
Ikoninen thairuoka nostettiin Unesco-listalle
Thaimaan klassikkoruoka Tomyum Kung on päässyt Unescon aineettomien maailmanperintökohteiden listalle viidentenä thaimaalaisetna aineettomana perintönä.
Mausteinen ja hapan Tomyum Kung -keitto sisältää tyypillisesti katkarapuja, sitruunaruohoa, galangaa, limeä ja chiliä. Ruoka on peräisin Etelä-Thaimaan alankoalueiden jokiyhteisöistä. Tunnustus päätettiin hallitustenvälisen komitean 19. istunnossa Paraguayn Asunciónissa.
Myöntämisen perusteiden mukaan Tomyum Kung -keitto on hyvä esimerkki Thaimaan ruokakulttuurista, joka perustuu omavaraisuuteen ja luonnosta riippuvaisuuteen. Keitolla sanotaan olevan myös lukuisia terveyshyötyjä.
Tomyum Kungin myötä Thaimaalla on nyt viisi Unescon tunnustamaa aineetonta kulttuuriperintöä:
- Khon Masked, perinteinen tanssiesitys (Unesco-listalle vuonna 2018)
- Nuad Thai, perinteinen thaimaalainen hieronta (Unesco-listalle vuonna 2019)
- Nora, perinteinen tanssiesitys (Unesco-listalle vuonna 2021)
- Songkran, thaimaalainen uudenvuoden juhlinta (Unesco-listalle vuonna 2023)
- Tomyum Kung, thaimaalainen ruoka (Unesco-listalle vuonna 2024)
Lähde ja kuva: Tourism Authority of Thailand