Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Vuoden parhaat palkittiin Finnish Travel Galassa

Viime perjantaina järjestetystä Finnish Travel Galasta ei puuttunut säihkettä eikä tyyliä. Upea, lähes nelisataapäinen vierasjoukko kokoontui Helsingin Vanhankaupunginkosken Tapahtumatalo Koskenrantaan.

SMALin puheenjohtaja Anne-Marjut Väänänen toivotti täyden salin tervetulleeksi.

Illan avasi SMALin puheenjohtaja Anne-Marjut Väänänen ja valtion tervehdyksen matkailun ammattilaisille toi ministeri Wille Rydman.

Ministeri Wille Rydman toi valtiovallan tervehdyksen.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Juhlijat kuuntelivat tarkkaavaisesti kenet palkitaan seuraavaksi.

 

Juhlailta huipentui yhdentoista eri palkintokategorian voittajien julkistamiseen. Palkintokategorioiden voittajat määräytyivät NPS-suosittelumittarin (Net promoter score) perusteella, eli pohjautuen suuren yleisön ja matkailuammattilaisten antamiin vastauksiin ’Kuinka todennäköisesti suosittelisit ehdokasta ystävällesi tai kollegallesi?’ Voittaja kussakin kategoriassa oli korkeimman tuloksen saanut ehdokas. Kaksi palkintokategorioista oli suunnattu ainoastaan matkailualan ammattilaisille. Äänestäjiä heinä-elokuussa toteutetussa kyselyssä oli reilusti yli 17 000.

Ilon kiljahduksia kuului eri puolelta salia, kun voittajia julkistettiin.

Tässä vuoden palkitut ja esittelyt:

Aurinkomatkojen Timo Kousa ja Finnairin Ole Orvér palkinnon sekä iloisten aurinkomatkalaisten kanssa.

Vuoden matkanjärjestäjä ­– Oy Aurinkomatkat – Suntours Ltd Ab

Aurinkomatkat, Suomen suurin ja luotetuin matkanjärjestäjä, on toteuttanut suomalaisten lomaunelmia jo vuodesta 1963 lähtien ja täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Aurinkomatkat kuuluu Finnair-konserniin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aurinkomatkojen kattavaan lomavalikoimaan kuuluu ulkomaan pakettimatkojen lisäksi omatoimisia Kaupunkilomia maailman kiehtoviin kaupunkeihin.  Aurinkomatkat on sitoutunut tekemään pitkäjänteistä työtä vastuullisen matkailun puolesta, jotta myös tulevat sukupolvet voivat nauttia maailman ihmeistä.

Matkatoimisto Aventura on Vuoden kierto- ja ryhmämatkatoimisto. Kuvassa Kari Heimonen ja Jari Jäppinen.

Vuoden ryhmä-/kiertomatkanjärjestäjä ­– Matkatoimisto Aventura Oy

Aventuran matkoilla koet enemmän! 23-vuotiaan Aventuran vahvuus matkanjärjestäjänä perustuu kokemukseen ja laajaan kohdetuntemukseen; tiimi matkustaa aktiivisesti päivittämässä tietämystään sekä tutustumassa kiinnostaviin matka- ja majoituskohteisiin maailmalla. Täten asiakkaat saavat aina asiantuntevaa ja henkilökohtaista palvelua. Aventura tarjoaa suomalaisen matkanjohtajan opastamia matkoja 122 itsenäiseen valtioon, ja englanniksi opastettuja yksilöllisiä matkoja kaikkialle kaukomaailmaan.

Finnairin 100-vuotisjuhlaviikko sai hienon päätöksen, kun se vastaanotti Vuoden kuljetusyhtiö -palkinnon. Palkinnosta iloitsemassa vasemmalta Lassi Lindholm, Jari Nuotio, Taina Kunelius Pinja Kainulainen, Tiina Saari, Jenni Suomela, Minna Vesala, Ole Orvér ja Robert Lönnblad.

Vuoden kuljetusyhtiö ­– Finnair Oyj

Finnair perustettiin vuonna 1923 ja heti seuraavana vuonna se avasi ensimmäisen reitin Helsingin ja Tallinnan välillä. Matka alkoi Itämeren yli kulkevasta postireitistä ja sadassa vuodessa Finnair on kasvanut maailmanlaajuiseksi lentoyhtiöksi ja verkostoksi. Vaikka Finnair on yksi maailman vanhimmista lentoyhtiöistä, pyrkii se olemaan kehityksen eturintamassa niin digitalisaation edistämisessä kuin ilmailun ja sen palveluiden muuttamisessa.

Satavuotisen historiansa aikana Finnair on auttanut asiakkaitansa tutustumaan maailmaan ja tuonut ihmisiä yhteen, ja se on Finnairin tehtävänä myös tulevaisuudessa.

Vuoden majoitusliike on Herrankukkaro, jonka nykyinen isäntä Karioskari Kangas kävi pokkaamassa palkinnon.

Vuoden majoitusliike ­– Herrankukkaro

Herrankukkaro – Toisenlainen Maailma

Herrankukkaro on Turun saaristossa vanhan kalastajatilan ympärille rakentunut omaleimainen kokous- ja virkistyspaikka. Pääosin ryhmille ja yrityksille tarkoitettu kylämiljöö palvelee ympärivuotisesti. Perille Rymättylän Airismaalle pääsee kaikkina vuodenaikoina maanteitse.

Kymmenet erilaiset kokoustilat, persoonallinen mökkimajoitus meren rannalla sekä maailman suurin maasavusauna lämminvesialtaineen tarjoavat tilaisuudellesi taatusti toisenlaisen ympäristön.

Kreikka äänestettiin Vuoden ulkomaiseksi matkakohteeksi. Palkinnon vastaanottivat Kreikan valtion matkailutoimiston Pohjoismaiden johtaja Pavlos Mourmas sekä Dimitris Karakonstantis Kreikan suurlähetystöstä.

International Travel Destination of the Year ­– Greece

Greece has long been a favourable destination for Finnish travellers seeking sun-soaked beaches, ancient culture, and vibrant city life.

Popular destinations like Athens, Santorini, Rhodes, Crete and Mykonos undoubtedly offer incredible experiences, but there are also hidden gems waiting to be discovered.

Greece is also looking to embrace the challenges of the future through a sustainable transformation of its tourism sector and this will be achieved with the close cooperation with all stakeholders.

Ministeri Wille Rydman luovutti Vuoden kotimainen matkailukohde -palkinnon Kolin kansallispuiston Teppo Loikkasella. Toimitusta seuraavat Kolin matkailun Tiina Kanninen ja Kolin kansallispuiston Katja Vuorensyrjä.

Vuoden kotimainen vierailukohde ­– Kolin kansallispuisto

Retkeilijöiden rakastama ­– Koli

Kolin huipulta avautuva maisema Pieliselle sykähdyttää kansallispuiston kävijöitä ympäri vuoden. Kumpuilevat kuusikkoiset vaarat, rehevät lehdot ja värikkäät ahot kutsuvat Kolille retkeilemään. Kolin vaaroilla patikoidessa näet niin vanhoja metsiä, kuin myös hoidettuja perinnemaisemia. Kansallispuiston rikas luonnon- ja kulttuuriperintö, ympärivuotiset luontoelämykset ja 80 km retkeilyreittejä jylhissä maisemissa saavat kävijät palaamaan Kolille yhä uudelleen.

Vuoden matkailuinnovaatio -palkinnon voitti Tammisaaressa sijaitseva Taidetalo Chappe. Kuvassa Janeta Asplund ja Lassi Patokorpi.

Vuoden matkailuinnovaatio ­– Chappe

Chappe – taiteentalo meren äärellä

Chappe tarjoaa taide-elämyksen pilke silmäkulmassa ja toivottaa tervetulleeksi modernin taiteen ja nykytaiteen äärelle Tammisaareen.

Chappe esittelee taiteen, visuaalisen kulttuurin ja yhteiskunnan ajankohtaisia ilmiöitä, erityisesti Pohjoismaisen ja Itämeren alueen taiteilijoiden töiden kautta. Chappella on velvollisuus rikkoa rajoja ja herättää keskustelua.

Chappe palkitsee taiteen ja kulttuurin lähiseikkailijat silmän, mielen ja sielun haasteella.

Vuoden matkailuvaikuttajaksi äänestettiin Sooloiluja-blogia kirjoittava Henna Mikkilä.

Vuoden matkailuvaikuttaja ­– Henna Mikkilä – Sooloiluja-blogi

Henna Mikkilä on matkailualan vaikuttaja ja yrittäjä, joka perusti Suomen suurimmaksi Tallinna-aiheiseksi sivustoksi kasvaneen Sooloiluja-blogin. Hänellä on myös lähes 80 000 jäsenen Tallinnatärpit-niminen Facebook-ryhmä. Hennan tekemistä ohjaa positiivisuus ja toisten auttaminen – arvot, jotka hän huomaa somekanavissaan tarttuneen myös seuraajiinsa. Henna toimii lisäksi Tallinnassa Airbnb-emäntänä, sekä ottaa ensiaskeleita luennoitsijana ja puhujana.

Vuoden markkinointikampanja -palkinnon sai Suomen Latu ”Nuku yö ulkona” -kampanjallaan. Palkinnon vastaanottivat Petteri Tiainen ja Susanne Blomqvist.

Vuoden markkinointikampanja ­– Nuku yö ulkona – Suomen latu

Suomen Ladun Nuku yö ulkona -kampanjan tarkoituksena on madaltaa kynnystä yön yli tapahtuvaan retkeilyyn.

Vuonna 2016 pienestä somehaasteesta alkanut kampanja on vuosien myötä kasvanut yhdeksi suurimmista ulkoilusektorin ilmiöistä Suomessa. Taloustutkimuksen teettämän tutkimuksen mukaan siihen otti osaa elokuussa 2023 jopa yli 135 000 täysi-ikäistä suomalaista ja yli 2.7 miljoonaa suomalaista oli kuullut kampanjasta. Suomen luonnon päivänä 26.8.2023 järjestettiin satoja aiheeseen liittyviä tapahtumia, jotka oli pääosin tuotettu vapaaehtoisvoimin.

Matkailualan ammattilaiset äänestivät Amadeus Finlandin Vuoden bisnespartneriksi. Koskenrannassa juhlimassa olivat toimitusjohtaja Samuli Sakari, Elina Torkki, Jaana Wahl, Taru-Sade Tuuha, Tuulikki Riekki, Niina Helin, Janne Aarniovuori ja Ville Kunttu.

Vuoden bisnespartneri ­– Amadeus Finland Oy

Amadeus on maailman johtava matkailun teknologiayritys, jonka tehtävä on yhdistää matkailupalveluiden tuottajat sekä käyttäjät. Käytännössä jokainen suomalainen matkustaja käyttää Amadeuksen palveluita jossain matkansa vaiheessa.

Amadeus Finland on perustettu vuonna 1988 ja on ollut vahvasti mukana auttamassa suomalaista matkailuelinkeinoa kehittämään automatiikkaa ja prosessitehokkuutta sekä luomaan innovaatioita.

Matkailualan ammattilaiset äänestivät Vuoden vastuulliseksi toimijaksi Haltia Lake Lodgen. Kuvassa Sirpa Ylönen ja Teemu Tuomarla.

Vuoden vastuullinen toimija ­– Haltia Lake Lodge

Haltia Lake Lodge on Nuuksion kansallispuiston kupeessa toimiva yksityisomisteinen luonto-boutiquehotelli. Hotellissa on 20 tyylikkäästi sisustettua huonetta ja 5 ylellistä glamping-luksustelttaa.

Haltia Lake Lodgen toiminta rakentuu vakaasti luonnonsuojelun, kestävän kehityksen ja paikallisuuden periaatteille. Hotellilla on Green Key -sertifikaatti ja Sustainable Travel Finland -merkki. Marraskuussa 2022 Haltia Lake Lodge voitti “Best Sustainable Hotel: Europe” -tittelin World Boutique Hotel Awards -kilpailussa Lontoossa.

 

Palkintojen jaon jälkeen ilta jatkui musiikin ja tanssin merkeissä.

 

Illan esiintyjiä olivat Duo Saras, Estonian Voices ja UniFlow.

 

Palkintojen jaon jälkeen seurusteltiin ja tanssittiin.

 

Kuvat: Finnish Travel Gala 2023/ Aki Havukainen

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.