Alankomaalainen keksintö Museokortti esiteltiin Suomessa 2015, ja siitä lähtien maan museoinnostus ja käyntimäärät ovat kasvaneet tasaista tahtia rikkoen edellisten vuosien kävijäennätyksiä. Virosta tulee nyt viides maa, jossa museokortin omistajat pääsevät nauttimaan rajoittamattomista kulttuurielämyksistä. Hollannin, Suomen ja Viron lisäksi museokortti on Belgiassa ja Sveitsissä.
Muuseumikaart, eli museokortti, avaa ovet yli sataan museoon sekä viiteensataan näyttelyyn ja kokoelmaan aina keskiaikaisista vankityrmistä moderniin taiteeseen ja maataloudesta tietotekniikkaan.
”Olemme todella iloisia, että museokorttiin on heti aloituksesta lähtenyt vetonauloiksi mukaan paitsi arvostettuja suursuosikkeja, myös persoonallisia ja toistaiseksi vielä vähemmän tunnettuja, mutta ehdottomasti löytämisen arvoisia museoita. Uskomme, että museokortti houkuttelee myös Viroon matkustavia suomalaisia nauttimaan runsaasta ja monipuolisesta tarjonnasta sekä löytämään uusia, yleistietoa kartuttavia elämyksiä”, kertoo Muuseumikaart-hankkeen projektipäällikkö Kert Kask.
Yllä kuvassa Muuseumikaartin johtaja Kert Kask (keskellä). Vasemmalla Muuseumikaart-tiimin Joanna Juhkam ja oikealla Viron museokortin markkinointipäällikkö Liina Pulges.
Suomalaisten suosituimmasta matkakohteesta Tallinnasta ja reittien varrelta esimerkiksi Pärnuun ja Tartoon löytyy runsaasti kiinnostavia kohteita, joiden ovet avautuvat digitaalisella museokortilla. Lisäksi yliopistokaupunki Tartosta löytyy oman matkansa arvoinen, upea Viron kansallismuseo ja 400 vuotta sivistyksen historiaa tarjoileva Tarton yliopiston museo.
”Lapsiperheiden vinkkejä Tallinnassa ovat muun muassa upea ja suosittu Proto-keskus sekä parhaaksi pysyväisnäyttelyksi vuonna 2019 valittu Arkkitehtuurimuseon tilan kokemista opettava Uuri ruumi. Näyttelyn nimi ei tarkoita ruumiiden etsimistä, mutta sitäkin pääsee tekemään Rakveren poliisimuseossa, joka tempaa mukaansa johtolankojen ja todisteiden jännittävään CSI-maailmaan”, vinkkaa Kask.
Muuseumikaartin hinta on 59 euroa. Viron museoiden yksittäisten sisäänpääsymaksujen ollessa keskimäärin 10–15 euroa, maksaa vuosikortti itsensä 4–6 museokäynnillä takaisin.
Digitaalisen museokortin voi ostaa suomenkielisestä verkkokaupasta muuseumkaart.ee sekä Viking Linen ja Tallink Siljan verkkokaupoista. Kortti toimii ympäristöystävällisesti henkilökohtaisella QR-koodilla, jonka voi tallentaa älypuhelimen lompakkoon, näyttää sähköpostiviestistä tai tulostaa mukaan. Kortinomistajan ovet museoihin avautuvat myös suomalaisella henkilötodistuksella.
Lista Muuseumikaartiin liittyneistä museoista: https://muuseumikaart.ee/fi/museums/
Jaa artikkeli: