä liittyy joko väärennettyihin arvosteluihin tai väärennettyihin listauksiin. Vaikka arvosteluilla on tärkeä rooli luottamuksen luomisessa, todellisuudessa huijarit voivat manipuloida niitä huijatakseen varaajia. Asunnon omistajat voivat luoda väärennettyjä tilejä tai värvätä perheenjäseniä ja ystäviä jättämään positiivisia arvosteluja, kun taas kilpailijat voivat jättää negatiivisia arvosteluja muiden vuokraajien asunnoista. Välttääksesi tällaisten asuntojen vuokrausta, keskity asuntoihin, joissa on huomattava määrä arvosteluja, ja kiinnitä huomiota erityisesti kahden, kolmen ja neljän tähden arvosteluihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maksut alustan ulkopuolella: Kaikkien maksujen ja viestinnän tulisi tapahtua Airbnb-sovelluksen tai -sivuston sisällä. Tämä suojaa sinua, mikäli sinun on jostain syystä pyydettävä hyvitystä. Huijarit saattavat yrittää saada vieraat maksamaan suoraan heidän tililleen tai jonkin muun sivuston kautta, ja tarjota vastineeksi alennuksia. Tämä voi johtaa rahan menetykseen tai kaksinkertaiseen maksuun.

Vaikka 96 prosenttia varaajista saa turvallisen ja mukavan Airbnb-majoituksen, on silti tärkeää pitää mielessä yllä olevat mahdolliset huijaukset.

 

Lähde: MoneyTransfers.com
Jonathan Merry

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.