
Viron Michelin-oppaaseen kahdeksan uutta ravintolaa
Michelin Guide on julkaissut Viron vuoden 2025 ravintolasuositukset. Neljänteen Estonia-oppaaseen on valittu yhteensä 43 ravintolaa eri puolilta maata. Mukana on kaksi tähtiravintolaa, seitsemän Bib Gourmand -tunnustuksen saanutta sekä kolme kestävän gastronomian edistämisestä palkittua Green Star -ravintolaa.
Uuteen Michelin-ravintolaoppaaseen nousi Virosta kaikkiaan kahdeksan uutta ravintolaa. Bib Gourmand -lista kasvoi yhdellä. Kahden tähden 180° by Matthias Diether sekä yhden tähden NOA Chef’s Hall säilyttivät tähtistatuksensa.
”Meillä on ilo nostaa kahdeksan uutta ravintolaa Michelin Guide Estonian suosituksiin. Nämä ilmentävät maan ruokakulttuurin monipuolisuutta: tarjolla on paitsi moderneja tulkintoja perinteisistä virolaisista resepteistä, myös makuelämyksiä italialaisesta, kiinalaisesta ja japanilaisesta keittiöstä. Uuden Bib Gourmand -tunnustuksen saanut UMA osoittaa, että myös pääkaupungissa on edelleen mahdollista löytää erinomainen hinta-laatusuhde. Hiis-ravintolan uusi vihreä tähti puolestaan heijastaa koko Viron kasvavaa tietoisuutta vastuullisesta ruokakulttuurista”, sanoo Michelin-oppaiden kansainvälinen johtaja Gwendal Poullennec.
Kaksi Michelin-tähdellä palkittua ravintolaa
Tallinnan Noblessnerin satama-alueella sijaitseva 180° by Matthias Diether säilytti kaksi Michelin-tähteään. Ravintola sai kiitosta huippuunsa hiotusta palvelusta sekä visuaalisesti ja teknisesti taidokkaista annoksista.
Yhden Michelin-tähden asemansa säilytti NOA Chef’s Hall, jonka keittiötä johtaa Tõnis Siigur. Ravintolaa kehutaan erityisesti rohkeista mauista, yksityiskohdista ja elämyksellisestä illalliskokemuksesta.
Bib Gourmand – erinomainen hinta-laatusuhde
Vuoden 2025 oppaassa on seitsemän ravintolaa, jotka saivat Bib Gourmand -tunnustuksen. Uutena joukkoon nousi tallinnalainen, myös Noblessnerin satama-alueella sijaitseva UMA, joka tarjoaa modernia aasialaista jaettavilla annoksilla. UMA on Bib Gourmand -listalla jo olevan Lore Bistroon kyljessä ja sai myös Michelin-erikoispalkinnon vuoden ravintola-avauksena.
Muut Bib Gourmand -ravintolat:
- Fellin (Viljandi)
- Härg (Tallinna)
- Lore Bistroo (Tallinna)
- Mantel ja Korsten (Tallinna)
- NOA (Tallinna, eri kuin Chef’s Hall)
- Tuljak (Tallinna)

Vihreä tähti vastuullisille ravintoloille
Green Star -tunnustuksen sai uutena ravintolana Hiis, joka toimii Mannivan kylässä Harjumaalla, Tallinnasta hieman itään. Ravintolan keittiömestari, vuoden 2023 Michelin Nuori kokki -palkinnon voittanut Daanius Aas tarjoaa kolmena iltana viikossa huolella kuratoidun 15 ruokalajin menun, joka perustuu kiertotalouteen, paikallisiin raaka-aineisiin ja itse kasvatettuihin tai kerättyihin tuotteisiin.
Aiemmat Michelin Green Star -ravintolat Fotografiska (Tallinna) ja Kolm Sõsarat (Lüllemäe) säilyttivät tunnustuksensa.
Neljä Michelin-erikoispalkintoa 2025
Michelin jakoi myös neljä henkilökohtaista erikoispalkintoa:
- Vuoden nuori kokki: Mark Keerd, HOOV (Tallinna)
- Vuoden sommelier: Kevin Lilleleht, 180° by Matthias Diether
- Vuoden palvelu: Vladimir Severin, Shang Shi (Tallinna)
- Vuoden avaus: Kristo Malm, UMA (Tallinna)
Uudet ravintolat valikoimassa
Michelin Guide Estonia -oppaaseen lisättiin seuraavat uudet ravintolat:
Tallinna:
- HOOV
- Koyo
- Morel Bistroo
- Osteria il Cru
- Shang Shi
- VÕIVÕI
Tartto:
- TOKO
Harjumaa:
- Hiis (Michelin Green Star)
Michelin Guide Estonia 2025 – yhteenveto
- 43 Michelin Guide Estonia -ravintolasuositusta eri puolilla Viroa
- 1 ravintolalla kaksi Michelin-tähteä: 180° by Matthias Diether (Tallinna)
- 1 ravintolalla yksi Michelin-tähteä: NOA Chef’s Hall (Tallinna)
- 7 Bib Gourmand -ravintolaa
- 3 Michelin Green Star -ravintolaa
Lähde: Visit Estonia
Kuvat: Riikka Krenn