Kolmasosa maailman ruoasta päätyy ruokajätteeksi. Scandic-hotellit ovat tarttuneet toimeen ja vähentävät monin tavoin ruokahävikkiä hotelleissaan. Esimerkiksi hävikkiannosten myyminen on vähentänyt pelkästään Suomen Scandic-hotelleissa biojätteen määrää 7,4 tonnia vuoden aikana.
”Buffettarjoilujen osalta olemme onnistuneet vähentämään hävikkiä myös esillepanolla, esimerkiksi tarjoiluastioiden ja -ottimien kokoa optimoimalla tarjoiluajan eri vaiheissa. Vähennämme hävikkiä myös myymällä buffet-tarjoilusta ylijäänyttä ruokaa uusien sovellusten avulla”, kertoo Scandic Hotels Oy:n ravintolatoimen johtaja Ville Ikonen.
Scandic Simonkenttä on vähentänyt reilussa vuodessa hiilidioksidipäästöjä sen verran, mitä syntyy ajaessa keskikokoisella dieselkäyttöisellä farmariautolla kahden vuoden aikana.
Seuraavassa on eri hotellien ideoita koottuna vinkkilistaksi:
- Jalosta ylijäämätuotteista uusia tuotteita
Marski by Scandic hyödyntää keittiöstä ylijääneet yrtit, marjat ja hedelmät keittämällä niistä siirappia Marskin Signature -hävikkicocktailin drinkkipohjaan. - Myy ylijäämäannoksia edulliseen hintaan
Scandic Simonkenttä ja Scandic Rauma ovat esimerkkejä hotelleistamme, jotka myyvät buffetruokailuista ylijääneitä annoksia sovelluksen kautta. - Hyödynnä rohkeasti uutta tekniikkaa ruokahävikin hallinnoinnissa
Scandic Grand Marina on testannut muutamien kuukausien ajan Winnow-älyhävikkiautomaattia, joka lukee, mittaa ja laskee ruokajätteen määrää. - Suunnittele ja viesti
Isoissa tapahtumataloissa, kuten Scandic Park Helsinki -hotellissa on tärkeää, että kokoustarjoilijat ja keittiö viestivät tuotteiden menekistä, kun kokoustarjoiluja on esillä useissa pisteissä eri kerroksissa. Näin tarjoiluja pystytään siirtämään pisteestä toiseen menekin mukaan. - Ilahduta ja lahjoita pois se, mitä et itse tarvitse
Scandic Mikkeli on lahjoittanut kuivunutta leipää läheiselle hevostallille.
Lähde Scandic Hotels
Jaa artikkeli: