Koronakriisi uhkaa vakavalla tavalla matkailu- ja ravintola-alan yritysten ja työpaikkojen olemassaoloa. Palvelujen kysyntä on heikentynyt toimialalla nopeasti ja merkittävästi.
Palvelujen kysyntä on romahtanut esimerkiksi kongressi- ja tapahtumatoimialalla kokonaan, ravintoloissa 70 prosenttia ja hotelleissa jo nyt noin 60 prosenttia ja väheneminen jatkuu kohti nollaa.
Tämän vuoksi työmarkkinaosapuolet ovat neuvotelleet yhteistoimintamenettelyn ja lomautusten nopeuttamisesta kriisitilanteen helpottamiseksi.
- Työnantaja voi antaa yhteistoimintaneuvotteluesityksen 3 päivää ennen neuvotteluja laissa olevan viiden päivän sijaan.
- Neuvotteluihin käytettävä aika lomautettaessa on 5 päivää laissa säädetyn 14 päivän sijaan.
- Neuvottelujen aikana työpaikoilla voidaan sopia lyhyemmästäkin ajasta.
- Lomautusilmoitusaika on 5 päivää laissa säädetyn 14 päivän sijaan.
Työntekijän omailmoitus hyväksytään sairausajan palkanmaksun perusteeksi 3–7 päivän ajaksi flunssan ja koronaviruksen kaltaisten oireiden vuoksi. Sama ilmoitustapa koskee alle 10-vuotiaan lapsen sairastumista.
Kaikki muutokset tulevat voimaan 19.3.2020.
Työmarkkinaosapuolet siirsivät matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualojen työehtosopimuksen päättymään 30.9.2020 entisin ehdoin.
Lähde: PAM ja MaRa
Jaa artikkeli: