Venäjän hyökkäyssodan vaikutus kansainväliseen matkailuun

Venäjän sotilaallinen hyökkäys Ukrainassa on riski kansainväliselle matkailulle. Se on pahentanut jo ennestään korkeita öljyn hintoja ja kuljetuskustannuksia, lisännyt epävarmuutta ja aiheuttanut häiriöitä Itä-Euroopan matkailussa.

Eurocontrolin tietojen mukaan tähän mennessä eniten kärsineet matkakohteet (Venäjän ja Ukrainan lisäksi) ovat Moldovan tasavalta, jonka lennot ovat vähentyneet 69 prosenttia 24. helmikuuta jälkeen (vuoden 2019 tasoon verrattuna), Slovenia (-42 prosenttia), Latvia (-38 prosenttia) ja Suomi (-36 prosenttia). Myös Venäjän lähtevien lentojen varaukset romahtivat helmikuun lopulla ja maaliskuun alussa, mutta ovat sittemmin nousseet Forwardkeyn tietojen mukaan.

Konfliktista huolimatta Euroopan lentoliikenne on kasvanut tasaisesti maaliskuun puolivälistä toukokuun alkuun. Myös Euroopan sisäisten matkojen ja Yhdysvalloista Eurooppaan suuntautuvien lentojen kysyntä on kasvanut.

Sotilaallinen hyökkäys uhkaa haitata luottamuksen palautumista maailmanlaajuiseen matkailuun. Tämä voi vaikuttaa erityisesti Yhdysvaltojen ja Aasian lähdemarkkinoihin, erityisesti Eurooppaan suuntautuviin matkoihin, sillä nämä markkinat ovat perinteisesti olleet riskinottokielteisempiä.

Lähdemarkkinoina Venäjän ja Ukrainan osuus kansainväliseen matkailuun käytetyistä varoista on 3 prosenttia vuodesta 2020 alkaen. Pitkittyvä konflikti voisi johtaa 14 miljardin Yhdysvaltain dollarin menetyksiin matkailutuloissa maailmanlaajuisesti vuonna 2022.

Vuonna 2019 Venäjän menot ulkomaanmatkailuun olivat 36 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja Ukrainan menot 8,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Vuonna 2020 nämä arvot laskivat 9,1 miljardiin Yhdysvaltain dollariin ja 4,7 miljardiin Yhdysvaltain dollariin.

Matkailukohteina Venäjän ja Ukrainan osuus Euroopan kansainvälisistä matkailijamääristä on 4 prosenttia, mutta vain 1 prosentti Euroopan kansainvälisistä matkailutuloista.

Molempien markkinoiden merkitys on merkittävä naapurimaille, mutta myös Euroopan aurinko- ja rantakohteille. Venäjän markkinat saivat kriisin aikana merkittävää painoarvoa Malediivien, Seychellien ja Sri Lankan kaltaisissa kaukomatkakohteissa.

 

Lähde: UNWTO

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X