Hyppää sisältöön
Merikilpikonna ja sukeltaja Malediiveilla
· Riikka Krenn

Kauanko Malediiveille voi vielä matkustaa?

Kun maasta 80 % sijaitsee alle metrin korkeudella, on ilmastonmuutoksen tuoma merenpinnan nousu jo nyt varsin konkreettinen uhka.

Matkailu muodostaa noin 30 prosenttia Malediivien bruttokansantuotteesta ja yli 60 prosenttia valuuttatuloista. Kun tämä yhdistetään maailman matalimman maan maantieteeseen, ei liene ihme, että sekä hallitus että maan yksittäiset lomakohteet ovat asettaneet kestävät ilmastoratkaisut korkealle prioriteettilistoillaan.

Malediivien riutoilla elää valtava kirjo merieläimiä

Malediivien saarivaltio koostuu 1 192 korallisaaresta, jotka ympäröivät maailmankuuluja riuttoja. Riutat ovat yli kahdentuhannen merieläinlajin koti. Täällä elävät muun muassa delfiinit, kilpikonnat, rauskut ja valashait. Viisi prosenttia koko maailman riutoista sijaitsee Malediivien vesillä, joilla on myös kolme UNESCOn määrittelemää biosfäärireservaattia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Luksusresorteistaan tunnettu maa on panostanut merkittävästi ilmastonmuutokseen, esittäen kestävää kehitystä koskevia suunnitelmiaan ilmastonmuutoksen konferenssissa, Climate Change Conference of the Parties (COP) ja toimien johtavana rahoituksen puolestapuhujana pienille saarivaltioille.

Ilmastonmuutokseen varautumisen toimenpiteisiin kuuluvat myös valmistautuminen äärimmäisiin sääilmiöihin ja yhteistyö muiden saarivaltioiden kanssa. Tavoitteena on kehittää taloudellisesti kannattavaa matkailua käsi kädessä ympäristötavoitteiden kanssa.

Visit Maldives on kerännyt esimerkkejä Malediivien hotellien ympäristöaloitteista ja kestävän kehityksen toimenpiteistä.

1. The Standard, Huruvalhi Maldives siirtyy vihreään aurinkoenergiaan

The Standard Huruvalhi Maldives on ottanut aurinkoenergian pääasialliseksi energianlähteekseen ja aikoo siirtyä täysin aurinkoenergiaan saavuttaakseen hiilineutraaliuden. Muoviset vesipullot on korvattu uudelleenkäytettävillä lasipulloilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kestäviin energiakäytäntöihin sitoutumisen lisäksi The Standard, Huruvalhi Maldives on toteuttanut nollajätealoitteen lomakeskuksen ruokailutiloissa.

2. Gili Lankanfushi Maldivesilla uusi ekokeskus

Gili Lankanfushi Maldives -hotellilla on Coral Lines -projekti, joka tarjoaa kasvualustan uusien korallien kasvulle, vahvistaa riuttaa ja valvoo koralligenotyyppien terveyttä ja selviytymistä. Vierailla on mahdollisuus osallistua säilyttämishankkeeseen, jossa he oppivat koralliriutan palauttamisesta ja voivat jopa adoptoida korallin.
Hotelli työskentelee yhteistyössä Manta Trustin kanssa mantarauskujen suojelemiseksi sekä Olive Ridley Projectin kanssa loukkaantuneiden merikilpikonnien pelastamiseksi.

3. Green Globe -sertifikaatti Sheraton Maldives Full Moon Resort & Spalle

Sheraton Maldives Full Moon Resort & Spa on tänä vuonna saanut Green Globe -sertifikaatin kestävän kehityksen ponnisteluistaan. Täälläkin vierailijat voivat halutessaan adoptoida oman korallikehikon, eli suojeluprojekteissa käytetyn kasvualustan, joiden avulla koralliriuttoja elvytetään.

Hotellin jäte käsitellään biokaasulaitoksella ja vettä käsitellään suodattamalla merivedestä suola, jolloin säästetään 375 000 muovipulloa vuodessa. Sheraton panostaa myös paikallisen kulttuuriperinnön edistämiseen.

4. Nova Maldives panostaa paikallisuuteen

Nova Maldivesilla kestävä kehitys on ohjaava periaate kaikessa energiasta jätehuoltoon. Hotelli on myös motivoitunut toimimaan paikallisen yhteisön kanssa kulttuuriprojekteissa. Nova Maldives on kumppanina valashaitutkimusohjelmassa ja osallistuu myös korallien uudistumisen Coral Frame -sponsorointiohjelmansa kautta.

5. The Nautilus tukee paikallista työvoimaa

The Nautiluksessa työskennellään kilpikonnien suojelemiseksi. Myös täällä vieraat voivat adoptoida korallikehikoita. Nautilus panostaa rekrytoinnissa paikalliseen työvoimaan ja paikallisten toimijoiden tukemiseen. Esimerkiksi sen ravintoloissa tarjoillaan vain paikallisesti pyydettyä kalaa.

Lähde: Visit Maldives
Kuva: Istockphoto

Artikkeli on julkaistu Ikkunapaikassa 4 / 2024

Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa matkailualan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä.