Hyppää sisältöön
· Leena

Aamiaisbuffetin ylijäämämarjat keitetään marjasiirapiksi

Kolmasosa maailman ruoasta päätyy ruokajätteeksi. Scandic-hotellit ovat tarttuneet toimeen ja vähentävät monin tavoin ruokahävikkiä hotelleissaan. Esimerkiksi hävikkiannosten myyminen on vähentänyt pelkästään Suomen Scandic-hotelleissa biojätteen määrää 7,4 tonnia vuoden aikana.

”Buffettarjoilujen osalta olemme onnistuneet vähentämään hävikkiä myös esillepanolla, esimerkiksi tarjoiluastioiden ja -ottimien kokoa optimoimalla tarjoiluajan eri vaiheissa. Vähennämme hävikkiä myös myymällä buffet-tarjoilusta ylijäänyttä ruokaa uusien sovellusten avulla”, kertoo Scandic Hotels Oy:n ravintolatoimen johtaja Ville Ikonen.

Scandic Simonkenttä on vähentänyt reilussa vuodessa hiilidioksidipäästöjä sen verran, mitä syntyy ajaessa keskikokoisella dieselkäyttöisellä farmariautolla kahden vuoden aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Seuraavassa on eri hotellien ideoita koottuna vinkkilistaksi:

 1. Jalosta ylijäämätuotteista uusia tuotteita
  Marski by Scandic hyödyntää keittiöstä ylijääneet yrtit, marjat ja hedelmät keittämällä niistä siirappia Marskin Signature -hävikkicocktailin drinkkipohjaan.
 2. Myy ylijäämäannoksia edulliseen hintaan
  Scandic Simonkenttä ja Scandic Rauma ovat esimerkkejä hotelleistamme, jotka myyvät buffetruokailuista ylijääneitä annoksia sovelluksen kautta.
 3. Hyödynnä rohkeasti uutta tekniikkaa ruokahävikin hallinnoinnissa
  Scandic Grand Marina on testannut muutamien kuukausien ajan Winnow-älyhävikkiautomaattia, joka lukee, mittaa ja laskee ruokajätteen määrää.
 4. Suunnittele ja viesti
  Isoissa tapahtumataloissa, kuten Scandic Park Helsinki -hotellissa on tärkeää, että kokoustarjoilijat ja keittiö viestivät tuotteiden menekistä, kun kokoustarjoiluja on esillä useissa pisteissä eri kerroksissa. Näin tarjoiluja pystytään siirtämään pisteestä toiseen menekin mukaan.
 5. Ilahduta ja lahjoita pois se, mitä et itse tarvitse
  Scandic Mikkeli on lahjoittanut kuivunutta leipää läheiselle hevostallille.

 

Lähde Scandic Hotels

Leena