Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

YT-nevottelut voidaan nopeuttaa

Koronakriisi uhkaa vakavalla tavalla matkailu- ja ravintola-alan yritysten ja työpaikkojen olemassaoloa. Palvelujen kysyntä on heikentynyt toimialalla nopeasti ja merkittävästi.

Palvelujen kysyntä on romahtanut esimerkiksi kongressi- ja tapahtumatoimialalla kokonaan, ravintoloissa 70 prosenttia ja hotelleissa jo nyt noin 60 prosenttia ja väheneminen jatkuu kohti nollaa.

Tämän vuoksi työmarkkinaosapuolet ovat neuvotelleet yhteistoimintamenettelyn ja lomautusten nopeuttamisesta kriisitilanteen helpottamiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
  • Työnantaja voi antaa yhteistoimintaneuvotteluesityksen 3 päivää ennen neuvotteluja laissa olevan viiden päivän sijaan.
  • Neuvotteluihin käytettävä aika lomautettaessa on 5 päivää laissa säädetyn 14 päivän sijaan.
  • Neuvottelujen aikana työpaikoilla voidaan sopia lyhyemmästäkin ajasta.
  • Lomautusilmoitusaika on 5 päivää laissa säädetyn 14 päivän sijaan.

 

Työntekijän omailmoitus hyväksytään sairausajan palkanmaksun perusteeksi 3–7 päivän ajaksi flunssan ja koronaviruksen kaltaisten oireiden vuoksi. Sama ilmoitustapa koskee alle 10-vuotiaan lapsen sairastumista.

Kaikki muutokset tulevat voimaan 19.3.2020.

Työmarkkinaosapuolet siirsivät matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualojen työehtosopimuksen päättymään 30.9.2020 entisin ehdoin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Lähde: PAM ja MaRa

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.