Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Hyvä ruoka on aina matkan arvoinen

Tiedätkö mikä tekee Puruveden muikusta erityistä? Mitä ihmettä on Uhkuan Saimaan salami ja kuinka kuha ja horsmankukka muodostavat täydellisen makupaletin?

Visit Saimaalta tuli kutsu tutustumaan Savonlinnan ja Mikkelin alueen matkailutarjontaan ja erityisesti alueen lähiruokaan.  Viime vuosina on puhuttu paljon Saimaa gastronomiasta ja alueen yrittäjien yhteistyöstä. Joten lähdin innolla matkaan!

Matkalla maistoimme Tertin kartanon ruusukuohua, House of Olafin OTAN-olutta, Kuru Resortin Solitary-ravintolan loistavia lähituottajien raaka-aineista tehtyjä ruokia, kuten kuhaa ja horsmankukkaa, Uhkuan Saimaan salamia, joka on suolattua ja rutikuivaksi kuivattua ja savustettua hauenmätiä, Sahanlahti Resortin suussa sulavaa punajuurta ja kuusenkerkkää (kuva yllä) sekä valtavan hyvää speltti-hapanjuurileipää.

Suotta ei Saimaa gourmeesta puhu. Alueen pienyrittäjät ovat ideoineet valtavan upeita tuotteita pihalta ja metsästä löytyvistä raaka-aineista sekä lähialueen tuottajien tarjonnasta.

Tässä jutussa vien teidät makumatkalle kuvin ja sanoin. Toisessa jutussa esittelen alueen viehättäviä majoitusvaihtoehtoja, ja yhdestä valitettavasti hienoisesta pettymyksestäkin.

Kerimäen Kalatalossa käsitellään parhaimmillaan kolmisentuhatta kiloa Puruveden muikkua päivässä. Tässä Rattanawan Peltopuro työn äärellä.
Puruveden muikut

Palataan kysymykseen Puruveden muikuista. Mikä tekee niistä niin erityisiä?
Matkamme alussa pysähdyimme Kerimäen Kalatalossa, missä tuotantopäällikkö Timo Mutikainen kertoi Puruveden muikkujen erityisominaisuudesta; pehmeäruotoisuudesta. ”Puruveden muikkujen ruodot ovat niin pehmeitä, että kaloja ei tarvitse ruotia. Pää ja sisälmykset pois, pyöräytys ruisjauhossa ja pannulle. Parempaa herkkua ei ole”, Mutikainen opastaa.
Puruvedellä on nuottakalastettu jo 1300-luvulta lähtien ja edelleen alueella toimii viisi nuottakuntaa. Nykyisin Puruvedestä nostetaan jopa 3000 kiloa muikkua päivässä.

House of Olafin tillipestolla täytetyt muikkupihvit olivat täydellisiä.
Missä Puruveden muikkuja pääsee maistamaan?

Savonlinnassa Puruveden muikuilla pääsee herkuttelemaan muun muassa Sokos-hotelli Seurahuoneen muikkuterassilla, Luston museoravintolassa ja House of Olafissa, missä me söimme lounaslistalta todella suussa sulavat tillipestolla täytetyt muikkupihvit. Ravintoloiden sivuilta kannattaa tarkistaa muikkupäivät.
Panimoravintola House of Olafissa löytyy myös Olaf Brewingin tuotteita mukaan ostettavaksi. Viime aikojen suosikki on ollut kansainvälistäkin huomiota saanut OTAN-olut.
House of Olaf kannattaa pitää mielessä myös, jos etsii illaksi tekemistä. Panimoravintolan lavalle nousee nimekkäitä kotimaisia artisteja sekä stand-up koomikoita ja vanhassa teollisuushallissa järjestetään monipuolisia tapahtumia.

 

Savonlinnan Wanhan Kasinon ravintola on heinäkuussa avoinna päivittäin klo 15-19.
Nostalgisia herkkuja kasinosaarella

Makumatkan 1970-luvulle voi tehdä Primehotelsin Spahotel Casinolla. Miltä kuulostaa katkarapucocktail, metsästäjänleike ja köyhät ritarit? Ja tietenkin legendaarinen Sininen Enkeli.
Ravintola Est.1969 löytyy kivenheiton päässä kauppatorilta. Spahotellin kyljessä sijaitseva, vuonna 1896 valmistunut Wanha Kasino, on heinäkuussa avoinna maanantaista lauantaihin klo 15-19. Muulloin ravintola toimii vain tilausravintolana.

Solitary-ravintola korkea lasiseinä avautuu suoraan metsään ja pienelle lammelle.
Kuru Resortin ravintola Solitary

Puolentoista tunnin ajomatkan päässä Savonlinnasta sijaitsevan Kuru Resortin Solitary-ravintola on matkan arvoinen.
Keittiömestari Remi Trémouille syntyi Ranskassa, mutta muutti parivuotiaana äitinsä kanssa Suomeen. Intohimo ruokaan vei Remin Balille, Australian huippuravintoloihin, Michelin-ravintolaan ja lopulta takaisin kotikumille Rantasalmelle, ja keittiömestariksi ja ravintolayrittäjäksi Kuru Resortin Solitary-ravintolaan, ylhäiseen yksinäisyyteen keskellä metsää.
Ravintolassa on tarjolla sesongin mukaan vaihtuva Chef’s Menu, joka pohjautuu ympäröivän luonnon antimiin: lähimetsän marjoihin, sieniin ja villiyrtteihin, Saimaan kalaan ja riistaa sekä lähituottajien raaka-aineisiin.

Ympäri maailmaa parhaimmat keittiömestarit ovat jättäneet kaupungit ja perustaneet huippuravintolan maaseudulle. Näin myös Remi Trémouille, joka isännöi nyt Solitary-ravintolaa metsän keskellä.

”Menu sisältää aina vähintään kuusi ruokalajia. Emme kuitenkaan erittele tarkemmin sitä, mitä kaikkea siihen kuuluu, koska kaikki riippuu siitä, mitä milloinkin on saatavilla. Toisinaan Hilkka koputtaa keittiön ovelle ja tuo korillisen sieniä tai Pekka on saanut kunnon kalansaaliin ja tuo sen meille. Sen mukaan mennään”, Remi kertoo.

Kuhaa ja horsmankukkaa.
Kuusenkerkkää ja jugurttia.

Solitaryn Chef’s Menu maksaa 88 euroa ja viinipaketti 68 euroa. Kun haluat nauttia taivaallisen illallisen, hinta on kaiken sen väärtti.

Sahanlahti Resort     

Makumatka jatkui Puumalaan, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Mikkelistä ja puolentoista tunnin päässä Savonlinnasta. Sahanlahti Resort on nimensä mukaisesti Sahan ja kosken ympärille rakentunut kylä. Sahanlahti Resortin tunnelmallinen päätalo ja -ravintola on aikanaan ollut sahan johtajien asuintalo.

Sahanlahti Resortin keittiömestari Petri Rytkönen loihti muun muassa ylhäällä olevan pääkuvan alkuruoan, jossa on punajuurta, kuusenkerkkää ja valkohomejuustoa. Yrittäjä Jaana Kuivalainen odottaa innolla kiireistä kesää.

”Terassimme näkymä on valittu Suomen parhaaksi”, kehaisee Sahanlahden yrittäjä Jaana Kuivalainen.
Sahanlahti Resort on yksi Saimaa Gastronomy -kohde. Muut ovat Tertin Kartano ja Teahouse of Wehmais. Mukana oli myös Punkaharju hotelli, joka valitettavasi joutui lopettamaan toimintansa keväällä.
Täälläkin saimme herkutella lähiruoalla, muun muassa kalastaja Laineen kuhaa ja mannaa.

Anna Grotenfelt-Paunonen on toinen Suomen kahdesta teesomelierista. Myynnissä on sata teelajia sekä kaikkea kaunista, mikä tekee teen juonnista erityisen hetken.
Tea House of Wehmais

Upea vanha herraskartano ja luomutila Wehmais löytyy Juvalta. Kartanon tytär Anna Grotenfelt-Paunonen pitää pihapiirin tallissa teehuonetta. Anna on toinen Suomen kahdesta teesomelierista, ja tietää siten teestä kaiken. Puodista löytyy sata eri teelaatua ja maistamamme jäätee oli kaukana usein niin pistävän makuisesta jääteestä.

Teehuoneen bistrossa tarjoillaan myös ruoka-annoksia, joiden kylkeen suositellaan sopiva tee.

Teehuone-bistro sijaitsee vanhan tallirakennuksen toisessa päässä, teekauppa toisessa.
Anna Grotenfelt-Paunonen on mukana myös pian aukeavassa Pihlas Resortissa.

 

Uhkuan kuusijuomaa
Asta Aalto tarjoilee kuusen kerkistä tehtyä juomaa sekä saaristolaisleipää, jonka päällä on Saimaan Salamia, eli suolattua ja rutikuivaksi kuivattua ja savustettua hauenmätiä.

Uhkua järjestää luontoelämyksiä, kuten kalastusta ja villiyrttien keruuta kirkasvetisen Saimaan rannalla. Kalat pyydetään norppaturvallisilla pyydyksillä ja kalaa tehdään monin eri tavoin.  Minimissään kahdeksalle hengelle järjestetään myös villiruokaillallisia läheisessä saaressa. Ateriat tehdään itse kerätyistä ja kasvatetuista kasviksista sekä tuoreesta Saimaan kalasta.

 

Tertin Kartano
Tertin kartanon isäntäpari, Matti ja Pepita Pylkkänen, toivottavat vieraat tervetulleiksi kartanoravintolan herkkujen äärelle.

Tertin kartano on yksi Saimaa Gastronomy -kohteista. Kartanolla on tarjoiltu etelä-savolaista lähiruokaa jo vuodesta 1978. Kartanoravintolan lisäksi pihapiirissä toimii kahvila ja herkkupuoti.

Pepita esittelee kartanon oma ruusukuohua.

Makumatka näissä Saimaan upeissa kohteissa hellii ronkelinkin herkkusuun makunystyröitä. Pieni ajomatka ja poikkeaminen pääteiltä kannattaa. Et varmasti tule pettymään.

 

Leena Aalto
Kuva: Andres Teiss / Visit Saimaa

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.