Hyppää sisältöön
Katuruokakoju Fukuokassa
· Ikkunapaikka

Makumatka Japanissa: paikalliset herkut pohjoisesta etelään

Japani tunnetaan ruokakulttuuristaan ja erikoisuuksistaan, joista moni on jo löytänyt tiensä myös suomalaisten pöytiin. Parhaimmillaan herkut ovat kuitenkin paikan päällä nautittuina. Tässä Japanin matkailutoimiston viisi poimintaa eri puolilta maata.

1. Utsunomiya: Japanin gyoza-pääkaupunki

Utsunomiyan kaupunki, joka sijaitsee tunnin junamatkan päässä Tokiosta, on Japanin itsenimetty gyoza-pääkaupunki, jossa suosittua herkkua myydään yli 200 paikassa. Gyoza on alun perin kotoisin Kiinasta, mutta ohut kuori erottaa Utsunomiyassa tarjoillun gyozan muista kaltaisistaan.

Erityisesti kaksi ravintolaa kilpailee paremmuudesta: toinen on klassisena, mutkattomana ruokapaikkana pidetty Masashi, jonka listalla on kaksi ruokalajia – paistettu tai keitetty gyoza. Toinen on modernimpi MinMin, jossa gyozaa on saatavilla myös uppopaistettuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Vuosittain, marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna, järjestetään Utsunomiya Gyoza Festival -juhla Utsunomiyan linnanpuistossa. Siellä myydään gyozaa edulliseen hintaan paikallisen jazzin säestyksellä. Kuva: UTSUNOMIYA CONVENTION & VISITORS BUREAU

2. Uji: Japanin matcha-teen keskus

Ujin kaupunki sijaitsee vain 17 minuutin junamatkan päässä Kiotosta. Laadukkaasta matcha-teestään tunnettua kaupunkia ympäröivät teeviljelmät, ja teekauppoja on kaikkialla.

Buddhalaiset munkit toivat tämän suositun vihreän teen Japaniin Kiinasta 600-luvulla. Sitä nautittiin aluksi jauhemaisessa muodossa ja käytettiin kofeiinin tapaan pitkien meditointijaksojen aikana. Matchaa alettiin nauttia juomana ja käyttää teeseremonian keskeisenä elementtinä vasta Kamakura-kaudella (1192-1333).

Uji tunnetaan myös tarinoistaan ja temppeleistään, kuten Byodoinin buddhalaistemppelistä, joka on kuvattu 10 jenin kolikossa. Kaupungilla on myös merkittävä rooli klassisessa kirjallisuudessa, kuten Genjin tarinassa.

Fukujuen Uji Kobossa voit osallistua työpajaan, jossa opit tekemään matcha-jauhetta vihreän teen lehdistä ja kokeilla matcha-teen valmistamista perinteiseen tapaan. Kuva: Ocha no Kyoto DMO

3. Matsusaka City: voinpehmeää Wagyu-naudanlihaa

Matsusaka Cityssä voit maistaa Matsusaka-naudanlihaa, joka on Kobe- ja Omi-lihan ohella luokiteltu yhdeksi Japanin parhaista Wagyu-tuotemerkeistä. Matsusakassa on voimaisen pehmeä tekstuuri, joka johtuu karjan huolellisesta hoidosta. Hoitoon sisältyy erityisesti kehitetty olki- ja viljaruokavalio, joka valitaan erityisesti lehmän terveydentilan perusteella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lihaa voi nauttia autenttiseen tapaan Utsukushiya Higashimuran kimono-myymälässä, jossa voit pukeutua perinteiseen Matsusaka-momen-kimonoon. Samalla opit valmistamaan perinteistä japanilaista sukiyaki-pataa, jonka pääainesosa on Matsusaka-liha, klassisia kokkausmenetelmiä käyttäen.

Waguy-naudanliha kuuluu japanilaisen ruokakulttuurin helmiin. Kuva: Matsusaka City

4. Hokkaidon ylämaat: japanilaista viskiä

Viileä pohjoinen Hokkaido tunnetaan viskinvalmistukselle suotuisista olosuhteistaan, ja sen ilmasto muistuttaakin jossain määrin Skotlantia.

Sapporosta länteen sijaitsevassa Yoichin kaupungissa voit vierailla Nikka Distillery -tislaamossa, jonka perusti Masataka Taketsuru 1930-luvulla. Masataka Taketsuru tunnetaan japanilaisen viskin isänä, ja hän perusti tislaamon matkustettuaan ensin Skotlantiin, jossa hän opiskeli tislausmenetelmiä. Tislaamo tarjoaa kierroksia, joissa tutustutaan tislausprosessiin ja Masataka Taketsurun elämään.

Hokkaidon alue sopii viskinvalmistukseen. Kuva: Toppan Inc.

5. Fukuoka: Japanin parasta katuruokaa yatai-kojuista

Fukuokan kaupunki, joka sijaitsee Kyushun pääsaaren eteläosassa, tunnetaan katuruoka-annoksistaan. Niitä tarjoillaan yatai-nimellä kulkevista pienistä ruokakojuista, jotka ovat tyypillisiä nimenomaan Fukuokan ruokakulttuurille.

Nämä väliaikaiset kojut pystytetään joka ilta klo 18.00 ja puretaan keskiyöllä. Jokaisen kojun ääreen mahtuu istumaan noin kymmenen ihmistä, ja niissä tarjoillaan kaikkea ramenista grillattuun yakitoriin (kanavartaat) ja etanoihin valkosipulivoissa.

Kunkin yatain suosio voidaan helposti arvioida siihen jonottavien innokkaiden asiakkaiden määrästä. Istuinpaikkojen vähäinen määrä ja pitkät jonot tarkoittavat kuitenkin myös sitä, että kojuun istutaan syömään vain yksi ateria, jonka jälkeen paikka annetaan seuraavalle asiakkaalle. Yatai-kojuja on eniten kaupungin kahdella pääalueella, Tenjinissä ja Nakasussa, ja ne tarjoavat kiehtovan katsauksen paikallisten asukkaiden jokapäiväiseen elämään ja kulttuuriin.

Lähde: JNTO

Ikkunapaikka
Ikkunapaikka

Uutisvinkit ja palaute Ikkunapaikan toimitukselle: [email protected].