Hyppää sisältöön
Vuojoen kartanolle EU-ympäristömerkki
· Riikka Krenn

Vuojoen kartanolle EU-ympäristömerkki

Eurajoella sijaitsevalle historialliselle Vuojoen kartanolle on myönnetty EU-ympäristömerkki.

Carl Ludvig Engelin suunnittelema kartanon päärakennus valmistui alun perin vuonna 1836 yksityiskodiksi. Vuosituhannen alussa kartano syntyi uudelleen taide- ja kulttuurikeskuksena, 1800-luvun tyyliinsä restauroituna.

“Vastuullisuusajattelu on tätä päivää. Se voi vaikuttaa jo monien kuluttajien ja matkailijoiden valintoihin”, toimitusjohtaja Elina Nurmoranta sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“Vuojoen kartano on matalan kynnyksen taide- ja kulttuurikeskus, johon on helppo tulla, vaikkei olisi niin taiteesta kiinnostunutkaan”, viisi vuotta toimitusjohtajana toiminut Nurmoranta kuvailee.

Ympäristömerkin tavoittelu teettää töitä

Majoituspalvelun EU-ympäristömerkki tarkoittaa muun muassa energian- ja vedenkulutuksen sekä jätteiden vähentämistä, uusiutuvan energian käyttöä ja henkilökunnan perehdyttämistä ympäristöasioihin.

Kartanon toiminnan monipuolisuus tuotti jonkin verran pähkäiltävää, kun EU-ympäristömerkkiä lähdettiin hakemaan majoitustoiminnalle. Kartanon kulttuuritoimintaa pyörittää yleishyödyllinen säätiö ja yrityksille tarjottavia palveluja osakeyhtiö, mutta kiinteistön omistaa Eurajoen kunta.

“Ympäristömerkin hakemisen aikana kartanon hankintoja perattiin laajasti. Esimerkiksi siivousaineita ja paperituotteita vaihdettiin. Jätteiden kierrätykselle oman haasteensa tuo kartanon useat erilliset rakennukset, mutta ratkaisut löydettiin, markkinointipäällikkö Riina Arvela kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vastuullisuudesta kilpailuvaltti

Matkailuala on viime vuosina muuttunut vauhdilla, kuten myös kuluttajien odotukset ja yritysten tarpeet. Vuojoen kartanollakin tiedetään, etteivät pitkä historia ja harvinaislaatuinen arkkitehtuuri yksin takaa menestystä. Ympäristövastuu voikin olla myös kilpailuvaltti.

“Yritysten tapa toimia on muuttunut, ja vastuullisuuskin on sekä yrityksille että kuluttajille yhä tärkeämpi asia. Kartanon kauniit puitteet eivät pelkästään riitä, ainakaan siihen, että tulisi meille uudelleenkin”, Nurmoranta sanoo.

Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa alan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä. Kokenut matkailutoimittaja ja verkkomedian tekijä.