Hyppää sisältöön
· Leena

Kestävää lähi- ja kaukomatkailua

Marraskuun pimeydessä ja viimaisessa sateessa monen mieli kaipaa etelän aurinkoon. Matkustamme enemmän kuin koskaan ennen. Viime vuonna maailmassa tehtiin yli 1,3 miljardia turistimatkaa, Euroopassa noin 600 miljoonaa.  Euroopan Unionin näkökulmasta matkailupolitiikka on myös työllisyyden tukikeino ja kasvupolitiikkaan liittyvä yleistavoite. Ympäristö- ja kestävyysnäkökohdat huomioidaan jo kestävässä, vastuullisessa ja eettisessä matkailussa, ja ne ovatkin tulossa yhä tärkeämmiksi valteiksi matkailualalla.

Irtiottona arjesta mahdollisimman erilaisen elämän ja luonnon kokeminen lomalla voi olla houkuttavaa. Eksoottiseen kohteeseen matkustaminen ei kuitenkaan ole aina kestävintä. Kestävä matkailu huomioi paikallisen ympäristön erityispiirteet ja sen säilymisen. Se vaalii luonnonperintöä ja alueen biologista monimuotoisuutta. Kestävä matkailu ottaa huomioon paikallisen ympäristön erityissuojelutarpeet ja käyttää ehtyneitä luonnonvaroja kuten vettä kohtuudella.

Kohteet, joissa on jo olemassa oleva matkailuinfrastruktuuri, voi olla joskus kestävämpi vaihtoehto kuin neitseellinen paratiisiranta, jossa ei ole kehitetty jätevesien käsittelyä tai jätehuoltoa. Malediivit on tästä esimerkki. Viime vuoden arvion mukaan saarivaltion pääkaupungissa tuotettiin 1.8 kiloa jätettä asukasta kohti, kun taas turistisaarilla määrä oli 3.5 kiloa henkilöä kohti. Heikon jätehuollon seurauksena turistien suosiman paratiisisaaren jätteet vellovat viereisen saaren vesissä valtavina roskalauttoina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkatoimistojen tulisi pystyä antamaan tietoja käyttämiensä hotellien ympäristövastuullisista aloitteista esimerkiksi energiatehokkuuden, luomutuotteiden suosimisen, pesuaineiden vähentämisen ja suljettujen vedenkiertojen edistämiseksi sekä taatakseen työntekijöilleen turvalliset ja terveelliset työolot. Monessa paikassa vaihtoehtona on jo tarjolla ekomerkinnän saanut hotelli. Euroopassa matkailualan palveluntarjoajat voivat hakea EU-ympäristömerkkiä.

Matkailu on yksi merkittävimmistä ansiolähteistä ja työllistäjistä maailmassa ja monilla alueilla se on ihmisten ainoa tulonlähde.

Euroopan unionin alueella yli 12 miljoonaa henkilöä saa elantonsa matkailuelinkeinoista ja matkailualan yritykset ovat pääasiassa pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Kestävä matkailu varmistaa elinkelpoiset pitkän tähtäimen taloudelliset toimet, jotka tarjoavat yhteiskunnallisia etuja kaikille sidosryhmille tasapuolisesti, kuten vakaan työllisyyden ja toimeentulomahdollisuudet sekä sosiaalipalvelut paikallisille asukkaille.

Tuliaisia ja matkamuistoja valitessamme voimme kieltäytyä muualla tuotetusta muovikrääsästä, ja sen sijaan valita paikallista käsityötä. Kestävä turismi kunnioittaa matkakohdeyhteisöjen aitoa kulttuuria, tukee sen kulttuuriperinnön säilymistä ja arvostaa alueen ihmisten perinteisiä arvoja..

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bisnesmatkailussakin voimme tehdä valintoja. Juna on ympäristön kannalta tehokkain matkustusmuoto. Mikäli raideverkostot Euroopassa saadaan kehitettyä, tulee junasta varteenotettava vaihtoehto lentämiselle tai tunneli-hankkeen edetessä jopa Helsinki-Tallina matkailulle. Rautatieasemat ovat keskustoissa ja junalla pääsee keskustasta keskustaan. Jo nyt matkustaminen Brysselistä Lontooseen on nopeampaa ja mukavampaa kanaalitunnelissa kulkevalla Eurostarilla, kun säästyy lentokentälle matkustamiseen ja turvatarkastuksiin varattava aika.

Euroopan komissio tukee kestävän matkailun kehittämistä Euroopassa, edistäen varsinkin pk-yritysten mukaan saamista rajojen yli. Tuki on kohdistunut esimerkiksi pyöräilyreittien ja luontomatkailun kehittämishankkeisiin. Viime viikolla komissio ilmoitti uudesta yli 18 miljoonan euron investoinnista Euroopan ns. sinisen talouden, eli meriin ja niiden luonnonvaroihin tukeutuvien talouden alojen kestävään kehitykseen.

Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko

Lue myös Sirpan muut kolumnit;

Matkailun tuotteistaminen ja EU:n matkailustrategia

Esteetöntä matkailua

Junalla Eurooppaan

Räätälöityä tietoa matkakohteista

 

https://www.ikkunapaikka.fi/sirpa-pietikaisen-kolumnit/

 

Leena