Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Loistohotelli The Hotel Maria nousee Kruununhakaan 

Salt Lake Cityn kolminkertainen yhdistetyn olympiavoittaja Samppa Lajunen tuo Helsinkiin uudenlaisen hotellikokemuksen. Rahastoyhtiö Samla Capital Oy:n hallinnoima SC Hotels I Ky rakentaa parhaillaan Helsingin Kruununhakaan korkealaatuista hotellikokonaisuutta, joka koostuu neljästä aikavälillä 1885–1930 valmistuneesta arvokiinteistöstä. Museoviraston suojelemissa arkkitehti Evert E. Lagerspetzin suunnittelemissa rakennuksissa on historian aikana sijainnut muun muassa upseerien asuinrakennuksia sekä ministeriön toimisto. Hotellin on tarkoitus avata ovensa 15.12.2023.

Ilmakuva hotellista.

 

Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaiden talojen modernisointi vaatii erityistä osaamista monella eri rakentamisen ja suunnittelun osa-alueella. “The Hotel Marian visiona on olla paras hotellikokemus Pohjoismaissa. Sen saavuttaminen vaatii huippuonnistumista suunnittelussa, rakentamisessa ja palvelukokemuksen luomisessa. Siksi olemme myös pyrkineet löytämään parhaat kumppanit eri osa-alueille. Olemme hankkeen aikana kohdanneet monia haasteita, kuten koronasta ja Ukrainan sodasta johtuvan rakennuskustannusten ja korkotason nousun. Olen iloinen siitä, että olemme yhdessä Firan kanssa löytäneet haasteisiin tarvittavat ratkaisut”, kertoo Samla Capitalin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Samppa Lajunen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

The Hotel Mariasta rakentuu kansainvälisen tason luksushotelli. Se erottautuu Helsingin hotellitarjonnasta kookkailla huoneillaan, sviittien määrällä ja kylpyhuoneisiin sijoitetuilla saunoilla, höyryhuoneilla ja kylpyammeilla.

”Mielessäni oli ollut jo pidempään, että markkinatutkimuksien mukaan Helsingin hotellimarkkinassa on tilaa kansainvälisen tason luksushotellille. Kruununhaan kiinteistössä kaikki tarvittavat lähtökohdat olivat kunnossa, joten tämä kortti kannattaisi katsoa loppuun. Onhan kyseessä investointi, jonka lopputulema kestää satoja vuosia.”

Seuraavaksi Lajunen kasasikin jo tiimiä sisustus- ja hotellialan ammattilaisista. Sen myötä pidettiin useampia workshopeja ja referenssihotellit Pohjoismaissa, Pariisissa ja Lontoossa tulivat tutuiksi miettien, mistä lukussegmentin asiakas on valmis maksamaan. Tämän prosessin lopputuloksena syntyi konsepti, jonka visiona on ”Pohjoismaiden paras hotellikokemus.”

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Hotellin kaunis sisäpiha on vieraiden käytössä.

 

Huippu-urheilijasta liikemieheksi ja sijoittajaksi

 Moni Suomessa yhdistää Samppa Lajusen nimen urheiluun ja lajina yhdistettyyn. Se ei ole ihme, sillä Lajunen voitti urheilu-urallaan kolme olympiakultaa Salt Lake Cityn olympialaisissa 2002, yhdistetyn maailmancupin kahdesti sekä joukkuemaailmanmestaruuden Ramsaussa. Vuoden urheilijaksi hänet valittiin 2002. Urheilu-uransa Lajunen lopetti kauden 2003–2004 jälkeen 24-vuotiaana.

Urheilussa Samppa Lajunen tottui siihen, että on mahdollista pärjätä, vaikka kilpailussa on monia muitakin tähtäämässä huipulle. The Hotel Marian tulo Helsingin hotellikenttään noudattaa Lajusen tuttua linjaa. Helsingin hotellitarjonnan monipuolistuminen The Hotel Marian myötä tulee luomaan uutta kysyntää ja kasvattamaan kokonaismarkkinaa positiivisesti kaikkien kannalta.

Urheilun jälkeen Samppa Lajusen kunnianhimo on kohdistunut liike-elämään ja sijoittamiseen. Ensin hän luki kauppatieteen maisteriksi kolmessa vuodessa Jyväskylän yliopistosta ja kasvatti sen jälkeen osaamistaan tekemällä erilaisia tehtäviä sijoitus- ja rahoitusalalla. Rahoitusyhtiö Samla Capitalin hän perusti vuonna 2015. Sijoittaminen oli alkanut jo paljon aiemmin. “Huippu-urheilu on antanut eväitä asettaa tavoitteet korkealle ja pyrkiä ylittämään ne kovalla työllä. Se tekemisen kulttuuri, jonka olen oppinut pienestä pitäen, on hyvin sovellettavissa asiassa kuin asiassa.”

 

Olympiasankari Samppa Lajunen yhdessä hotellin sviiteistä.

Tarjouskilpailusta jäi ensin käteen vain luu

Lajusen yhtiö Samla Capitalin sijoitukset kohdistuivat aluksi Kehä III:n ulkopuolella kasvukeskuksissa sijaitseviin kiinteistöihin. Niissä hintataso ja saatavissa oleva tuotto olivat selvästi pääkaupunkiseutua korkeampia. ”Strategia oli tuolloin oikea. Ensimmäinen rahasto, Samla Toimitilat Ky on kaksinkertaistanut sijoittajien rahat seitsemässä vuodessa.”

”Sitten tuli eteen konkurssipesällä myynnissä ollut neljän rakennuksen muodostama arvokiinteistö Helsingin Kruununhaassa. Totesimme, että kohde soveltuu kehityskohteena rahastojen omistukseen, ja teimme siitä tarjouksen. Tarjouskilpailussa toinen tarjoaja meni kuitenkin ohitsemme, ja meille jäi niin sanotusti luu käteen.”

Noin puolen vuoden ja koronan jo jyllätessä Lajusen puhelin soi. Soittajana oli kiinteistövälittäjä, joka kertoi, ettei alkuperäinen ostaja ollut saanut kauppaa maaliin. Hän kysyi, vieläkö Samlalla oltiin kiinnostuneita kohteesta. ”Ajattelin, että enemmin tai myöhemmin pandemia menee ohi. Tässä oli mahdollisuus ostaa huippukohde tilanteessa, jossa monet muut vetäytyivät markkinatilanteeseen vedoten. Lopulta saimmekin ostettua kohteen edullisemmalla hinnalla kuin mitä ensimmäisellä tarjouskierroksella olimme tarjonneet.”

 

Huoneissa odottaa yllätys.

 

The Hotel Maria

Nimi Maria tarkoittaa alkukielellä rakastettua. Se kiteyttää hyvin ihmisen universaalin tarpeen kokea olevansa huomioitu ja rakastettu. Siitä hotellin vieraanvaraisuudessa syvimmiltään on kyse. Palveluissa ei tingitä, hotellissa on tuplaten henkilökuntaa verrattuna kilpailijoihin, henkilökunta parkkeeraa asiakkaan auton ja piccolot kantavat matkalaukut huoneisiin. Vastaanotto saattaa asiakkaat huoneisiin saakka. Asiakasmukavuutta lisää henkilökunnalle rakennetut erilliset kulkureitit ja kylpyosastollekin pääsee kastumatta, uusia katettuja käytäviä pitkin.

Hotellin nimi viittaa tietysti myös sijaintiin Mariankadulla, mutta taustalla on vahva yhteys myös Maria Fjodorovnan tarinaan. Maria Fjodorovna (1847–1928) oli syntyjään Tanskan prinsessa Dagmar, joka avioitui Venäjän Aleksanteri III kanssa vuonna 1866. Maria oli aikansa todellinen kosmopoliitti, joka matkusteli paljon ja oli tunnettu Suomen ystävä. Suomi tarjosi hänelle turvaa ja rauhaa arkielämän myrskyiltä. Myös tänä päivänä tarvitaan pakopaikkoja, jossa arjen huolet voi unohtaa. The Hotel Marian slogan on ”Oasis of Delight” – kuin keidas, jossa nykypäivän ihminen voi kokonaisvaltaisesti virkistäytyä.

 

Kylpyhuoneessa viihtyy pitkään.

 

Liisankadun ja Mariankadun risteyksessä sijaitsevien rakennusten kokonaispinta-ala on 14 200 neliömetriä. Huoneita olisi mahtunut 213 mutta lopulta päädyttiin 117 laadukkaaseen ja tilavaan huoneeseen. Uusi hotelli erottuu edukseen avarilla tilaratkaisuillaan. Huonekoko alkaa 43 neliöstä, mikä on tuplasti enemmän kuin keskimäärin. Sviittejä on peräti 40, määrältään selvästi enemmän kuin mitä muissa Helsingin hotelleissa on tarjolla. Runsaat oheistilat sisältävät kaksi ravintolaa, kaksi baaria, juhla- ja kokoustilat, oman Spa & Wellness – osaston, kuntosalin ja ryhmäliikuntatilat sekä lisäksi vielä kaupan ja kappelin. “Tutkimukset osoittavat, että hotellivieraat viihtyvät kylpyhuoneissa, meillä niissä on tilaa lepotuoleineen, saunoineen, höyryhuoneineen ja kylpyammeineen. Sisustus on elegantti ja harmoninen.” Laatua pyrittiin tässä kohdin nostamaan kaikissa yksityiskohdissa vastaamaan kansainvälisesti totuttua tasoa.

Huoneiden sisustus on elegantti ja harmoninen.

 

”Kaikki huoneet ovat vaikuttavia ja tilan tuntua maksimoi jopa neljän metrin huonekorkeus. Lisäksi vanhat holvikaari-ikkunat ja rakennuksen historiasta kumpuava henki ovat jotain ainutlaatuista. Sellaista ei uudistuotannossa voi tavoittaa.” Hotellin sisustustyyli on hienostuneen ylellinen ja kalusteet, valaisimet sekä sisustuksen yksityiskohdat tulevat luksushuonekaluihin erikoistuneelta amerikkalaiselta Restoration Hardwarelta.

Kylpyhuoneiden tuotteet ovat laadukkaita.

 

Suurin asiakasryhmä löytyy ulkomaisten luksusmatkailijoiden keskuudesta, joita Suomi kohteena houkuttaa. Luksusmatkailu on maailmalla vahvassa kasvussa ja sen myötä myös Suomessa ja Helsingissä on kysyntää tähän tarpeeseen vastaavalle hotellille. ”Muista Pohjoismaista löytyy kansainvälisen luksuksen täyttäviä hotelleja, ja sellaista toivotaan myös Helsinkiin. Halu matkustaa ja kokea elämyksiä ei ole kadonnut, vaan luksushotellien huonehinnat ovat Pohjoismaissa nousseet uusiin ennätyksiin. Luksukseen tottuneille The Hotel Maria täyttää kansainvälisesti totutut tasovaatimukset, ja lisää kokemukseen myös paikallista yksilöllisyyttä.”

Spa & Wellness osaston altaat.

 

Kilpailuasetelma ei määritä The Hotel Mariaa

Urheilussa Samppa Lajunen tottui siihen, että on mahdollista pärjätä, vaikka samassa kilpailussa olisi satoja muitakin tähtäämässä huipulle. ”Itse asiassa se, että urheilu-urani kovimmat kilpailijat löytyivät samasta joukkueesta, auttoi meitä kaikkia nostamaan tasoamme ja menestymään yhdessä. Oma menestymiseni ei ollut pois toisilta, eikä toisten menestyminen pois minulta. Uskon, että Helsingin hotellitarjonnan monipuolistuminen The Hotel Marian myötä tulee luomaan uutta kysyntää ja kasvattamaan kokonaismarkkinaa positiivisesti kaikkien kannalta. Kaikilla on omat kohderyhmänsä ja siten mahdollisuudet menestyä yhdessä ja kukin omassa segmentissään.”

Kruununhaassa vanhat rakennukset kunnostetaan vastaamaan visiota hotellista, joka tarjoaa Pohjoismaiden parhaan hotellikokemuksen luksussegmentissä. ”Vaikka liikematkustaminen ja turismi koronan takia hiljentyivät, on matkustaminen jo palautunut kasvu-uralle. Keskiluokan ja erittäin varakkaiden ihmisten määrä maailmassa kasvaa koko ajan, samoin luksusmatkailu on maailmalla vahvassa nosteessa. Sen myötä myös Suomessa ja Helsingissä on kysyntää tähän tarpeeseen vastaavalle hotellille. The Hotel Maria tarjoaa uudenlaisen vaihtoehdon ja palveluelämyksen pohjoismaista vieraanvaraisuutta ja viimeisteltyä luksustason hotellikokemusta arvostavalle vieraalle. Tuomme Helsinkiin hotellielämyksen, jota siellä ei vielä ole. Tämä tekee kilpailusta vähemmän merkityksellisen kysymyksen.”

Ulkomaiset kumppanit täydentävän paikallista tiimiä

Oman mausteensa hankkeelle on tuonut se, että Suomesta on ollut vaikea löytää luksushotelleihin liittyvää osaamista. Toimiala on Suomessa nuori, ja siksi merkittävä osa hotellin tärkeimmistä kumppaneista tulee ulkomailta. The Hotel Maria avataan Preferred Hotels & Resortsin arvostetun Legend Collectionin jäsenenä. Tämä on brändin ensimmäinen Legend-hotelli Suomessa.

 

”Kumppanuus Preferred Hotels and Resortsin kanssa tarjoaa meille korkeat brändistandardit, kansainvälisen myynti- ja jakeluverkoston sekä globaalin markkinoinnin ja näkyvyyden, mutta mahdollistaa samalla sen, että voimme toimia itsenäisenä, kokonaan Suomesta johdettuna hotellina. Näin pystymme yhdistämään kansainvälisen luksuksen parhaat käytännöt ja paikallisesti toteutetun ainutlaatuisen asiakaskokemuksen.”

Hankkeen rahoittamiseksi tarvittava vieras pääoma löytyi Lontoosta ja mainostoimisto New Yorkista. Hotellin operointia hoitaa hotellialan ammattilaista muodostava suomalainen tiimi. Rakentamisesta vastaa rakennusliike Fira yhteistyössä Caverionin kanssa. Suunnittelussa mukana ovat Suomen eri suunnittelualueiden erikoisosaajat. Pääarkkitehtinä toimii Avarc Arkkitehdit ja sisustussuunnittelukumppanina Puroplan.

Lajunen myöntää, että talousihmisenä ja kiinteistösijoittajana hänellä itsellään ei ollut aiempaa kokemusta hotellibisneksestä. ”Se on toisaalta auttanut miettimään asioita puhtaalta pöydältä, ja myös vaatinut etsimään tarvittavat eri alojen parhaat ammattilaiset mukaan hankkeeseen. Substanssiosaaminen perustuu siihen, että olemme saaneet oikeat ihmiset ja kumppaniverkoston, joilla on kokemusta ja osaamista. Tämä on siis ollut erittäin vahvasti tiimityötä. Minä olen pyrkinyt varmistamaan, että oikeat ihmiset ovat oikeilla paikoilla ja että tekemisen suunta on oikea.”

 

Haasteet on tehty voitettavaksi

The Hotel Maria on saanut kohdata hankeen aikana lähes kaikki mahdolliset haasteet rahoituksessa, suunnittelussa ja rakentamisessa. Koronatilanne ja Ukrainan sota vaikeuttivat rahoituksen järjestymistä, sillä Suomessa rahoitussektori meni hotellihankkeiden osalta hetkellisesti kiinni. Vieraan pääoman rahoitusratkaisut löytyivätkin lopulta ulkomailta, jossa sijoittaminen kasvavaan luksussegmenttiin oli ennestään tuttua.

Vanhojen historiallisten rakennusten muuntaminen luksustason hotelliksi on puolestaan haastanut suunnittelua. Olemassa olevat kiviseinät ja vanhat rakenteet tarkoittavat sitä, että jokainen huone ja tilaratkaisu on uniikki. Vakiintuneita valmiita ratkaisuja kiinteistötekniikassa, materiaalivalinnoissa tai sisustuksessa ei ollut tarjolla, vaan kaikki on mietitty puhtaalta pöydältä. Suunnitelmat ovat myös kehittyneet koko ajan rakentamisen edistyessä. ”Korona aiheutti ennen näkemättömän nousun rakentamisen kustannuksiin. Nyt kustannusnousut ovat pysähtyneet ja kattohintainen rakennusliikesopimus Firan kanssa pitää kustannusriskit hallussa. Näkymä on, että tavoitteiden mukaisissa raameissa tullaan pysymään.”

The Hotel Maria avaa ovensa kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe valmistuu 15.12.2023, jolloin asiakkaille avautuvat Mariankadun puoleisen päärakennus ja keskirakennus kaikkine piha-alueineen. Toinen vaihe sisältää Liisankadun ja Maneesikadun puoleisten rakennusten sisätyöt, jotka valmistuttuaan tuplaavat hotellin käytössä olevan huonemäärän. Toisen vaiheen valmistuminen on keväällä 2024.

”Vanhana huippu-urheilijana olen tottunut haasteisiin. Tällaisessa hankkeessa ja tällaisena aikana niitä on ollut poikkeuksellisen paljon vastassa. Positiivisena asiana sanon silti, että ne ovat myös yhdistäneet tiimiä ja pakottaneet etsimään entistä parempia ratkaisuja maaliin pääsemiseksi. Uskon, että lopputulos tulee olemaan ainutlaatuinen. Se pitää jokaisen itse nähdä ja kokea.”

 

Teppo Viiperi
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.