Matka-Agenttien juhlavuonna koronakriisi pisti suunnitelmat kerralla uusiksi

Matka-Agenttien tarina alkoi Porvoosta kaksikymmentä vuotta sitten. Silloin matkamyynti oli pääosin välitysmyyntiä ja komissiot kohdallaan. Maailma muuttui suurien seuramatkatoimistojen siirryttyä suoramyyntiin. Moni matkatoimisto lopetti toimintansa. Matka-Agentit osasi uudistua ja alkoi voimakkaan laajentumisen.
Huhtikuussa yritys täytti 20 vuotta ja toukokuussa tehtiin yrityskaupat. ElämysGroup osti Matka-Agenttien liiketoiminnan.

Vuonna 2000 huhtikuussa silloinen Porvoon Matkailuopiston talousaineiden opettaja Jorma Kukkonen päätti perustaa matkatoimiston Porvooseen yhtiökumppaninsa Annikki Piispan kanssa. Heti seuraavana vuonna Matka-Vekkakin avasi toimistonsa Porvooseen. Kilpailuasetelma oli valmis.
Kukkosella oli heti alkuun laajentumissuunnitelmia ja vuonna 2002 avattiin toimisto Turkuun ja 2005 Joensuuhun. Turun avaamiseen vaikutti siellä olevan Matka-Vekan toimiston sulkeminen ja Joensuu perustettiin Töölön Matkatoimiston suljetun toimiston tilalle.

Vuonna 2006 Etumatkoissa työskennellyt Ilse Samuelsson otti yhteyttä Kukkoseen ja ehdotti yhteistyötä. Samuelssonilla oli takanaan hyvät kansainväliset verkostot eri maiden agentteihin ja hotelleihin. Matka-Agentit sai näin vahvan lähdön laajempaan omaan tuotantoon. Ensimmäinen oma esite painettiin heti samana vuonna. Päätuotteina olivat Laatokan ja Äänisen risteilyt.

Vuosi 2010 oli merkittävä vuosi Matka-Agenteille. Silloin perustettiin toimisto Helsinkiin Eerikinkadulle, ja josta muutettiin myöhemmin Vallilaan. Tuotanto siirtyi Helsinkiin.

Ketjun tuki tärkeää

Toimintansa alkuvaiheessa Matka-Agentit liittyi mukaan silloisen Tournee-ketjuun. Se toi uudelle toimistolle näkyvyyttä. Etenkin seuramatkatoimisto Spies käytti silloin voimakkaasti Tournee-ketjua välitysmyynnissään. ”Saimme heiltä paljon markkinointitukea”, kertoo Kukkonen. Hän oli myös perustamassa yksityisille matkatoimistoille omaa Matkaketjua vuonna 2004.
Välitysmyynnin romahdettua moni toimisto kaipasi apua toimintansa sopeuttamiseen uuteen tilanteeseen. ”Oman tuotannon rakentaminen ei ollut kaikille tuttua. Henkilökunnan koulutus on ollut ketjun parasta antia vuosien ajan. Edelleenkin järjestämme pari kertaa vuodessa henkilökunnan kokoontumisia jonkun teeman äärelle. Silloin meitä on koolla liki 40 henkeä”, painottaa Kukkonen.

Matka-Agenttien Porvoon toimiston henkilökuntaa Jorma Kukkonen, Hanna Kallio, Lotta Yttring, Anne-Mari Karlsson ja Ilse Samuelsson.


Oma tuotanto ja ryhmät

Tänään Matka-Agenteille on edelleen neljä toimistoa, ”pääkonttori” Porvoossa, tuotanto pääosin Helsingissä, Turussa eniten liikamatkakauppaa ja Joensuussa pitkälti omia ryhmiä. Henkilökuntaa on yhteensä 15 ja oma esite painettuna vuodesta 2006.
Vuosien varrella on myös erikoistuttu. Formula-Matkat on iso juttu Matka-Agenteille, samoin Baltia etenkin Viro, myös Espanja ja Aurinkorannikko, jonne on omaa pitkämatkatuotantoa.
Jossain vaiheessa Matka-Agentit oli Suomen suurin Kiinan matkojen tuottaja. Esteettömät matkat on myös vahvasti mukana osana omaa tuotantoa. Teemamatkat eri kulttuuritapahtumiin ovat suosittuja ja niitä järjestetään myös lukijamatkoina yhdessä monien lehtien kanssa.
Vuonna 2019 Matka-Agenttien bruttomyynti oli noin 11 miljoonaa euroa, siitä oman tuotannon osuus 85 prosenttia.

Korona puuttui peliin

Haastattelu tätä juttua varten tehtiin helmi-maaliskuun vaihteessa. Varsinainen 20v-juhla piti olla huhtikuussa. Asiakkaille oli suunniteltu juhlaristeily ja henkilökunnalle oma juhlamatka. Juhlavuoden 42-sivuinen esite oli painossa. Korona puuttui kuitenkin peliin. Henkilökunta ei saanutkaan juhlakutsua vaan lomautuksen. Kriisin alkuvaiheessa tehtiin töitä kovasti, peruutettiin, siirrettiin, selitettiin ja palautettiin rahoja. Sen jälkeen Jorma jäi yksin Porvoon toimistoon odottamaan, että jotain tapahtuisi.
Kesän ja syksyn matkoja on edelleen myynnissä. Ryhmät on pääosin siirretty syksyyn tai ensi kevääseen.

Korona puuttui peliin Matka-Agenttien kohdalla toukokuussa vähän enemmänkin. Eläkeiässä oleva Jorma Kukkonen myi yhtiön liiketoiminnan Elämys Group Oy:lle 1.6. alkaen. Kaupan myötä Turun toimisto suljetaan kesäkuun alussa. Helsingin toimisto siirtyy Elämys Groupin tiloihin ja Porvoo ja Joensuu jatkavat nykyisissä tiloissa. Matka-Agentit jatkaa omana tuotebrändinään ja kaikkiaan 11 työntekijää siirtyy Elämys Groupille vanhoina työntekijöinä. Näin Matka-Agenttien matka jatkuu uudelle vuosikymmenelle.

Antti Haukkamaa

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X