Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Matkailualan konkarin eläkeprojekti Thaimaan maaseudun kyläkoulussa

In Memoriam Dan Rubinstein 22.8.1947 – 15.9.2022
Artikkelin haastattelu ja kuvaus tehtiin vuonna 2019, julkaisu jäi pandemian jalkoihin.
Dan Rubinstein menehtyi 15.syyskuuta 2022. Julkaisemme artikkelin Danin muiston kunniaksi hänen läheistensä suostumuksella. Danille tärkeä työ lasten paremman elämän ja koulutuksen puolesta Thaimaassa jatkuu.
Dan Rubinstein 22.8.1947 – 15.9.2022.

Matkailualan konkarin eläkeprojekti Thaimaan maaseudun kyläkoulussa

Dan Rubinstein matkusti Thaimaahan ensimmäisen kerran vuonna 1976 tekemään Tjäreborgille hotellisopimuksia. Vuosia myöhemmin, eläkeläisenä, hän asui osan vuodesta Thaimaan maaseudulla ja näki tutun matkailumaan synkän surullisen todellisuuden.

Dan Rubinstein, 71, istuu Thaimaan maaseudun kyläkoulun isossa luokkahuoneessa, jossa on meneillään Baby Clubiksi kutsuttu vanhempien ja alle kolmevuotiaiden lasten kokoontuminen. Lapset saavat terveellistä välipalaa ja ohjatun leikkituokion. Lasten huoltajat ovat useimmiten iäkkäitä isovanhempia, jotka tarvitsevat monenlaista apua ja tukea lasten kasvatukseen. Vähän väliä joku lapsista juoksee Danin luokse ja kiipeää syliin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Zero-to-hero

Baby Club on osa Dan Rubinsteinin yhdessä thaimaalaisen Jo-vaimonsa kanssa kehittämää Zero-to-hero -koulutusohjelmaa, jonka tavoitteena on opettaa lapsille työelämässä tarvittavia taitoja kuten ongelmanratkaisua, luovuutta, suunnitelmallisuutta ja arviointia.
”Tunsin Thaimaan lähinnä matkailun kautta. Nykyisin, mitä enemmän näen tätä maaseudun todellisuutta, sitä surullisempana näen tilanteen”, Rubinstein sanoo.
Hän asuu puolet vuodesta vaimonsa kotikylässä Keski-Thaimaassa Phetchabunissa.
”Maaseudun lasten tulevaisuudennäkymät ovat synkät. Koulutuksen laatu on heikko. Tämän haluamme muuttaa. Hankkeemme on pilotti, joka voi parhaimmillaan toimia mallina koko Thaimaan koululaitoksen uudistamiselle.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Nuori toimitusjohtaja

Dan Rubinstein muistetaan myynnin ja markkinoinnin guruna. Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden kandi. Jatko-opinnot jäivät kiehtovien kansainvälisten työtehtävien jalkoihin. Ennen kuin Rubinstein valittiin Tjäreborgin toimitusjohtajaksi, vain 25-vuotiaana, hän oli jo tehnyt menestysuran myyjänä Xeroxilla.
”Tjäreborgin markkinaosuus Suomessa oli alle yksi prosentti aloittaessani toimitusjohtajana, neljässä vuodessa se kasvoi 25 prosenttiin. Jouduin vaihtamaan kaikki oppaat”, Rubinstein kertoo.
Rubinstein haastatteli henkilökohtaisesti, 10 hengen ryhmissä, kaikki 2000 oppaan työtä hakenutta. Valitut 30 uutta opasta oli yksi avain menestykseen.
”Tämän 30 ensimmäisen oppaan porukan kanssa pidetään edelleen yhtä ja tavataan säännöllisesti, yhteishenki kasvoi niin vahvaksi.”

Dan Rubinsteinin yhdessä Jo-vaimonsa kanssa.

 

Eväät parempaan elämään

Dan Rubinstein on sijoittanut thaimaalaisten lasten paremman elämän eteen kymmeniä tuhansia euroja omaa rahaansa. Hän ja Jo tekevät työtä palkatta, mutta hanke työllistää kymmenkunta palkattua opettajaa. Kuluja on myös materiaaleista ja tutkimustyöstä.
”Kone Centennial -säätiöltä olemme saaneet perusrahoitusta, mutta yksittäisten lahjoittajien tuki on ensiarvoisen tärkeää nyt kun omat rahat on jo käytetty”, Rubinstein sanoo.
Rubinstein jäi eläkkeelle 58-vuotiaana, 14 vuotta sitten tavattuaan vaimonsa Jo:n
”Kiireisimpinä vuosina työ vei kaiken aikani ja tuhosi osin terveytenikin ja joudun nyt käyttämään pyörätuolia. Nyt tämä hanketyö vie paljon aikaa, mutta elän onnellista arkea Jo:n kanssa”, Rubinstein summaa.
Hän harmittelee vain sitä, ettei osaa riittävästi markkinoida omaa pilottihankettaan saadakseen hankkeelleen riittävästi rahoittajia. Thaimaan viranomaisille Rubinstein on kuitenkin myynyt ideansa.
”Vastustakin on mutta on myös kiinnostusta pilottihankettamme sekä suomalaiseen oppimiskäsitykseen perustuvaa opetusjärjestelmää kohtaan.  Pilottihankkeemme on saanut hyviä tuloksia ja jo sadat lapset perheineen ovat saaneet parempia eväitä elämään.”

Lisätietoa hankkeesta osoitteessa z2h.fi

Päivi Arvonen
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.