Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Keski-Aasia kiehtoo kokeneempaa matkaajaa erilaisuudellaan ja aitoudellaan

Anssi Karppinen, Central-asia.guide

 

Minne matkustaa, jos on jo kolunnut suuren osan Eurooppaa, nähnyt Amerikan mantereet, matkustellut Kaakkois-Aasiassa ja Välimeren alue on tuttua? Keski-Aasia on hyvä vaihtoehto matkailijalle, joka etsii jotain erilaista nähtävää ja koettavaa, jopa hieman extreme-tyyppistä matkaa. Täältä et löydä joka paikasta turisteille tarkoitettuja mukavuuksia, mutta samalla se tarkoittaa aitoutta ja ihmisten spontaania iloisuutta ottaa vastaan muukalaisia jopa koteihinsa.

Mitä Keski-Aasia tarjoaa?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäinen Keski-Aasiasta mieleen tuleva asia on luonto. Luontomatkat voivat suuntautua erityisesti Kirgisian, Tadzhikistanin (Pamir) ja eteläisen Kazakhstanin vuoristoluontoon ja alueen erittäin kauniiden vuoristolaaksojen ja -järvien maisemiin. Uzbekistanista ja osasta Kazakstanista löytyy myös näkemisen arvoisia aavikoita ja hyvin tunnetut Kazakstanin tyhjät arot joissa kuitenkin elää erikoisia kasveja ja eläimiä. 

Useista Keski-Aasian maista löytyy myös mahtavia kohteita valokuvausmatkoille niin eläimistä kuin linnuistakin kiinnostuneille. Kuvattavaa löytyy erilaisista korppikotkista harvinaisiin vuoristolintuihin ja erilaisiin vuoriston nisäkkäisiin kuten Marco Polo lampaisiin, vuorikarhuihin sekä susiin ja jopa erittäin harvinainen ja vaikeasti nähtävä lumileopardi asuu kaikkein eniten eristyksissä olevilla vuoristoalueilla. Sanomattakin selvää on, että kuvattavien metsästämisen yhteydessä saa nauttia uskomattomista vuoristomaisemista, myös kuvien taustoina.

Vuorikarhuja näkee vain hyvin harvaan asutuilla seuduilla. Kylien koirat varoittavat yleensä karhuista jo hyvissä ajoin.

Keski-Aasiassa on useita mahtavia vuoristojokia, joissa elää forellia, joka muistuttaa suomalaisten paremmin tuntemaa taimenta. Keski-Aasian joet virtaavat suomalaisiin jokiin hyvin nopeasti joten kalapaikkoja on jokseenkin harvassa vaikka jokia on paljon, mutta se ei estä järjestämästä unohtumattomia kalastusmatkoja. Suuri osa järvistä myös sijaitsee niin korkealla tai suurten vesiputousten takana, jolloin niissä ei ole aina kaloja lainkaan. Osa järvistä ja joista on myös olemassa vain hetken ajan keväällä ja kesällä lumen sulamisvesien ja jäätiköiden sulamisen aikaan ja ne kuivuvat sen jälkeen.

Keski-Aasian kulttuuri

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisesti Uzbekistanissa voi ihailla Euroopan pimeän Keskiajan aikaisten Keski-Aasian mahtivaltioiden tieteellisiä ja arkkitehtonisia saavutuksia ja nähdä miten eri alueiden kulttuurit ovat yhdistyneet täällä Silkkitien ytimessä luoden niiden parhaista paloista jotain täysin omaansa. 

Khiva on vähemmän tunnettu, mutta erittäin hyvin säilynyt ja kunnostettu, Unescon listaama Tuhannen ja yhden yön tarinoiden maailmaan vievä vanha kaupunki.

Merkittävä osa Keski-Aasian kulttuuria on myös ruokakulttuuri, jossa voi havaita vaikutteita Kiinasta, Persiasta, nomadikulttuurista, Intiasta ja myös Neuvostoliitosta. Osa Keski-Aasian ruokakulttuurista on yhteistä, mutta jokaisella maalla ja usein myös eri alueilla on ihan omia ruokiaan tai erilaisia variaatioita yleisemmistä ruoista. Ruoat ovat myös erittäin hyvin suomalaiseen suuhun sopivia, rasvaisia ja miedosti maustettuja. Toki joukosta löytyy myös muutamia erikoisuuksia, joita uteliaimmat voivat maistella varovasti.

Plovia tarjoillaan kaikkialla Keski-Aasiassa ja joka alueella on oma reseptinsä. Keski-Aasian tunnetuin plov lienee kuitenkin Uzbekistanista.

Jo mainittu paimentolaiskulttuuri ja sen havaitseminen eri ruoissa ei ole vain jäänne menneestä, vaan täysin elävä osa nykyistä kulttuuria ja elämäntapaa eritysiesti vuoristoseuduilla ja aavikoilla. Paimennettavat eläimet vaihtuvat olosuhteiden mukaan ja ihmiset ovat myös sopeutuneet elämään hyvin erilaisissa paikoissa, joissa toiset asuvat liikuteltavissa jurtissa ja toiset pysyvästi savesta taidokkaasti rakennetuissa rinnekylissään. Syrjäisemmillä seuduilla kulkiessa ihmettelee välillä väkisin, miten ja miksi nämä ihmiset ovat aikoinaan tänne tulleet ja onko kyseessä kenties ollut ulkovaltojen hyökkäys vai luonnonolosuhteiden pakko. Halutessaan (ja joskus myös haluamattaan) pääsee erittäin helposti hyväluonteisen hevosen ratsaille ja osa vuoristokohteista onkin parhaiten saavutettavissa ratsastamalla. 

Keski-Aasia tarjoaa paljon arkeologiasta kiinnostuneille

Arkeologiasta kiinnostuneille Keski-Aasia tarjoaa satoja linnoitusten ja linnoituskaupunkien raunioita jopa yli 3000 vuoden takaa. Vanhimmat linnoitukset löytyvät nykyisen Uzbekistanin Khorezmin alueelta, jossa kukoisti keidaskaupunkien verkosto aikana, jolloin ihmiset palvoivat tulta.

Koshoi Korgonin linnoituskaupungin jääneet Kirgisiassa ovat hyvä esimerkki alueella sijainneesta linnoituskaupunkien verkoston osasta.


Valitettavasti suurin osa kaupungeista ja linnoista on kuitenkin joutunut Tšingis-kaanin tuhoamaksi, joten ehjiä tai hyvin säilyneitä yli 500-600 vuotiaita kohteita on vähän. Silkkitien tuomat rikkaudet kuitenkin kohottivat seudun nopeasti uuteen kukoistukseen ja tuolta ajalta on säästynyt uskomaton määrä vähän tunnettuja historian aarteita, joita ei ole vielä täysin tutkittu. 

Keski-Aasian erikoisuus ovatkin täysin vapaasti kuljettavat linnoitusten ja kaupunkien rauniot, josta löytää helposti saviastioiden ja muiden esineiden jäännöksiä. Täällä voi tuntea itsensä arkeologiksi ja ajatella löytävänsä esineitä, joihin ei ole koskettu pitkiin aikoihin.

Kenelle Keski-Aasia sopii?

Keski-Aasian matkat sopivat parhaiten jo hieman kokeneemmille matkailijoille, jotka etsivät jotain muuta kuin perinteisiä ranta- ja kaupunkilomia. Keski-Aasia lumoaa erilaisuudellaan mutta voi myös olla shokki kokemattomalle matkailijalle esimerkiksi infrastruktuurin puutteiden ja esimerkiksi wc-tilojen osalta. Hurjaa liikennettä pelkäävien pulssi todennäköisesti myös kohoaa seudulla, erityisesti vuoristoteillä, jotka ovat usein erittäin lähellä syvien kuilujen reunoja ja niiden kunnossa on usein toivomisen varaa.

Keski-Aasialaiset rakastavat basaareissa asiointia. Erityisesti kasvikset ja muut ruokatuotteet ovat laadultaan parhaita basaareissa.

Paikallisten asenteet muun muassa ihmisoikeuksien, tasa-arvon, naisten aseman, seksuaalisuuden ja ympäristönsuojelun tai vaikkapa ilmastonmuutoksen osalta ovat keskimäärin todella erilaisia verrattuna suomalaisten tari eurooppalaisten näkemyksiin. He jotka ovat avoimia uusille ajatuksille ja erilaisille elämäntavoille, eivätkä ole turhan mukavuudenhaluisia, nauttivat olostaan Keski-Aasiassa varmasti!

Milloin matkustaa Keski-Aasiaan?

Keski-Aasian kesät ovat kuumia, erityisesti alavilla alueilla. Uzbekistanissa ja Tadzhikistanissa matalalla sijaitsevien alueiden lämpötilat voivat lähennellä jopa +50 C astetta elokuun kuumimpana aikana. Toisaalta Kirgisian ja Tadzhikistanin ylänköalueilla ja korkeimmilla vuoristojärvillä on elokuussa yleensä päivisin mukavat +20 – 25 C. Jos matka siis suuntautuu vuoristoluontoon, ovat myös heinäkuu ja elokuu erittäin hyviä matkailuaikoja ja toisaalta ne ovat ainoita mahdollisia korkeimmalla sijaitseville kohteille.

Syksyllä vuoristoissa voi seurata ruskan etenemistä ylhäältä alas.

Alavimmilla alueilla parhaita aikoja ovat huhtikuu, toukokuu, kesäkuun alku ja syyskuu. Jopa maaliskuussa voi olla jo noin +20 asteen kelejä, mutta toisaalta myös lumisadetta, eli sääolot ovat tuolloin hyvin vaihtelevia. Syyskuussa vuoristoissa alkaa jo ruska, joka etenee kauniisti alaspäin vuorien rinteitä pitkin päivä kerrallaan mutta suomalaisittain lämmin sää jatkuu yleensä suuremmissa kaupungeissa lokakuulle asti.

Talviaikana (joulukuu – helmikuu) erityisesti suurempien Keski-Aasian kaupunkien ongelma on ilmanlaatu. Ihmiset lämmittävät edelleen usein talojaan polttamalla hiiltä, joka yhdessä vanhahkon autokannan kanssa luovat kaupunkeihin savusumua ja saavat ilmanlaatumittarit näyttämään tummanpunaisia sävyjä.Talvella kannattaakin suunnata vaikkapa Kirgisian Son Kul järvelle, jonne voi tehdä ratsastusretkiä ympäri vuoden. Muista kuitenkin pakata paljon lämmintä vaatetta tälle matkalle, koska kolmen kilometrin korkeudessa, hevosen selässä ja jurtassa on melko viileää talvikelillä! Keväästä syksyyn ilmanlaatu ei ole suuri ongelma, lukuun ottamatta hetkittäin Bishkekiä ja Almatya, mutta sielläkin ilmanlaatu on tuolloin vielä hyvin siedettävällä tasolla. 

Paljon lisätietoa Keski-Aasian maista Anssi Karppisen ylläpitämältä sivustolta Central-asia.guide

 

Talvi 2022

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.