Hyppää sisältöön
· Riikka Krenn

Vuoden matkailualue on Rovaniemi

Vuoden matkailualue -kilpailun voittajat on palkittu Helsingin Matkamessuilla. Rovaniemi on valittu vuoden kotimaiseksi matkailualueeksi. Toiseksi tuli Heinola ja kolmanneksi Tampere.

Suomen matkailualan liitto SMAL ry, SUOMA ry, TAK Research ja Visit Finland vertailivat eri kuntia, seutukuntia sekä maakuntia keskenään. Alueita on arvioitu seuraavien kriteerien perusteella:

1) Rekisteröityihin majoitusliikkeisiin saapuneiden vieraiden määrän kehitys
2) Matkailijoiden viipymän kehitys
3) Lomamatkailijoiden yöpymisten määrän tasainen jakautuminen eri kuukausille (sesonkivaihteluiden vähäisyys)
4) Majoitusmyynti asukasta kohden

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kilpailussa painotetaan matkailijamäärän kasvun lisäksi sesongin tasaisuutta sekä viipymän pidentymistä, jotka ovat olennaisia mittareita kestävän kehityksen näkökulmasta. Kestävä kehitys onkin noussut yhdeksi tärkeimmäksi trendiksi matkailualalla ja sen merkitystä matkailualueiden menestymisessä korostetaan yhä enemmän. Näin ollen voittaja-alueet eivät ole ainoastaan kyenneet kasvattamaan matkailuvolyymia alueellaan, vaan myös pidentämään matkailijoiden viipymää sekä rakentamaan vetovoimaisia matkailutuotteita eri sesongit huomioon ottaen.

Kärkikolmikon kisa oli tiukka – kakkosena Heinola ja kolmosena Tampere

Vertailuun on otettu mukaan ne kunnat, seutukunnat ja maakunnat manner-Suomessa, joista on saatavissa majoitustilastoja vähintään puolen vuoden ajalta. Alueita oli vertailussa yhteensä 129. Mikään alueista ei ollut paras kaikilla mittareilla mitattuna, mutta menestyneimmät matkailualueet sijoittuvat kärkipäähän kolmella neljästä alueen matkailullista menestystä mittaavista tekijöistä.

Rovaniemi sai vertailussa 78,4 pistettä 100:sta mahdollisesta. Heinola sai 78 pistettä ja kolmanneksi tullut Tampere 75 pistettä. Kilpailu ensimmäisen kahden alueen välillä oli todella tiukka – ero vain 0,4 pistettä.

Kunniamaininnoin huomioitiin alue, jossa matkailijoiden viipymä on pidentynyt eniten. Kunniakirjan matkailijoiden viipymän pitenemisestä sai Mäntyharju, missä matkailijoiden viipymä majoitusliikkeissä piteni 19 prosenttia edellisen vuoden keskiarvosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rovaniemellä ennätysvuosi takana

Vuoden matkailualue -kilpailun voiton lisäksi Matkailutoimittajien Kilta Ry on valinnut Visit Rovaniemen Toimitusjohtajan Sanna Kärkkäisen Vuoden Matkailuhenkilöksi.

Rovaniemen matkailuvuosi 2023 oli kaikkineen ennätyksellinen. Vaikka viimeisimpiä tilastoja ja lukuja yhä odotellaan, matkailun kasvun on arvioitu olleen +25 % edellisvuoteen verrattuna ja majoitusvuorokaudet nousevat miljoonaan. Rekisteröityjen yöpymisten määrä kasvoi arviolta noin 28 % ja lentomatkustajien +31 %. Marraskuu on noussut vahvojen talvikuukausien rinnalle ja sitä verrataan nyt lukujen valossa maaliskuuhun.

Rovaniemen suosituimpiin käyntikohteisiin kuuluva Joulupukin Pajakylä napapiirillä houkutteli noin 600 000 kävijää. Pelkästään joulukuussa napapiirillä kävi 168 000 vierailijaa. Arvioiden mukaan matkailutulot Rovaniemellä olivat viime vuonna noin 444 miljoonaa euroa. Menneen vuoden tarkat tilastot vahvistuvat viiveellä, joten koko vuoden tarkat luvut ovat saatavilla myöhemmin. Rovaniemi äänestettiin myös vuoden joulukohteeksi kansainvälisessä World Luxury Travel Awards -kilpailussa vuonna 2023.

Lähde: SMAL, Visit Rovaniemi

Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa matkailualan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä.