Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Keski-Aasia on monimuotoinen luontokohde, sekä ikivanha kulttuurien kohtaamispaikka

Jutun on kirjoittanut Anssi Karppinen, joka ylläpitää Keski-Aasian matkoja tarjoavaa Central-asia.guide -sivustoa

 

MATKUSTA KESKI-AASIAAN JA VOIT KOKEA JOTAIN IHAN ERILAISTA JA AINUTLAATUISTA

Tässä jutussa kerrotaan lyhyesti Keski-Aasian viidestä eri maasta, eli ”Stanista”, jotka kaikki ovat olleet ensin osa ensin Venäjän keisarikuntaa ja myöhemmin Neuvostoliittoa.

Suomalaisille melko tuntemattoman Keski-Aasian voi kuvaavasti sanoa olevan Venäjän ja Kiinan kainalossa. Lännessä alue loppuu Kaspianmereen ja Etelässä vastassa ovat Afganistan ja Iran.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomella ja Keski-Aasialla on kuitenkin ollut yhteyksiä jo pitkään. Mannerheim matkusti alueella Venäjän armeijan Kenraalina ja onpa Mannerheimin nappaama kuva (ainoa laatuaan) Etelä-Kirgisian hallitsijasta, Kurmanzan Datkasta, vielä nykyäänkin paikallisessa 50 somin setelissä. Myös Kekkonen on todistetusti vieraillut Kirgisiassa ja kauppasuhteet alueen maihin ovat kehittyneet viime vuosina.

 

Mannerheim yhdessä Kurmandzan Datkan kanssa Kirgisiassa vuonna 1906.

 

Matkailun näkökulmasta alue on erittäin mielenkiintoinen ja moninainen. Uzbekistan tarjoaa ikivanhoja silkkitien kaupunkeja kuten Samarkand, Khiva ja Buhara. Kirgisian, Kazakhstanin ja Tadžikistanin vuoristojärvillä ja vuoristojen laaksoissa, sekä ylängöillä voi tuntea itsensä todella pieneksi koskemattoman luonnon keskellä, sekä nähdä vielä täysissä voimissaan olevaa nomadikulttuuria hevosineen ja jurttineen. Kazakstanin, Uzbekistanin ja Turkmenistanin aavikot ja erikoiset nähtävyydet, sekä kaupunkien ja linnoitusten rauniot ovat kaiken sen vaivan arvoisia, jota suurten etäisyyksien vuoksi joskus joutuu kärsimään. Eri maista löytyy myös paljon käsityönä edelleen tehtäviä esineitä, kuten mattoja, puukkoja ja keramiikkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Erityisesti Uzbekistan on tunnettu värikkäistä käsin tehdyistä astioistaan.

 

Tashkentin metron jokainen asema on erilainen ja esimerkki Neuvostoarkkitehtuurista.

Kaikki Keski-Aasian maat pyrkivät hiljalleen etäämmälle neuvostoperinnöstään, mutta tasapainoilevat samalla kuitenkin edelleen suurien naapureidensa vaikutusvallan vaikutuksessa. Neuvostoperintö näkyy myös edelleen rakennuskannassa ja usein myös monumenteissa, joita ei ole useinkaan vielä hävitetty, joskin suuri osa keskeisimmillä paikoista sijainneista on siirretty hieman syrjemmäksi uusien maiden omaa identiteettiä korostavien teosten tieltä.

Paikalliset osaavat edelleen puhua venäjää huomattavan paljon paremmin kuin englantia. Maiden omien kielien merkitys on ollut nousussa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, mutta erityisesti pääkaupungeissa venäjä on edelleen usein valtakielenä.

Oshissa Lenin seisoo edelleen paraatipaikalla Kirgisian toiseksi suurimman kaupungin keskusaukiolla.

Kaikkien Keski-Aasian maiden kulttuureissa on omat erikoispiirteensä, vaikka paljon yhteistäkin löytyy. Silkkitien eri haarat kulkivat koko Keski-Aasian läpi ja Euroopan viettäessä pimeäksikin kutsuttua keskiaikaa, oli Keski-Aasia kulttuurin ja tieteen edelläkävijä, erityisesti nykyisen Uzbekistanin alueella sijaitsevissa kaupunkikeskuksissa.

Silkkitien jälkiä löytyy edelleen jokaisesta maasta. Ne voivat olla vanhoja linnoituksia tai kaupunkeja, useiden eri uskontojen temppeleitä, kirjoituksia, tai edelleen voimissaan olevia perinteisten esineiden valmistuksessa hyödynnettäviä käsityöläistaitoja tai moninaisen ruokakulttuurin erilaisia vivahteita.

Mies Kirgisialaisessa hatussaan myy pähkinöitä basaarin edustalla Bishkekissä.

 

Turkmenistan

Turkmenistan on kaikista entisistä Keski-Aasian neuvostotasavalloista sulkeutunein ja kansainvälisesti vähiten tunnettu. Turkmenistanin pääkaupunki Ashgabat on rakennettu näytösluonteisesti ulkomaalaisia varten ja kaupunki onkin näkemisen arvoinen jo sen vuoksi. Koko kaupunki on rakennettu valkoisesta marmorista ja sitä halkovat suuret bulevardit mutta autojen määrä on todella vähäinen ja kadut ammottavat pääasiassa tyhjyyttään myös ihmisistä. 

Ashgabat on täynnä mahtipontisia valkoisia rakennuksia, joista useat liittyvät jotenkin maan presidentin saavutuksiin.

Turkmenistanissa on myös erikoisia luonnon ihmeitä, kuten Darvazan palava kraateri, jota myös helvetin portiksi kutsutaan. Maasta löytyy myös hyvin säilyneitä tuhansia vuosia vanhoja linnoituksia ja kaupunkeja tutkittavaksi, joista esimerkkinä Merv. Viisumin saaminen maahan on huomattavan paljon vaikeampaa kuin muihin Keski-Aasian maihin, mutta ei kuitenkaan mahdotonta.

Darvazan kraateri syntyi ja alkoi palaa kun kaasun poraajat yrittivät sulkea maasta karkaavan kaasun tulon räjäyttämällä.

Turkmenistanin luoteisosassa on myös paljon tutkimattomia vanhoja kaupunkien raunioita, jotka muistuttavat lähellä olevia Uzbekistanin ikivanhoja keidaskaupunkeja. Usein kaupungit on historian saatossa hylätty, koska alueen joet ovat muuttaneet reittiään, tai jokin ulkovalta on tuhonnut ne lähes täysin sotien yhteydessä.

 

Tadzhikistan

Tadzhikistan on parhaiten tunnettu maan itäosan muodostavasta Pamirin vuoristoalueesta, jota on kutsuttu jo pitkään maailman katoksi, ja joka on yksi maailman korkeimmista vuoristoalueista. Vain samalla seudulla sijaitsevat Himalajan, Karakoramin ja Hindu Kushin vuoristot ovat korkeampia kuin Pamir.

Vuoristossa voi nähdä mahtavia vuoristojärviä, jokia ja korkealla vuoristossa eläviä ihmisiä ja heidän eläimiään ja kulttuuria. Pamirin alueen alkuperäiset asukkaat ovat hyvin paljon erilaisia kuin Tadzhikit ja korostavat mielellään olevansa pamirilaisia. Tadzhikit ovat sukua Iranilaisialle ja Tadzhikistanin kieli onkin myös iranilaisten puhuma Farsi.

Myös Pamirin korkeiden vuorien laaksoista löytyy ikivanhoja raunioita ja linnoituksia.

 

Tadzhikistanissa asuu myös edelleen Aleksanteri suuren jälkeläisiä sinisine silmineen ja myös muita erittäin pitkään eristyksissä eläneitä ihmisryhmiä, joista tunnetuimpia lienevät aiemmin suuria alueita asuttaneet Sughdit maan pohjoisosassa. 

Tadzhikistanin pääkaupungin ja Khujandin välillä sijaitseva Iskander Kul on yksi Fann vuoriston kauneimpia järviä.

Tadzhikistanissa on kuitenkin myös muuta nähtävää, erityisesti maan pohjoisosassa Ferganan laakson alueella ja sen ja pääkaupungin välillä sijaitsevassa Fann vuoristossa. Fann vuoriston laaksojen kätköissä on erityisen hienoja vuoristojärviä ja aitoa Tadzhikistanilaista elämänmenoa tarjoavia kyliä, jotka ovat kuuluisia vieraanvaraisuudestaan. Tadzhikistan on myös kuuluisa ystävällisistä ihmisistään ja vieraanvaraisuudestaan. Maasta löytyy myös erittäin vanhoja, jopa lähes 3000 vuotiaita linnoituksia ja kaupunkien raunioita.

Hissorin restauroitu linnoitus on lähellä Dushanbea ja sen kerrotaan sijainneen paikallaan jo yli 2000 vuotta sitten.

 

Kirgisia

Kirgisialla on Keski-Aasian maista eniten yhteyksiä Suomeen. Mannerheimin lisäksi myös Kekkonen vieraili Kirgisiassa ainakin Issyk Kul järven rannalla. Hänen kuvansa mahtipontisen kalansaaliin kanssa löytyy edelleen presidentin residenssin seinältä.

Pohjoisen ja Eteläisen Kirgisian välillä on iso ero kulttuurillisesti. Eteläinen Kirgisia on aina ollut paljon yhteydessä Ferganan laaksoon, joka on nykyisin pääosin Uzbekistania ja näin ollen myös kulttuurit ovat lähellä toisiaan myös Kirgisian puolella.

Kirgisian Issyk Kul on maailman toiseksi suurin vuoristojärvi. Järvessä on enemmän vettä kuin kaikissa Suomen järvissä yhteensä.

Kirgisiassa on hämmästyttävä määrä vuoristojärviä ja korkeita jopa yli 7000 metrin vuoria. Lähes 90 % maan pinta-alasta onkin vuoristoa ja ihmiset ovat pakkautuneet laaksoihin ja muutamille suuremmille tasaisille alueille.

Kirgisiassa voit nukkua jurtassa kolmen kilometrin korkeudessa kaiken valosaasteen ulottumattomissa tai ihailla monia hienoja vesiputouksia. Vuoristovaelluksista pitäville Kirgisia on Keski-Aasian ykkösvalinta sen luonnon monipuolisuuden ja kauneuden vuoksi. Maasta löytyy satoja jokaisen kunnolle ja kokemukselle sopivia vuoristolaaksoja tutkittavaksi. 

Narynin alueella Kirgisiassa sijaitseva Shaar vesiputous on koko Keski-Aasian korkein.  Barskoonin laakso on tunnettu erittäin kauniista neljästä vesiputouksestaan.

Kirgisiasta löytyy myös useita hiihtokeskuksia ja yksityisiä laskentapaikkoja puuterilunta hakeville. Kirgisiassa nomadikulttuuri on myös kaikista Keski-Aasian maista vahvimmin selviytynyt ja sitä voi todistaa lähes joka puolella maata kaupunkien ulkopuolella erityisesti keväällä, kesällä ja syksyisin. Ratsastamista onkin lähes mahdotonta välttää Kirgisian matkalla. 

Son Kul järvi sijaitsee lähes keskellä Kirgisiaa kolmen kilometrin korkeudessa ja on erinomainen paikka vaelluksille ja ratsastukselle. Järven rannalla voit myös kokeilla jurtassa yöpymistä.

 

Uzbekistan


Uzbekistan on maa, joka elää kahdesta suuresta joesta: Syr Daryasta ja Amu Daryasta, jotka saavat alkunsa Kirgisiasta ja Tadzhikistanista. Maa käyttää valtavat määrät jokien vettä saadakseen tarpeeksi kasteluvettä maataloutensa tarpeisiin. Neuvostoaikaan maassa viljeltiin valtavia määriä puuvillaa ja se on edelleen yksi suurimmista viljelykasveista alueella. 

Uzbekistan on lähes kokonaan aavikkoa ja on siten erittäin riippuvainen naapurimaistaan alkunsa saavista sen läpi virtaavista joista.

Jokivesien kastelemia alueita lukuun ottamatta, on Uzbekistan suurimmaksi osaksi aavikkoa. Aavikoilta löytyy kuitenkin keitaita ja järviä, joiden läheisyyteen entisaikojen kulttuurit ovat rakentaneet mahtavia linnoituksia ja kaupunkeja jo tuhansia vuosia sitten.

Osa ikivanhoista kaupungeista, kuten Buhara ja Samarkand sekä Termez ja Khiva ovat säilyneet osittain meidänkin aikaamme ja viime vuosina niiden nähtävyyksien restaurointiin on sijoitettu merkittäviä määriä rahaa. Vanhat kaupungit ja niiden hyvin säilyneet keskusta-alueet, sekä uskonnolliset rakennukset ovatkin Uzbekistanin suosituimpia nähtävyyksiä ja arkeologisista ja historiallisista kohteista pitäville erityisen mielenkiintoisia.

Buharan vanha keskusta on Keski-Aasian parhaiten säilynyt silkkitien aikainen kaupunkikeskusta, jossa on säilynyt suuria määriä vanhoja rakennuksia.

 

Uzbekistanin vähemmän tunnetussa länsiosassa voi löytää satoja erittäin vanhoja Khorezmin aikaisia, savitiilestä tehtyjen linnoitusten raunioita ja vielä vanhempia Zoroastrianismia (tulen palvonta) harjoittaneiden kulttuurien hautapaikkoja. Tulenpalvontakulttuuri oli kerran yleistä koko Keski-Aasian alueella ja sen näkyykin edelleen osana tärkeitä tapahtumia kuten hautajaisissa ja pahojen henkien savulla karkottamisen tavassa.

Uzbekistan kehittyy tällä hetkellä nopeaa tahtia uuden presidentin avattua maata myös turismille. Erityisesti pääkaupunki Tashkent ja muut suuremmat kaupungit näyttävät joka käynnillä erilaisille nopean rakennustahdin vuoksi.

Uzbekistanin luoteisosassa sijaitsevan Karakalpakstanin autonomisella alueella on satoja vanhoja linnoituksia ja kaupunkien raunioita.

 

Kazakstan


Kazakstan on ylivoimaisesti Keski-Aasian suurin maa, joka peittäisi kokonsa puolesta alleen suurimman osan Eurooppaa. Maa on kuitenkin erittäin harvasti asuttu ja suurin osa siitä on tasaista puutonta aroa.

Almaty on moderni kaupunki.

Matkailullisesti mielenkiintoisimmat kohteet löytyvät pääasiassa eteläisestä ja läntisestä Kazakstanista, mutta jo näidenkin alueiden etäisyydet ovat valtavia. Kazakstanista löytyykin lähes mitä vain aavikoista ja loputtomista kukkaniityistä korkeisiin vuoriin ja vuorilaaksoihin, kanjoneihin sekä suuria järviä ja sen Uzbekistanin kanssa jakaman Araljärven jäännökset.

Araljärvi on menettänyt suurimman osan pinta-alastaan, koska Syr Daryan ja Amu Daryan jokivettä hyödynnetään liikaa maanviljelyksessä.

Eteläisen Kazakstanin mielenkiintoisimmat kohteet ovat Almatyn lähellä sijaitsevat vuoristoalueet ja niiden luonto. Seutu on todella monimuotoista ja löytyypä sieltä jopa aavikoitakin ja Grand Canyonia muistuttava punaiseen kiveen joen kaivertama kanjoni. Etelästä löytyy myös Islamilaisen historian merkittäviä uskonnollisia kohteita ja niihin liittyviä vanhoja kauniita rakennuksia, jotka muistuttavat Uzbekistanissa sijaitsevia monumentteja. 

Charyn kanjoni sijaitsee Almatysta itään lähellä Kirgisian ja Kazakhstanin välistä vuorijonoa.

Länsiosa maasta on Kaspianmeren ranta-aluetta ja seudun aiemmin miljoonia vuosia sitten peittäneen meren vanhaa pohjaa. Alueen geologiset nähtävyydet ovat vailla vertaansa.
Baikonurin avaruuskeskus on myös suosittu vierailukohde ja Nursultan viehättää omalla mahtipontisella, mutta samalla entistä presidenttiä korostavalla, erilaisella kaupunkisuunnittelullaan

Mangustayssa Kazakstanin länsiosassa on eriskummallisia geologisia muodostumia lähellä Kaspianmeren rantaa.

 

Kulttuurillisesti Kazakhstan ja Kirgisia ovat lähellä toisiaan ja näissä maissa nomadikulttuuri on edelleen voimissaan. Keväisin ja syksyisin on helppo törmätä vuoristoteillä kulkeviin lammas- tai hevoslaumoihin, joita hevosen selässä ratsastavat nuoret pojat ohjaavat eteenpäin autoliikenteen seassa.

Pohjoisessa Kazakhstanissa asuu paljon etnisiä venäläisiä ja maan pohjoisosa onkin hyvin erilainen verrattuna etelään myös luonnon osalta.

Anssi Karppinen, Central-Asia Guide
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.